Tampere
27 May, Monday
14° C

Proakatemian esseepankki

Alko ei olekaan monopoliKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Olen pitkään miettinyt ihmisiä, jotka tilaavat ystäväpiirinsä kanssa viinilaatikoita ulkomailta ja säästävät sillä sievoisen summan rahaa laadusta tinkimättä. Olen miettinyt, että millä luvilla he niitä ostavat ja kuinka tulli sekä alkoholilainsäädäntö nämä sallivat.

Kävin hiljattain Tampereen Viiniklubin tasting illassa kasvattamassa viinitietouttani ja hakemassa uusia makuelämyksiä. Viineistä ja oli kertomassa Tamperelainen yrittäjäpariskunta Viinimestareilta. He jälleenmyyvät nettikauppansa kautta viinejä kuluttajille. Eivätkä he ole ainoita toimijoita Tampereella, saatikka Suomessa. Alko ei siis ole ainut, jota kautta kuluttaja voi ostaa viiniä Suomesta, vaikka tällainen olettamus monella saattaa olla. Kuinka jälleenmyyjät sitten voivat uhmata monopolia? Aihetta tutkittuani minulle selvisi myös, että minäkin pystyisin tilaamaan suoraan esimerkiksi italialaiselta viinitilalta tuotteita kotiini ilman, että kenelläkään olisi siihen mitään sanomista.

Miten tämä sitten on mahdollista? Seuraavaksi kerron seikkoja, joita tulee huomioida silloin, yksityishenkilö tilaa esimerkiksi viiniä suoraan valmistajalta. Ensinnäkin tilaajan tulee olla yli 18-vuotias, se on sanomattakin selvää Suomen lainsäädännön tuntien. Toiseksi viinit tulee ostaa omaan käyttöön. Tulli ei kiinnostu EU:n sisäisitä ostoista, jos tuotteita on alle 90 litraa. Määrän ylittyessä ostajan tulee tehdä selvitys suuresta määrästä alkoholia. Usein nämä perutellaan suurina perhejuhlina. Kolmanneksi viineistä tulee maksaa vero. Vero on kuitenkin vältettävissä, jos tilaaja matkustaa viinen kanssa. Tällöin tuotteita ei myöskään tullata. Silloin, kun viinit kuljetetaan tilaajalle ja tilaaja järjestää kuljetuksen hänen on maksettava tuotteista valmistevero. Tilaajan on itse otettava yhteyttä tulliin ja maksettava verot, jotta kuljetus voi tapahtua.

Miten sitten on mahdollista toimia Suomessa viinin jälleenmyyjänä kuluttajille? Alkolla on yksinoikeus alkoholin vähittäismyyntiin Suomessa, pois lukein käymisteitse valmistettujen etyylialkoholia sisältävien alkoholijuomien joiden tilavuusprosentti on alle 4,7.

Kun puhutaan käymisteitse valmistetuista, tuotteeseen ei ole lisätty tislattua alkoholia. 4,7 pitoisiin alkoholijuomiin alkoholi on syntynyt pelkästään käymisteitse. Etyylialkoholi puolestaan on etanolia, joka syntyy sokeriden ja tärkkelystä sisältävien aineiden, kuten rypäleistä, viljoista ja perunoista käymisreaktiossa tuottaen kirkasta nestettä.

Viinin maahantuoja pystyy kiertämään nämä lainalaisuudet sillä, että viinin omistusoikeus siirtyy suoraan ostajalle ennen kuin tuotteet saapuvat Suomeen. Silloin kun viinit vielä sijaitsevat ulkomailla ja omistajuusoikeus siirtyy, voidaan tulkita, että Alkon monopolia ei rikota. Verkkokaupan on myös käytettävä erillistä kuljetusliikettä, joka toimittaa viinit kuluttajalle. Pykälä on tulkinnan varainen, mutta osoittaa sen, että myyjä ei itse kuljeta tuotteita asiakkaalle. Kun myyjäliike luovuttaa tuotteet kuljetusliikkeelle, Alkon yksinmyyntioikeutta ei rikota. Myynnin katsotaan silloin tapahtuneen ulkomailla. Verkkokaupat käyttävät miltei aina erillistä kuljetuspalvelua. Tällöin, kun tuotteet ostetaan suoraan myyjäliikkeeltä ja myyjä vastaa kuljetuksesta, ostaja ei ole vastuussa veroista. Veroista vastaavat myyjä ja kuljetusliike.

Viiniklubilla oltuani tietysti innostuin ostamaan Viinimestareiden tuotteita ja laskua maksaessani ymmärsin tämän kaavion, lainsäädännön ja alkoholin myynnin mahdollistamisen. Heidän toimipaikkansa laskussa ilmoitettujen tiejoen mukaan sijaitsee Virossa.

Lisäksi kerron vielä kiteytettynä kuinka maahantuonti toimii yrityksen näkökulmasta. Alkoholijuomien kaupallinen tuonti omaan käyttöön on sallittua, samoin tukkumyynti on myös vapautettu kilpailulle. Tukkumyyjä saa myydä alkoholijuomia edelleen ainoastaan Tuotevalvontakeskuksen tai lääninhallituksen myöntämän luvan haltijoille.  Tuonti kaupalliseen omaan käyttöön edellyttää maahantuonnista ilmoittamista ja tukkumyynti edellyttää viranomaisluvan saamista. Kaupalliseen omaan käyttöön ostetut alkoholijuomat voivat kohdistua esimerkiksi anniskelutoimintaan. Anniskeluluvan omaava henkilö voi myydä maahantuomiaan juomia oman anniskelutoimintansa anniskelupaikoissa. Tällöin kuitenkin maahantuojan on tehtävä ilmoitus ennen toiminnan aloittamista sosiaali – ja terveysministeriön tuotevalvontakeskukselle oma-aloitteisesti.

Näistä asioista viisastuneena voisin veikata, että Alkon monopoliasema on horjumassa. Suurena vihollisena Alko pitää kuluttajien Viron tuliaisia, mutta kuka tietää millaisia markkinoita edellä mainitut viininmyyjät pitävät. Siihen lisäksi vielä ravintolat, jotka ostavat tuotteensa suoraan maahantuojilta. Määrät saattavat olla kasvussa lähitulevaisuudessa. Markkinoilla on kysyntää laadukkaille viineille ja harrastelijoita löytyy paljon. Välikäsiä toimitusketjussa on selvästi vähemmän maahantuojalta ostettaessa, mikä näkyy hinnassa. Itsekin aikoinani Alkossa työskennelleenä taidan tehdä nyt ensimmäisen tilauksen Viinimestareille. Tilaan ehkä laatikollisen punaviiniä syksyn iltoihin ja toisen laatikon samppanjaa ihan varmuuden vuoksi.

 

 

 

 

Kommentit
Kommentoi