Tampere
03 May, Friday
9° C

Proakatemian esseepankki

Ajan kunnioittaminen -blogiessee



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Ajan kunnioittaminen –blogiessee

 

Johdanto

 

Huomasin itse, että ennen Proakatemiaa myöhästelin aika paljon. En myöhästellyt valokuvaustöistäni, mutta jotenkin koulu tuppasi olemaan eri asia. Sain harva se päivä juosta pajaan stressaten myöhästymistäni. Mietin, että miksiköhän näin. Sitten muutin mindsettiäni, eli tapaani suhtautua ja ajatella asiaa.

Aloin laittamaan aina 10 minuuttia ennen kouluun lähtöä herätyskellon soimaan. Herätyskellon soidessa, olin useasti jo valmis. Ja toinen 9 minuutin päähän asetettu last call –herätys ei ehtinyt monesti edes soida. Huomasin, että sen lisäksi, että sain rauhassa kävellä kouluun ja fiilistellä musiikkia, myös mielialani palavereita kohtaan muuttui ”Taasko mun on pakko juosta!” mindsetistä ”Ompa mukava kävellä rauhassa palaveriin ja valmistautua jo kävelymatkalla palaverin asioihin.” –mindsettiin.

Päiväni ovat yleensä noin 12 tuntisia, kun teen yhtä media-alan projektia, tiimiyrityksen juttuja, valokuvaushommia, kirjapisteitä, käyn salilla ja niin edelleen. Proakatemian alussa tuntui, että joudun juoksemaan koko ajan paikasta toiseen. Nykyään varaan aina siirtymisiin riittävästi aikaa A) sen takia, että ei tule kiire ja B) sen takia, että voin rauhassa sulatella edellisen palaverin asiat ja valmistautua mindsetiltäni uuden palaverin asioihin. Myös se helpotti arkeani, että käytän aikaani nykyään vain asioihin, jotka olen puntaroinut tarkasti. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että teen vain asioita, joiden koen vievän opintojani, tiimiyritystämme, hyvinvointia ja omia tulevaisuuden tavoitteitani eteenpäin. En lähde mukaan asioihin, joiden en koe täyttävän edellämainitsemiani kriteerejä.

 

 

Ajan laadukkuus

Aika on siitä mielenkiintoinen käsite yrittäjyydessä, että kaikki aika ei ole saman arvoista. Otetaanpa esimerkki. Jos nukut 4 tuntia, syöt huonoa ravintoa, teet seitsemää eri projektia yhtä aikaa ja olet väsyneenä kaikessa tekemisessä mukana, et saa missään juuri mitään aikaan tehokkaasti ja näin ollen aikasi ei maksa juuri mitään. Toinen esimerkki. Nukut 8 tuntia lähes joka yö, syöt hyvää ravintoa, teet vain paria projektia, liikut pari kertaa viikossa ja muutenkin pidät huolta henkisestä energiatasostasi, olet skarppina paikalla. Aikasi arvo on ihan eri tasolla.

Kun teet virkeänä ja hyvällä energialla töitä, saavutat asettamasi tavoitteet lyhyemmässä ajassa ja työn jälki on parempaa. Kun taas teet väsyneenä, deadlinet paukkuvat ja työn jälki on vähän mitä on. Jotenkin luulisi olevan automaattisesti selvää ihmisille, että väsyneen ihmisen aika ei paljoa maksa ja virkeän ihmisen aika maksaa. Mutta miksiköhän näin ei ole?

 

 

Väsyneenä puurtamisesta kärsii kaikki, ensimmäisenä sinä itse

Kaikki lähtee siitä, että kunnioitat omaa aikaasi. Kun oma aikasi on laadukasta, voit tuottaa laadukasta aikaa myös ympäristöösi. Kun taas itse olet väsyneenä vuorovaikuttamassa ympärilläsi oleviin ihmisiin, on luonnollista, että panoksesi ei ole niin hyvä, kuin jos vuorovaikuttaisit ympärilläsi oleviin ihmisiin virkeänä.

Kun teet palaveria, niin tee siitä laadukas, koska käytät siinä usean muunkin ihmisen aikaa. Jos olet itse väsyneenä vetämässä palaveria, tuhlaat samalla myös virkeinä itsensä pitävien ihmisten aikaa ja näin teet koko palaverin laadusta huonon oman väsymyksesi takia. Jos taas myöhästyt niin ilmoita siitä ajoissa, niin ihmiset eivät turhaan odota sinua ja viivästytä palaverin aloittamista.

Jos ryyppäät koko edellisen illan ja yön ja tulet aamulla parin tunnin unilla palaveriin ja olet hiljaa koko palaverin ja yrität vain pitää itsesi hereillä, siitä ei ole hyötyä A) sinulle, eikä B) tiimille, koska et saa järkeviä asioita suustasi pihalle. Yleensä asia on näin. Kerran tiimissämme yksi henkilö teki kyllä poikkeuksen. Hän tuli ihan jurrissa palaveriin ja toi palaveriin erittäin kehittäviä näkökulmia. Itse en tähän pysty, joten valitsen joko opiskelijakemut tai aamun palaverin, en kumpaakin. Nykyään itselleni päätös ei ole enää kovin hankala, sillä olen oppinut löytämään muut asiat arjessa niin innostavina, että en halua edes dokata vähän väliä, sillä se hidastaisi niin paljon tavoitteideni saavuttamista.

 

Lähteet:

 

https://www.youtube.com/watch?v=rapI0RiDAxE

 

http://www.superfitme.fi/milloin-lopetimme-toisen-ajan-kunnioittamisen/

 

https://www.iloversum.fi/fi/ilon-ja-onnellisuuden-kuntosali/kunnioittaminen-kunniaan-hyvan-suhteen-salaisuus-osa-1/

 

 

Kommentoi