Tampere
21 Jun, Friday
16° C

Proakatemian esseepankki

Aamun ihme: löydä potentiaalisiKirjoittanut: Annika Äijälä - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Aamun Ihme
Hal Elrod
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Onko kello jo noin paljon? Haluan vain nukkua!

Torkkunapin painaminen on itsepetosta parhaimmillaan. Hävettävän monta kertaa on tullut painettua kuuluisaa ”myöhemmin” – nappia, ja kirottua, kun kello jatkaa sirkustansa viiden minuutin välein. Kun vihdoinkin pääsee sängystä ylös, tajuaa että kohta täytyy jo lähteä, eikä aamupalaakaan oikein enää kerkeä syömään. Äkkiä kuppi kahvia ja hampaidenpesu, ja juoksujalkaa kohti päivän savottaa. Voiko aamu lähteä enää yhtään stressaavammin liikenteeseen?

 

”Kun asiaa oikein ajattelee, torkkunapin painamisessa aamuisin ei ole mitään järkeä. On kuin sanoisi: Inhoan heräämistä niin paljon, että teen sen yhä uudestaan ja uudestaan ja uudestaan.” (Martin, 99)

 

Tältä minun aamuni valitettavan usein ovat näyttäneet. Syytän kiirettä ja jatkuvaa väsymystä ja aina tulee se kuuluisa ”seuraava viikko”, jolloin menen aikaisemmin nukkumaan ja herään ajoissa. Sitä viikkoa olikin odoteltu jo hetken aikaa.

 

Yhtenä päivänä harhailimme ystäväni kanssa Prisman hyllyjen välissä, ja eteeni osui Hal Elrodin kirja ”Aamun ihme” (2018). Takakannen luettuani olin myyty.

 

MIKÄ AAMUN IHME?

 

Aamun Ihme on Hal Elrodin kehittämä ohjelma, jolla valjastetaan ihmisen potentiaali käyttöön ja saavutetaan ”10-tason menestys”. Kirjassa ravistellaan vanhoja uskomuksia, ja kumotaan täysin ajatukseni siitä, että en ole aamuihminen. Ymmärsin, että tämä lause on ollut itselleni tekosyy olla muuttamatta tapojani, joihin olin jo tottunut.

 

”Se, miten heräät joka aamu ja mitä aamuisin teet (tai jätät tekemättä), vaikuttaa ratkaisevasti menestykseesi joka ikisellä elämänalueella. Keskittyneet, tuotteliaat, onnistuneet aamut tekevät koko päivästä keskittyneen, tuotteliaan ja onnistuneen, jolloin koko elämästä tulee väistämättä menestys.” (Elrod, 44)

 

Mindsetillä on valtava merkitys jo herätessä. Jos illalla olet ajatellut olevasi umpiväsynyt kun heräät, tulet sitä todennäköisesti olemaan. Mutta mitä tapahtuisi, jos ajattelisit illalla eri tavalla?

Ensimmäisenä iltana ennen Aamun Ihme- ohjelman aloittamista, olin innostunut. Koin, että nyt on se hetki, kun energiatasossani ja mindsetissani tapahtuu muutos.

 

Kirja pohjautuu ajatukselle siitä, miten yksi tunti päivässä voi muuttaa elämän. Pienillä, yksinkertaisilla muutoksilla arjessa on suuri vaikutus menestykseemme.

 

 

MITEN ALOITTAA AAMU INSPIROITUNEENA?

 

Tiedätkö elämäsi tarkoituksen? Katsotko liian usein asioita menneisyyden värittämien lasien läpi?

 

Näitä kysymyksiä on tärkeä miettiä. ”Taustapeilisyndrooma” on yksi keskinkertaisuuden ilmentymä, joka pohjautuu alitajunnan toimintamalliin. Tiivistettynä taustapeilisyndroomassa uskomme olevamme sama ihminen, kuin olimme aikaisemminkin. Elrodin mukaan tämä rajoittaa aitoa nykyhetken potentiaaliamme menneisyyden rajoitusten perusteella. Sisäisen puheen avulla voi kuitenkin ohjailla sitä, miten asiassa pystyy kasvamaan.

 

”Kannusta itseäsi vakuuttamalla itsellesi, että mikä tahansa on mahdollista ja että sinä pystyt ja olet sitoutunut tekemään kaiken, mitä haluat tehdä.” (Elrod, 74)

 

 

Sitoutuminen. Jos haluat oikeasti saada muutoksen aikaan elämässäsi, se ei todellakaan tule itsestään. Kun olet kartoittanut tavoitteesi, visioi se niin vahvasti, että tunnet jo miltä se tietty hetki tuntuu. Kun olet saavuttanut juurikin sen pisteen, mitä kohti olet niin kauan halunnut mennä.

 

Ohjelmassa suositellaan myös hankkimaan ”vastuuvelvollisuuskumppani”, jolle olet vastuussa ohjelmasi toteutumisesta. Itse ilmoitin omatoimisesti miekkoselleni, että raportoin hänelle ohjelman edetessä. Tunne siitä, että on vastuussa jollekin, lisää tutkitusti sitoutumista ja omistautumista asialle.

 

Voimalauseiden ja sisäisen puheen käyttö liitettynä sitoutuneeseen mielentilaan, on olennaista ”ohjelmoida” aivot uudelleen. Elrodin mukaan se mitä ajattelemme viimeiseksi illalla, on aamumme ensimmäinen ajatus. Valitse se siis tarkkaan.

