Tampere
26 May, Sunday
16° C

Proakatemian esseepankki

Suoritatko vai saavutatko?Kirjoittanut: Emilia Kovanen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Johtajan käsikirja
Manu Rekola
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Suorituksista saavutuksiin

 

Olemme perustaneet Apaja Crew Oskin. Opiskelemme Proakatemialla yrittäjyyttä ja tiimijohtamista. Ensimmäinen vuosi alkaa olla paketissa ja pian siirrymme ”kesälomille”.  Nyt tiimimme on muutosvaiheessa. Osa on totaalisen väsynyt ja ryntäämässä kesää kohden. Tuntuu uskomattomalta, että kesä on jo täällä. Olemme olleet Proakatemialla nyt 5 kuukautta ja oppineet älyttömästi. Tunne oli tammikuun alussa niin jännittävä, kun meidät oli jaettu tiimeihin ja kukaan ei tiennyt tasan tarkkaan, mistä aloittaa ja mitä tehdä ensimmäisenä.  Koemme, että olemme jollain tapaa hyvin erilainen osuuskunta, tiedä sitten johtuuko se uuden tiimimme halusta olla erilainen ja poikkeuksellinen, vai olemmeko oikeasti sitä mitä ajattelemmekin. Jopa meidän nimestä on puhuttu ja se on herättänyt mielenkiintoa. Apaja poikkeaa nimenä aikaisemmista Proakatemian tiimiyrityksistä. Apaja tarkoittaa meille apajalaisille ja varsinkin minulle inhimillisyyttä, oikeaa pohdintaa ja asioihin perehtymistä. Nimestä ei hehku voimakas tekemisen meininki ja tomeruus, mikä on aivan mahtavaa, vaikka teemmekin asioita intohimolla ja tiimistämme löytyy uteliasuutta pursuavia ammattilaisia. Meitä apajalaisia kiinnostaa todella paljon toimivan ja samaan hiileen puhaltavan tiimin luominen. Keskitymme ja panostamme suuresti yksilöiden hyvinvointiin ja tärkeäksi osaksi kuulumisen tärkeyteen tiimissämme. Olemme hyvin tunteikas tiimi ja haluamme tehdä merkityksellisiä asioita sydämellä. Se näkyy nimestämme ja olemme siitä hyvin ylpeitä.

Suurin oppi keväältä on tiimiytymisen tärkeys. Priorisoimme sen ensimmäiseksi, emmekä lähteneet heti takomaan rahaa setelin kuvat silmissä. Olemme miettineet paljon, kuinka jokaisen sitoutuminen näkyy tiimissä ja mitä luottamus meille tarkoittaa. Luottamus ja yksilöiden panostus tiimiin on tullut konkreettisemmin esille tekemisen kautta. Tavoitteenamme oli tehdä kevään aikana 15 000 euroa tulosta, ja pääsimme melkein siihen. Nyt tärkeänä asiana on kirkastaa arvojamme ja tavoitteitamme, ja sitä, mikä meitä oikeasti motivoi ja ajaa eteenpäin. Valitsemme kesällä Apajalle uuden Business Leaderin ja/tai Team Leaderin, ja nämä asiat tulevat varmasti olemaan hänen vastuualueellaan. Vaikka tiimiytyminen onnistui ja se tulee meille aina olemaan erittäin tärkeää, on tavoitteenamme nyt lähteä enemmän kentälle ja oikeasti konkreettisemmin rakentamaan bisnestä. Haasteenamme tulee olemaan mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen ja tekemisen ylläpito. Olemme siitä hyvin innoissamme, mutta uskon että kaasun pohjaan painamisen vaihe jännittää monia.

Keväällä olisimme saaneet tehtyä enemmän tulosta ja liikevaihtoa, jos meillä olisi ollut muitakin tavoitteita kuin pelkästään itse raha. Raha on väline ja siihen suhtautumista täytyy kehittää. Pelkästään raha ei riitä motivaattoriksi. Emme halua enää suorittaa, vaan saavuttaa asioita.

”Ei riitä, että haluamme jotain asiaa vähän, vaan meidän pitää haluta sitä palavasti, yhtä paljon kuin itse elämää. Siksi on tärkeää käyttää tarpeeksi aikaa itselle tärkeiden asioiden määrittämiseen ja sen jälkeen tavoitella niitä itsepintaiseesti.”(Rekola 2016,129).

Tiimissä yksilön aikaansaavuuteen vaikuttaa tekemisen energia, ajatus- ja tunne-energia. Jokainen energia tarvitsee huomiota aja vaivannäköä. Mielessämme täytyy ensinnäkin olla selkeä visio, jotta ajatuksemme ovat kirkkaampia. Intohimot, arvostus ja merkityksellisyys ovat tunne-energiaa, ja energian kohdistaminen, tekemisen vaihteluiden rytmitys ja viimeistely ovat tekemisen energiaa. Näiden kolmen vuorottelu luo myönteisen kehän, joka ruokkii itse itseään. Tällä hetkellä tiimiämme auttaa ajatusenergian, sekä tekemisen energian lisääminen ja niihin panostaminen, jotta saamme enemmän aikaan. Meidän täytyy muuttaa työtapojamme.

Päämäärätietoisuus ja tavoitteet kuuluvat menestyvät ihmisen elämään. Perusmalli toimii siten, että on tavoite, jolle asetetaan aikaraja, ja tavoitteeseen on päästään hinnalla millä hyvänsä. Mikä tämän jälkeen motivoi ja mitä hyvinvoinnille on tapahtunut matkan varrella? Suunnittelemme paljon etukäteen vaikkemme tiedä miten olosuhteet muuttuvat ja mikä kaikki tulee muokkaamaan matkaamme tiimissä.

Koen hokevani tiimissämme paljon Lausahdusta ”mikä meille on juuri nyt tärkeää?”. Tuntuu että se välillä unohtuu kaiken hälinän ja draivin keskellä. On muutenkin hyvä pysähtyä arvioimaan omaa ja tiimin tilaa.

Missä olen nyt? – Mikä tilanne? Keskitytkö oikeaan asiaan.

Minne haluan mennä? – Muistuta tavoitteesta.

Mistä olen tulossa? – Miten meni, missä onnistuit, mitä tuloksia syntyi.

Mitä teen seuraavaksi? – Mitä täytyy tehdä seuraavaksi.

Apaja on pian kolmen kuukauden ikäinen ja on hauskaa ajatella, että yrityksemme on vielä teini-iässä. Tiimistämme löytyy paljon tunne-energiaa. Itsetuntemus, tunteiden johtaminen, identiteettiongelmat ja tavoitteiden asettaminen tulevat kaikki helpottamaan. Luomme kesän aikana uusia tavoitteita, yritykselle ja itsellemme henkilökohtaisesti. Vaikka meillä on osuuskunta, olemme silti koulussa, ja oppimassa. Mutta emme todellakaan ole suorittamassa, olemme saavuttamassa. Se on myös asennekysymys.

 

LÄHTEET:

Slåen, T.2015 Vähemmän suorituksia, enemmän saavutuksia. Helsingin kamari Oy

Rekola, M. 2016. Johtajan käsikirja.

Aihetunnisteet:
Kommentoi