Tampere
03 May, Friday
18° C

Proakatemian esseepankki

7. Toimintamallin ohjelma henkilökohtaiseen kasvuun



Kirjoittanut: Tina Uusitalo - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

7. Toimintamallin ohjelma henkilökohtaiseen kasvuun

Toivotko että olisit tehokkaampi elämässä? Haluatko saavuttaa enemmän töissä tai olla parempi puoliso? Tässä esseessä käyn läpi seitsemän toimintatapaa kirjasta 7 Habits Of Highly Effective People. Seuraavilla ohjeilla voit kehittää itsellesi parempia tapoja.

Seitsemän toimintamallin ohjelma henkilökohtaiseen kasvuun ja muutokseen koostuu seuraavista stepeistä:

1. tapa – Ole proaktiivinen ja ota kontrolli omasta elämästäsi. 

Minätietoisuuden kehittämisen periaatteet.

Ongelmiin keskittymisen sijaan ensimmäisessä osiossa keskitytään henkilökohtaiseen kasvuun ja ratkaisujen löytämiseen. Ihmisten tulisi keskittyä parantamaan niitä asioita mihin voivat vaikuttaa, eikä jäädä murehtimaan niitä asioita mille mitään ei voi tehdä.

2. tapa – Aloita tavoite mielessäsi

Sisäisen johtajuuden periaatteet

Kappaleessa kaksi tehdään mielikuvaharjoitus läheisen hautajaisista. Tällä haetaan elämämme tärkeimpiä arvoja, joiden mukaan meidän tulisi elää ja tehdä valintoja. Kyseiset arvot estävät meitä myös tekemästä itsekkäitä asioita, joihin emme välttämättä kiinnitä mitään huomiota.

3. tapa – Laita asiat tärkeysjärjestykseen

Itsensä johtamisen periaatteet

Tässä kappaleessa keskitytään asioiden tärkeysjärjestykseen laittamiseen. Covey havainnollisti Presidentti Eisenhowerin periaatteen ”Mikä on tärkeää, on harvemmin kiireellistä ja mikä on kiireellistä on, harvemmin tärkeää.” Hän loi nelikentän nimeltä Eisenhowerin päätösmatriisi, joka on varmasti monelle tuttu. Siinä on kaksi akselia: ensimmäinen määrittää asioiden kiireellisyyttä ja toinen tärkeyttä. Näin muodostuu nelikenttä, jonka neljä kvadranttia ovat:

  • Kiireellinen ja tärkeä (1. kvadrantti)
  • Ei-kiireellinen ja tärkeä (2. kvadrantti)
  • Kiireellinen ja ei-tärkeä (3. kvadrantti)
  • Ei-kiireellinen ja ei-tärkeä (4. kvadrantti)

Olen itse käyttänyt tätä työkalua useasti priorisoidessani tehtävälistaa. Olen myös lisännyt välillä neliöön kohdan: olisi kiva tehdä, mutta ei ole tärkeää. Tähän boksiin laitettuja asioita ei kannata poistaa, koska ne virkistävät työntekoa.

4. tapa – Tähtää siihen, että kumpikin voittaa

Interpersoonallisen johtajuuden periaatteet

Neljännessä kappaleessa keskitytään molemminpuolisen hyödyn tavoitteluun. Viides kappale on myös hyvin lähellä kappaletta viisi.

5. tapa – Yritä ensin ymmärtää, ja sitten tulla ymmärretyksi

Empaattisen kommunikoinnin periaatteet

Onnistunut kommunikointi on keskiössä tässä kappaleessa. Pitkäjänteisesti syvimpien periaatteiden mukaisesti toimiessa keskitymme molemmin puoleiseen hyötyyn. Yritä ensin ymmärtää ja sen jälkeen tulla ymmärretyksi. Ihmiset tulkitsevat usein asioita eri lailla, joista syntyy paljon väärinkäsityksiä.

6. tapa – Hyödynnä synergiaa ja kohtele muita avoimuudella ja kunnioituksella

Luovan yhteistyön periaatteet

Tiimi on enemmän kuin osiensa summa. Tämä kappale käsittelee synergian voimaa. Synergiassa ihmiset kuuntelevat toisiaan ja asettuvat toisen asemaan ja luovat toisten avulla jotain suurta. He ovat samalla puolella ja yrittävät päihittää samaa ongelmaa tappelematta.

7. tapa – Teroita sahaa, jos haluat jatkaa sahaamista

Tasapainoisen uudistamisen periaatteet
Teroita saha on esimerkki kirjasta. Siinä mies kävelee metsään, jossa näkee toisen miehen sahaavan puuta lopen uupuneena. Mies kysyy häneltä mitä tämä oikein tekee. Johon toinen mies vastaa sahaavansa saamaa puuta jo kuudetta tuntia ja olevansa pahasti aikataulusta jäljessä. Kulkija kysyy, miksei mies teroittaisi sahaansa, jolloin työ kävisi paljon nopeammin. Johon sahaaja vastaa, ettei hänellä ole aikaa sellaiseen. Tämä esimerkki herättää minut ajattelemaan omia toimintamallejani ja voisinko olla tehokkaampi ja suorittaa joitakin asioita paljon nopeammin.

Pysyvän muutoksen saamiseksi, täytyy muokata persoonaa eikä pelkästään käytöstä

On kaksi tapaa yrittää parantaa elämää (Stephen R. Covey).

  1. Jos haluat parantaa tiettyä taitoa tai osa-aluetta elämässä, opettele vain ne taidot, joita välttämättä tarvitset
  1. Paljon tehokkaampi kuin ensimmäinen tapa. Tee töitä luonteesi kanssa. Olennaiset tavat ja uskomusjärjestelmä luovat sinun maailmankuvasi. Character ethic – painottaa rohkeutta, yhtenäisyyttä ja kultaista sääntöä. Eli jos todella haluat muuttua, täytyy sinun aloittaa työskentely sisältä ulospäin. Esimerkiksi jos haluat olla onnellisessa parisuhteessa, täytyy sinun opetella tulemaan positiivisemmaksi ihmiseksi, eikä opetella vain muutamia pikakonsteja, millä saat kumppanisi pitämään sinusta.

 

Miten työstät persoonaasi?

Kaikki mitä ymmärrämme maailmasta, on vain sävy omasta ajatusmaailmastamme. Negatiivisesti asiat näkevä ihminen on paljon onnettomampi kuin positiivisesti asiat näkevä ihminen. Kirjassa käytettiin esimerkkiä: henkilö, joka näkee asiat negatiivisesti ja on eksyneenä tuntemattomassa kaupungissa, hän kokee turhautumista, koska menettää aikaa. Kun taas lähtökohtaisesti positiivisena maailman näkevä henkilö kokee eksymisen kaupungissa jännittävänä seikkailuna.

Vain muuttamalla ajatusmallimme ydintä, voimme tehdä pysyviä muutoksia itseemme ja käytökseemme. Millaisiin ajatusmalleihin meidän tulisi siis tähdätä? Kaikista tehokkaimmat mallit ovat linjassa isojen ja universaalien arvojen kanssa, kuten reiluuden, rehellisyyden ja yhtenäisyyden kanssa. Useat ihmiset ovat samaa mieltä näissä periaatteista, joten mitä enemmän ajatusmaailmasi on linkissä näiden kanssa, sinulla on paremmat mahdollisuudet menestyä.

 

Lähteet

7 Habits Of Highly Effective People – Stephen R. Covey

Kommentoi