Mietin illalla ennen nukkumaanmenoa sitä hyvää fiilistä, mikä minulla seuraavana päivänä olisi, kun herään. Sängyssä maatessani odotin jo aamua. On uskomatonta, miten inspiroivasti kirjoitettu kirja saa ajatukset käännettyä näinkin nopeasti.

 

 

KOKEMUS

 

Ensimmäinen aamu koitti. Ohjelman mukaan olin laittanut puhelimeni kauas sängystä soimaan, jotta varmasti nousisin ensimmäiseen pirinään, jota niin paljon vihasin. Mietin hetken, että heitän puhelimen kohta seinään ja jään nukkumaan, mutta sitten tajusin että en voi elää enää elämääni siten, että vaadin liian vähän itseltäni. Nousin.

Harjasin hampaat ja join ison lasillisen vettä, kuten ohjelmassa neuvotaan. Keho on nestevajauksen takia aamulla tokkurainen, joten veden juominen oli tärkeä osa käynnistymisprosessia. Seuraavaksi pakotin itselleni lenkkivaatteet päälle, ja lähdin juoksemaan.

Kello oli kuusi aamulla, ja jo hetken juoksemisen jälkeen tunsin oloni todella inspiroituneeksi.

 

Muutaman kilometrin lenkin jälkeen tulin takaisin kotiin, ja jatkoin vielä ohjelman urheiluosiota lihastreenillä. Elrod kuvailee, kuinka liikunnan harrastaminen aamulla on olennaista oman potentiaalin käyttöönoton kannalta. Liikkuminen vaikuttaa meihin niin fyysisellä kuin henkisellä puolella, virittäen meidät huippukuntoon voittoisaa päivää varten.

 

Näiden toimenpiteiden jälkeen meditoin vielä viisi minuuttia, ja suuntasin suihkuun. Kello oli seitsemän aamulla, ja olin energisempi kuin pitkään aikaan. Hyvä vire jatkui koko päivän, enkä väsynyt neljän aikaan iltapäivällä kuten yleensä.

 

 

HENGENPELASTAJAT

Usein meistä tuntuu, että elämä on yhtä kaoottista hullunmyllyä. Paineet ovat välillä valtavat, ja tuntuu että työt eivät tekemällä lopu. Ehdimmekö oikeasti keskittymään elämäämme?

 

”Elämäntilanteella tarkoitan meitä ympäröiviä ulkoisia olosuhteita, tapahtumia, ihmisiä ja paikkoja. Ne eivät ole sama asia kuin me itse. Olemme enemmän kuin elämäntilanteemme. Elämällä tarkoitan sitä, joka sinä olet syvimmällä tasolla. Elämäsi koostuu sisäisistä elementeistä, asenteista ja ajattelutavoista, jotka voivat antaa sinulle voimaa muuttaa ja kohentaa elämäntilannettasi milloin vain haluat.” (Elrod, 108)

 

Sisäisessä maailmassamme meillä on valta ja kyky muuttaa omia asenteitamme. Asenteiden muuttamisen kautta tällä on suora vaikutus elämäämme. Kun muutat tapaasi ajatella, myös todellisuutesi muuttuu sitä kautta. Meistä tulee sitä, miten ajattelemme.

Tässä on varmasti monella kasvunpaikka. Tutkimusten mukaan ihminen ajattelee 95% samoja asioita seuraavana päivänä kuin edellisenä. Miten voisimme kasvattaa viiden prosentin otannan ajatusten erilaisuudesta suuremmaksi? Mikä vaikutus sillä olisi meihin?

 

Aamun Ihmeen Hengenpelastajat käsittävät kuusi erilaista harjoitetta, jotka pureutuvat juurikin syvimmän minän eri osa-alueisiin. Hiljaisuus, vahvistuslauseet, visualisointi, liikunta, lukeminen ja kirjoittaminen. Näitä harjoituksia ei tarvitse suorittaa kaikkia saman päivän aikana, vaan tärkeämpää on jalostaa oman itsensä kehittämissuunnitelmaa ja poimia sieltä sopivassa suhteessa harjoituksia vaihtelevin sisällöin omiin aamuihinsa.

 

Olen jatkanut tällä uudella aamurutiinillani, ja koen elämän tällä hetkellä todella mielekkääksi. On tärkeää, että tietoisesti kehittää itseänsä joka päivä parempaan suuntaan ja alkaa tunnistamaan itsessään uusia piirteitä. Olen oppinut sen, että ei pidä päästää itseänsä liian helpolla, vaan uskaltaa vaatia oman potentiaalin mukaan enemmän. Aamun Ihme on totisesti nimensä mukainen; odotan innolla, mitä tuloksia saan aikaan pidemmällä aikavälillä.

Voin erittäin vahvasti suositella tätä inspiroivaa kirjaa, ja toivonkin, että sinä löydät oman potentiaalisi ja inspiraatiosi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit
  • Sari Leppänen

    Virkistävä kirjoitus! Olen itseoppineena viime syksyn aikana löytänyt aamun ihmeen. Joulun ja välipäivien aikana pidin vain höllästi kiinni aamuliikkumisesta, mutta se tärkein, itseni kehittämisen lamppu, pääsi sammumaan. Tuntui, että sammui koko ihminen! Toisaalta ajattelen, miten tärkeä kokemus oli tuo hetkellinen sammuminen. Syvällinen oppiminen kun vaatii taantumuksen vaiheet.

    8.1.2020
Kommentoi