Tampere
02 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Ajattele, jotta toimit tehokkaasti



Kirjoittanut: Iines Vänninmaja - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Mestariajattelijan työkalut
Lauri Järvilehto
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Stressaako tekemättömät asiat? Onko keskittyminen vaikeaa? Etkö saa unta, kun työasiat ja maailman tilanne pyörivät mielessäsi? Tuntuuko, että to do-listassa olevien asioiden tekemiseen menee kaksinkertainen aika, mitä olit suunnitellut?

Nämä yllä mainitut haasteet ovat olleet omassa elämässäni läsnä ja haluan tässä esseessä kertoa, kuinka niihin pystyy vaikuttamaan arjessa. Moni asia on kiinni itsensä johtamisen taidoista ja siitä, miten hyödyntää mielen voimaa. Monesti tarvitsemme vain konkreettisia toimintatapoja, jotka edesauttavat saavuttamaan omat tavoitteet. Käytän tukena Mestariajattelijan työkalut -kirjasta opittuja vinkkejä.

 

Häiriötekijöiden poistaminen

Se tunne, kun pitäisi saada hetkeksi täysi keskittyminen, mutta työpöydän kaaviot ja kalenteri vievät ajatukset muualle, puhelimesta tulee jatkuvalla syötöllä ilmoituksia ja Woltin tarjoukset lukitusnäytöllä saavat sinut nälkäiseksi. Ajatteluhallinnan ensimmäinen askel on rakentaa ympäristösi niin, että häiriötekijöitä olisi mahdollisimman vähän.

Olen tällä hetkellä tiimipöydän ääressä kirjoittamassa esseetä. Valitsin esseen kirjoituspäiväksi sunnuntain, jotta ihmisiä olisi mahdollisimman vähän ja näin saan tehdä töitä omassa hiljaisuudessani. Poistin myös puhelimesta kaikki merkkiäänet, jotka voisivat häiritä keskittymistäni. Laitoin myös kalenterini pöydältä reppuun, kun huomasin ajatukseni ajautuvan tulevan viikon asioihin. Siivoilin myös hieman tiimipöytää, jotta tyhjät pullot ja rutatut paperit eivät ole näkökentälläni. Nyt olen zen ja valmis uppoutumaan siihen, mihin olen tämän aikani kalenteristani pyhittänyt. (Järvilehto 2023, 27)

 

Priorisointi

Minun lempiasiani. Priorisointi. Olen tätä paljon pohtinut pääni sisällä, kun opettelin johtamaan itseäni ja minun ovelaa mieltäni, joka osaa junailla tekemiset seuraavalle päivälle kuin kettu konsanaan. Kuinka priorisoit kalenterin menot ja tekemättömät asiat tärkeysjärjestykseen? Onko kaikki asiat tärkeitä vai haluatko uskotella itsellesi niin, jotta voit keskittyä mielekkäisiin tehtäviin ja jättää ne oikeasti tärkeät ja ”ei niin mukavat” tehtävät oman onnensa nojaan sanomalla klassisesti ”huomenna sitten”.

Yksi suurimmista työelämän stressinaiheuttajista on tunne siitä, että kaikki mahdollinen pitäisi saada valmiiksi heti ja samaan aikaan. Todellisuudessa vain osa tehtävistä on semmoisia, jotka pitää tehdä heti. Sen jälkeen on paljon helpompi asettaa itselle välietapit kiireettömille asioille.

Omien prioriteettien lisäksi on myös tärkeä selvittää, mille voimme tarvittaessa sanoa ”ei”. Elämän kulkua ei koskaan pysty ennalta suunnittelemaan, jonka syystä joutuu välillä luopumaan asioista ja mieluisista projekteista. Jos omat prioriteetit eivät ole selvillä, voi olla, että luovut jostain ajankohtaisesta projektista, joka olisikin sillä hetkellä elämäsi kannalta se tärkein ja kehittävin. (Järvilehto 2023, 30)

 

