Tampere
02 May, Thursday
1° C

Proakatemian esseepankki

Aloittavan yrityksen muistilista



Kirjoittanut: Toni Latosaari - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Älä yritä!
Janne Jääskeläinen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

1       ALOITTAVAN YRITYKSEN MUISTILISTA

 

 

Moni aloittava yrittäjä tappelee yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa, joten kokosin tähän esseeseen mielestäni viisi tärkeintä uuden yrityksen muistettavaa asiaa. Janne Jääskeläinen on koonnut kirjaansa Älä yritä! (2015) monta yrittämiseen liittyvää kokonaisuutta. Yksi kappale kokoaa monta uuden yrityksen perusasiaa, joista poimin omasta mielestä tärkeimmät viisi muistettavaa asiaa. Nämä koskevat lähinnä osakeyhtiömuotoisia yrityksiä!

 

 

1.1       Raha

 

Ensimmäisenä eli tärkeimpänä asiana on se, että firman tarkoituksena on tuottaa juuri sinulle rahaa. Jos tämä ei toteudu, teet käytännössä vain hyväntekeväisyyttä. No mistä sitä rahaa sitten saa? Rahan tekeminenhän on helppoa, mutta se, millä sitä tehdään, onkin ihan toinen kysymys. Jos sinulla on vastaus siihen, millä sitä tehdään niin onneksi olkoon! Rahan tuloa ei voi estää. Mutta muista että raha ei ole rahaa ennen kuin se on tilillä. Rahan tekemiseen liittyy myös se, minkä arvoiseksi koet oman tuotteen tai palvelusi. Nyrkkisääntönä tähän voidaan pitää sitä, että jos tuotteesi ei mene kaupaksi, hinta on todennäköisesti liian suuri. Jos taas asiakkaat rynnivät ostamaan tuotettasi on hinta todennäköisesti liian matala. Jääskeläinen sanoo, että ehkä helpoin tapa oman arvon määrittämiseksi on yksinkertaisesti katsoa kilpailijan hintoja ja pudottaa omia hintoja kilpailijan hinnasta 20 prosentilla. Tässä täytyy kuitenkin muistaa, ettei laske hintoja liian alas.

 

 

1.2       Lakiasiat ja sopimukset

 

Toisena asiana on lakiasiat ja sopimukset. Jos perustat osakeyhtiön useamman osakkaan kanssa, muista nyt herranen aika tehdä osakassopimukset. Jos et niitä tee, ammut itseäsi jalkaan. Juristi on myös hyvä olla kaikissa lakiasioihin liittyvissä jutuissa, kuten esimerkiksi osakassopimuksissa tai missä tahansa muissa sopimuksissa, jotka voi luetuttaa juristilla. Ota myös huomioon se, että lakimiehen täytyy ymmärtää, mistä bisneksessäsi on oikeasti kysymys. Äläkä missään nimessä osta halvinta lakimiestä, hyvä maksaa, mutta huono tulee todennäköisesti maksamaan vielä enemmän. Mitä sopimuksissa sitten olisi hyvä olla? Älä tee sopimuksista liian monimutkaisia, yksinkertainen on aina kaunista. Määrittele sopijapuolet. Mikä on sopimuksen tarkoitus ja mitä on sovittu. Miten sopimusta voi muuttaa ja kuinka kauan sopimus on voimassa. Sanktiot, jos sopimusta rikotaan tahallaan tai vahingossa. Milloin sopimus on solmittu ja miten riitatilanteet ratkaistaan.

 

 

1.3       Kirjanpito

 

Kolmantena kirjanpito. Käytä heti alusta alkaen kirjanpitäjää, vaikka olisit mikäkin talousguru. Se säästää aikaa ja nukut yösikin todennäköisesti paremmin, kun talousasioista ei tarvitse huolehtia itse. Kirjanpitäjä auttaa uusia yrityksiä oikeastaan kaikissa asioissa, kuten vakuutuksissa, loma-asioissa, palkanmaksussa ja ylipäätään kaikessa byrokratiassa. Mutta jotta saisit kirjanpitäjästä mahtavan apuvoiman, on kirjanpitäjän oltava hyvä ja tässäkin tilanteessa hyvä maksaa. Taloushallinnon jutuissa on myös oikeasti suotavaa käyttää jotain sähköistä taloushallinnon ohjelmistoa, vaikka ne saattavatkin aiheuttaa ennakkoluuloja.

 

 

1.4       Vakuutukset

 

Neljäntenä vakuutukset. Yrittämiseen liittyy kaikennäköisiä kiekuroita ja lakisääteisiä vakuutusmaksuja, jotka kaikki kannattaa myös ulkoistaa kirjanpitäjälle. Toki loppupeleissä olet itse niistä kuitenkin vastuussa. Pakollisia vakuutuksia ovat YEL, TyEL, lakisääteinen tapaturmavakuutus, työttömyysvakuutus, ja ryhmähenkivakuutus. YEL on yrittäjän oma vakuutus ja se on tärkeä, sillä se on maksu, joka kerryttää omaa eläkettäsi. YEL on otettava alusta saakka ja sen maksujen suuruus määräytyy arvioitujen tulojen perusteella. YELin pystyy maksamaan firman tililtä ja se on verovähennyskelpoinen kokonaan. Uudelle aloittelevalle yrittäjälle YELin maksuihin saa helpotusta 48 kuukauden aikana 22 prosenttia. TyEL taas maksetaan työntekijän puolesta yleensä kuukausittain ja se on yrittäjän vastuulla, että maksut ja tarvittavat ilmoitukset hoituvat. Tapaturmavakuutus taasen on työntekijän työsuhteeseen kuuluvaa sosiaaliturvaa ja se kattaa työpaikalla ja työmatkoilla sattuneet tapaturmat. Työttömyysvakuutusmaksulla tarkoitetaan sitä, että sinä maksat, jos työntekijäsi joutuu työttömäksi. Kyllä. Ryhmähenkivakuutus riippuu oman alasi TES:sta tarvitsetko sitä ylipäätään vai et.

 

 

1.5       Työkalut

 

Viimeisimpänä työkalut, eli pelit ja vermeet, millä töitä tehdään. Älä osta halpaa. Kokemuksena voin sanoa, että halvalla laitteella on perseestä tehdä töitä. Ja sekin tulee maksamaan tulevaisuudessa enemmän, kuin kalliimpi pro-tason laite. Kalliimmalla laitteella on näin ollen myös suuri vaikutus tuottavuuteen. Vinkkinä myös hankintoja, joilla parantaa työympäristön viihtyvyyttä ovat esimerkiksi hyvät tuolit, enkä nyt tarkoita mitään erikoishömppäergonomiatuoleja, vaan laadukkaita perustuoleja. Kahvikone on myös erittäin pätevä lisä viihtyvyyden lisäämiseksi. Tiskikone on myös ehdottoman suositeltava hankinta, koska eihän kellään ole aikaa tiskien tiskaamiseen vai onko?

 

 

LÄHTEET

 

Jääskeläinen, J. Älä yritä! Kauppakamari, 2015.

Kommentoi