Tampere
22 May, Wednesday
7° C

Proakatemian esseepankki

Anna itsellesi aikaaKirjoittanut: Juha Hyytinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Vuosi 2018 saatiin juuri vähän aikaa sitten pakettiin ja voin sanoa, että oli aikamoista menoa elokuusta ihan joulun kynnykselle saakka. Esseitä, myyntiä, tapahtumansuunnittelua ja vaikka mitä muuta tuli puuhailtua viimeisten kuukausien aikana. Syksy on ollut muutenkin minulle iso hyppy tuntemattomaan. Täysin uusi ympäristö, toimintatavat sekä ihmiset. Vaikkakin syksy oli henkilökohtaisesti minulle todella raskas, oli se myös samaan aikaan antoisin- ja opettavin ajanjakso koko minun pienen elämäni aikana. Olen päässyt haastamaan itseäni ja uskaltanut poistua omalta mukavuusalueeltani, joka oli minulle ennen todella vaikeaa. Alussa meno oli aika tahmeaa, mutta kun syksy eteni, alkoi homma luistamaan paremmin. Päivä päivältä vahvistui se tunne, että olen oikeassa paikassa, mutta voin kuitenkin sanoa, että joulu sekä loma tulivat aivan loistavaan paikkaan.

 

Kuten sanoin, vaikkakin syksy antoi todella paljon, se otti myös todella paljon. Töitä oli paljon ja taas vapaa-aikaa oli vähemmän kuin ennen. Loppusyksystä huomasin olevani väsynyt psyykkisesti sekä fyysisesti ja ihan perus arkiaskareiden tekeminen alkoi tuntua raskailta, vaikka unta tuli kellotettua 8 tuntia melkein joka yö. Viikonloput olen aina pyhittänyt akkujen lataamiselle, mutta nyt loppusyksystä huomasin, etten pysty asettamaan itseäni niin sanotusti vapaalle enkä viikonloppujen aikana ehdi kerta kaikkiaan palautua tarpeeksi. Ajatukset pyörivät jatkuvasti sellaisissa asioissa, joita ei kuuluisi miettiä vapaa-ajalla, jotka johtivat taas siihen, että minulle tuli huono omatunto siitä, etten tee mitään. Tämä ei ole oikeaoppista palautumista.

 

Jääkiekkovalmentaja Erkka Westerlund käytti Helsingin Jokereissa Firstbeat sykevälimittareita, jotka mittaavat kehosta melkein kaiken irti saatavan datan unenlaadusta palautumiseen. Vaikkakin mittareiden mukaan uni oli paras palautumiskeino, se ei ole todellakaan ainut keino. Siihen lasketaan myös kaikki toiminta, jolla saadaan kroppa- sekä mieli rauhoittumaan (Kauppalehti 2015). Tämä pätee aivan samalla lailla työ- sekä opiskeluarjessa. Se ei riitä, että tekee töitä täysillä päivästä toiseen ja nukkuu 7-8 tuntia, jos ei pysty muuten palautua kunnolla. Kun saavut kotiin tee hyvää ruokaa ja laita vaikka Frendit pyörimään taustalle sen sijaan, että luet Slackia 15 minuutin välein tuskanhiki otsalla. Anna aikaa itsellesi. ”Ponnistelu valuu hukkaan, jos välillä ei palaudu.” – Jenny Jännäri

 

Nyt olen muutaman viikon ollut ajattelematta mitään ja antanut itselleni hyvällä omatunnolla luvan tehdä kaikkia kivoja juttuja ja kirjaimellisesti löhönnyt aamusta iltaan, johon ei normaalissa arjessa ole aikaa. En vaihtaisi tätä käytettyä aikaa mihinkään. En ole miettinyt koulua enkä edes avannut sähköpostia kahteen viikkoon ja olen kiitollinen itselleni tästä. Pitkästä aikaan olen pystynyt olemaan niin sanotusti lentokonetilassa ja olen nauttinut joka hetkestä. Myöskin iltaisin lepopulssini on ollut huomattavasti alhaisempi ja muutenkin vireystila on ihan eri sfääreissä, kun vertaa esimerkiksi joulukuun alkuun. Olen täynnä energiaa ja odotan innolla kevään haasteita.

 

Jenny Jännärin kirjoittaman Kauppalehden artikkelin otsikko kiteyttää asian hyvin, ”lepo ei kuulu vain laiskoille.” Lepo on meille kaikille välttämätöntä ja ilman sitä, emme pysty kehittymään. Levolla saamme mielen rauhoitettua, joka taas on suoranaisessa yhteydessä yksilön kehittymiseen. Eihän lihaksetkaan kasva pelkästään salitreenillä. Minä tarvitsin lepoa kaksi viikkoa sinä ehkä vain neljä päivää. Se on täysin yksilöllistä, että kuinka paljon kukin yksilö tarvitsee lepoa, mutta se on fakta, että kaikki sitä tarvitsevat!

Blogi julkaistu:

https://hydeturust.blogspot.com/2019/01/anna-itsellesi-aikaa.html

Lähteet:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tyoelamassa-ja-urheilussa-samat-saannot-palautuminen-harjoittelua-tarkeampaa/6b47574b-4a3a-30d0-909e-3fb94f9e7645 (Luettu 3.1.2019)

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/lepo-ei-kuulu-vain-laiskoille/61dd9e88-1961-3e39-a733-f01d4b9c1ac2 (Luettu 3.1.2019)

 

Kommentit
  • Minna Järvinen

    Ai vitsit kun osasit hienosti kiteyttää levon merkityksen omaan fiilikseen. Levosta ei saisi ottaa itselleen ressiä tai huonoa omaatuntoa. Tämä voisi hyvin olla meidän tiimissä yksi puheenaihe, mikä otetaan vakavasti pöydälle.

    5.1.2019
Kommentoi