Huolet ja haasteet

Olen aina ollut ihminen, joka haluaa pitää tietynlaista kontrollia omasta elämästä. Tähän yhtälöön koronapandemia sekä sen aiheuttamat omat pitkäaikaiset sairastelut influenssasta puhumattakaan ovat aikamoinen yhdistelmä. Sitten kun lisätään tähän päälle vielä inflaatio ja muut uutislehden otsikoissa manatut aiheet saavat tämmöisen perusluonteeltaan hieman neuroottisen ihmisen ylikierroksille. Mitä jos? Entä kun? Vaikka kuinka olisin tietoinen omasta ajattelumaailmasta ja asenteestani, koen tietyin väliajoin ahdistusta huomaamattani. Havahdun miettiväni jatkuvasti asioita, joille en edes yritä löytää ratkaisua. Tällöin pitää ajatuksia haastaa ja miettiä, pystytkö oikeasti tekemään konkreettista toimenpidettä, jotta nämä asiat helpottuisivat?

Kirjaa huoli tai haaste ylös paperille ja pohdi, minkä takia tämä tuottaa sinulle päänvaivaa. Tämän jälkeen mieti, miten edistät asiaa parempaan päin. Pikkuhiljaa nämä asiat alkavat menettää merkitystä, kun löydät ratkaisutapoja tai ymmärrät, että et voi vaikuttaa tilanteeseen millään tavalla. (Järvilehto 2023, 51–52)

”Jos et muista tätä viiden vuoden kuluttua, sitä ei kannata murehtia tänään viittä minuuttia kauempaa.” – K: Ilon voima

 

Elämän suunta

Oletko tehnyt elämässäsi pohdintoja miettien, onko tämä oikea suunta? Olenko ehtinyt muuttua matkan varrella ja pitäisikö laivaa kääntää kohti uutta reittiä? On tärkeää myös tiedostaa, että laivan ei tarvitse päästä perille, kunhan kapteeni tuntee sen, että laiva on menossa oikeaan suuntaan.

Erilaisten arvokartoitusten ja kutsumuskarttojen tutustumisella pystyt hahmottamaan, minkälaista arkea haluaisit elää, mitä arvostat ja sen avulla löytää elämälle suunnan. Huomasin itse, että löysin ihan uuden innon elämälle, kun rupesin rohkeasti kyseenalaistamaan arkeani ja sitä, onko se oikeasti sellainen mitä haluan. Se, että löysin uuden suunnan koulun kautta, on tuonut uutta puhtia ja jaksamista omaan arkeen. Isoin syy tämän uuden energian saamiseen on se, kun pääsen kehittämään itseäni. Pitää vain löytää se oma palo, joka pitää liekin elossa.

Uskaltakaa rohkeasti ottaa uusia askelia elämässä. Älkää myös tyytykö nykyiseen, jos sitä on mahdollista muuttaa parempaan.

 

Pohdinta

Sain kirjasta paljon uusia vinkkejä oman arjen parantamiseen sekä ajatusvirran hallintaan. Esseen kirjoittaminen muistutti minua myös siitä, kuinka alkavan ”kaaoksen” saa arjessa pienilläkin teoilla minimiin. Asetin itselleni konkreettisia tekoja, joiden avulla saan asioita tehokkaammin tehtyä. Esimerkiksi otan käytäntöön sen, että hoidan keskittymistä ja motivaatiota vaativat asiat jatkossakin tilassa, jossa ei ole häiriötekijöitä. Kotona tekeminen ei siis aina onnistu, jos suihkukaapin tai lattiakaivon peseminenkin alkaa olemaan mielenkiintoisempaa kuin sillä hetkellä hoidettava asia. Yritän myös kuunnella omaa kroppaani ja seurailla kalenteria, jotta en haalisi liikaa ohjelmaa. Se, että sanon ei, ei tarkoita ettenkö viitsisi tai kykenisi.

Vielä viimeisenä lisäyksenä, tee asioita, joista nautit ja muista ottaa vapaapäiviä arjesta.

 

 

Lähteet

Järvilehto, L. 2023. Mestariajattelijan työkalut. Viitattu 12.3.

K: Ilon voima, 27.2.2018. Päästä irti arjen murheistasi. Blogikirjoitus. Viitattu 12.3.

https://naiseudenvoima.com/paasta-irti-arjen-murheistasi/

Kommentoi