Tampere
02 May, Thursday
2° C

Proakatemian esseepankki

5 sekunnin sääntö



Kirjoittanut: Miikka Launiainen - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Yksilöessee 12.11.2019

Miikka Launiainen

5 sekunnin sääntö

 

Miten aivomme käyttäytyvät?

 

Meitä ei ole suunniteltu tekemään asioita, jotka sijaitsevat epämukavuusalueella, ovat pelottavia tai vaikeita. Aivomme on evoluution saatossa kehittynyt suojelemaan meitä näiltä asioita, koska aivomme yrittävät pitää meidät elossa. Mielemme on suunniteltu myös pysäyttämään meidät asioilta, jotka voi satuttaa meitä. Mikäli haluaa rakentaa bisneksen, on tehtävä paljonkin asioita epämukavuusalueen ulkopuolella, jotka ovat pelottavia ja vaikeita.

Mel Robbins:n mukaan tunnemme olevamme vain motivoituneita asioista, jotka ovat helppoja ja tätä motivoituneisuuden tunnetilaa ei ole kuuleminen, koska sitä ei hänen mukaansa ole olemassa. Omasta mielestäni tunnetila on olemassa ja ”flow” tunnetilan pystyy saavuttamaan, kunhan on mm. valmis tekemään tarpeeksi töitä sen eteen. Mel Robbins:n ajattelumalli on antanut tästä erimielisyydestä huolimatta minulle elämäni aikana paljon. Yhtenä esimerkkinä otettakoot kehonrakennuskilpailuihin meneminen. Olin tuoreeltaan katsonut ” F—YOU – Kuinka lopettaa itsensä huijaaminen: Mel Robbins TEDx” -videon ja harkitsin kehonrakennuskilpailuihin menemistä, olin miettinyt tätä jo pitkään. Ajattelumallin ansiosta laitoin välittömästi sähköpostiviestin kisavalmentajalle: haluan päästä kisaamaan, voidaanko järjestää tapaaminen?

 

Pienet asiat, jotka ovatkin isoja asioita

 

Mel puntaroi, miksi on niin vaikea tehdä pieniä asioita, jotka vievät elämäämme merkittävästi eteenpäin. Mel:lle ei ole tullut koskaan fiilistä, että nyt hänen pitäisi ryhtyä puhujaksi, mutta 5 sekunnin säännöllä hän on käsitykseni mukaan pystynyt siihen. Hänen mielestään koskaan ei tule fiilistä, sitä on turha odottaa. Minunkaan harvoin tekee totta puhuakseni kovasti mieleni lähteä esimerkiksi salille, mutta kun tiedän, miten paljon siitä on minulle hyötyä, niin lähden sinne usein ottamalla itseäni niskasta kiinni viiden sekunnin sääntö mielessäni. Mikäli en käy salilla viikkoon, tulen väsyneeksi.

 

Epäröinti

 

Meille voi tulla upea idea, mutta kun me emme sano sitä ääneen ja alamme epäröidä. Mel:n mukaan tämä lähettää stressi signaalin aivoihin. Tämä epäröinti voi tapahtua esimerkiksi keskustelussa, jolloin mieleen pulpahtaa huippuidea, mutta kun ei sano sitä 5 sekunnin sisällä, niin alkaakin epäröimään ja on hiljaa. Tähän on sellainen hyväksi toteamani tyyli, että kirjoittaa asian ylös itselleen ja sanoo sen myöhemmin pienestä epäröinnistä huolimatta. Tämä toimintamalli kaipaa omalla kohdallani vielä hiomista, että tekisin tämän aina, nykyisellään sanon vain joskus talteen kirjoittamani asiat. Epäröinti on luonnollista, sillä tavalla aivomme toimivat, mutta siitä pystyy oppimaan eroon halutessaan.

 

Mikrohetket, eli itse 5 sekunnin sääntö

 

Elämässä pystyy ottamaan kontrollin mikrohetkistä, joista tässä esseessä puhutaan eli 5 sekunnin hetket. Mikäli onnistuu tekemään elämästä sellaista, että onnistuu ottamaan kontrollin näistä pienistä mikrohetkistä, pystyy muuttamaan kaiken minkä haluaa muuttuvan. Pystyy esimerkiksi halutessaan lähtemään urheilemaan, vaikka joka päivä, kun on itse kontrollissa. Päivissä on näitä mikrohetkiä koko ajan, jolloin on 5 sekunnin ikkuna, jolloin päätös on tehtävä, että aivot eivät ala estämään päätöksentekoa. Toinen esimerkki voi olla esimerkiksi mennä kauppaan ostamaan salaattia tai lähteä kirjoittamaan esseetä.

 

Teemme tosiaan pienet päätökset pitkin päivää: Päätös torkuttaa, päätös olla väsynyt, päätös olla syömättä terveellisesti, päätös olla puhumatta keskusteluissa jne. Voi päättää myös syödä terveellisesti, liikkua säännöllisesti, nukkua tarpeellisen määrän, puhua ja antaa ryhmäkeskusteluissa kaiken mitä irti lähtee.

Mikäli kuitenkin pieniä päätöksiä tulee tietyn aikaa tehtyä väärään suuntaan, voi katsoa taakse ja ihmetellä ”miten tämä tapahtui” tai että ”ennen kaikki oli paremmin”. Otetaan tähän vielä yhdeksi esimerkiksi nuuskan käyttö tai tupakointi.

Kun tekee paremmat pienet päätökset, elämä menee paremmin. Mel sanoo, että tämä ei ole todellakaan kuitenkaan helppoa ainakaan aluksi, koska mieli pistää vastaan jatkuvasti ja keksii tekosyitä. Itselleen pystyy uskottelemaan mitä vain. Mikäli onnistuu tekemään muutosta esimerkiksi ruoka-asioissa, niin hetken ajan päästä toteaakin, että tuohan oli sittenkin kohtuullisen helppoa. Tämän takia onkin tärkeää olla painamatta torkutusta, vaan nousta ylös sängystä raketin lailla jolloin kontrolli omista tekemisistään lähtisi heti aamusta käyntiin.

 

Huomenna

Huomenna herään ajoissa, käyn salilla, syön terveellisesti. Olen monesti siirtänyt asioita huomiselle ja ajatellut huomenna olevan uusi minä, asiat tulee silloin järjestykseen. Monesti olen todistanut tämän olevan omalla kohdallani pelkkää vastuun siirtoa ja mukavuusalueella pysymistä. Itselleni 5 sekunnin sääntö on lähes välttämätön ajattelutapa, että saan tehdyksi tärkeät asiat kerta toisensa jälkeen.

Muutama pointti vielä

Sisäinen puhuja

Kun alkaa tunnistamaan pään sisäistä puhujaa, joka yrittää kaikin keinoin estää epämukavuusalueelle siirtymistä, voi siihen helpommin puuttua.

Autopilotilta päätöksentekijäksi

Kaikki muuttuu, kun onnistuu tässä. Tämän johdosta tulee paremmaksi keskustelijaksi, myyjäksi, on voittamaton salilla jne. Aivan kaikki elämässä pohjautuu päätöksien tekoon, mitä on tehnyt tai tekee juuri nyt.

”Motivaatio uupuu”

Ajatellaan, että motivaatio on asia, joka puuttuu, mutta kyse onkin yleensä päivän aikana tehdyistä pienistä päätöksistä

 

 

Lähteet:

https://youtu.be/Lp7E973zozc (F—YOU – Kuinka lopettaa itsensä huijaaminen: Mel Robbins TEDx, YouTube.com) Katsottu 25.11.2015

 

Kommentoi