Tampere
23 Apr, Tuesday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee:AktiiviHakijaKirjoittanut: Aliisa Räsänen - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

MOCCALATTEHIPSTERIn kirjoitus CV:T Roskikseen inspiroi kirjoittamaan päivän kokemuksista.

Olen tammi-helmikuussa TAMKissa restonomikurssilla. Yhtenä kurssin harjoitteista oli haastatella porukkaa töihin. Avoinna olevat paikat olivat kuvitteellisia meidän itse keksimiämme työpaikkoja. Nelihenkinen tiimini haki kahvilatyöntekijää vakituiseen osa-aikaiseen työsuhteeseen sekä lounaskokkia kesälomansijaisuuteen. Hakijoina olivat alan ensimmäisen vuoden opiskelijat. Yhteen työpaikkaan haki aina viisi opiskelijaa, eli saimme yhteensä kymmenen hakemusta / tiimi. Jokainen tiimiläinen sai haastatella kahdesta kolmeen hakijaa. Lisäksi haastattelutilanteessa vaihto-opiskelijamme kysyi kahvilatyöntekijäksi hakevilta englanniksi pari kysymystä. Vähintään tyydyttävää englanninkielen taitoa oli vaadittu laatimassamme työpaikkailmoituksessa.

Oli mielenkiintoista lukea meille saapuneita työhakemuksia. Monet hakemukset oli lähetetty ilman minkäänlaista panostusta (minkä toivon johtuvan tilanteen fiktiivisyydestä). Toisiin hakemuksiin oli käytetty huomattavasti enemmän ajatusta. Valitettavan monessa hakemuksessa ja CV:ssä oli kuitenkin huolimattomuusvirheitä, eikä niitä oltu karsittu vuosien saatossa, joten osa niistä oli tolkuttoman pitkiä. Lisäksi tiedostot oli lähetetty meille Word-tiedostoina ja vähintään joka toinen oli nimetty omaperäisesti CV:ksi.  Hakemukset, jotka kohdistuivat kielitaitoa vaativaan työhön, oli englanninkielen taito arvosteltu hyväksi. Esittäessämme kuitenkin englanninkielisen kysymyksen, kukaan ei osannut sanoa lähes sanaakaan.

Hakemuksia lukiessani ja haastatteluja pitäessäni mieleeni heräsi ajatus, tai oikeastaan myötätunto, oikeita rekryäjiä kohtaan. Työtehtävät, joihin hakee jopa satoja ihmisiä, on hakemusten joukossa varmasti useita kymmeniä alisuorituksia sekä totuuden silottelijoita. Tällöin potentiaalisten hakemusten siilaaminen roskan seasta on taatusti uuvuttavaa hommaa. Uuden aktiivimallin myötä vitsihakemusten määrä on varmasti kasvussa, minkä luulen laskevan julkisissa kanavissa ilmoitettujen työpaikkojen määrää ja kasvattavan piilotyöpaikkojen määrää entisestään.

Saa nähdä kuinka käy.

Kommentoi