Tampere
02 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Tuleva helvetinviikkoni



Kirjoittanut: Nuppu Laaksonen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 9 minuuttia.

 

Huomenna se starttaa! Erik Larssenin Helvetinviikko-kirjaan pohjautuva bootcamp, jossa on koko Kajo mukana. Erik Larssen on tullut tunnetuksi myös aiemmin kirjoittamasta kirjastaan Paras, mutta tässä jälkimmäisessä teoksessa nuo ajatukset laitetaan konkreettisemmiksi, sillä nyt toteutetaan pyrkimys olla paras viikon ajan. Tällaisista superlatiiveista saattaa tulla mieleen, että mihin tätä parhautta sitten verrataan? Meihin itseemme! Tämän viikon aikana saan verrata itseäsi siihen edellisviikon minääni, joka toki yritti parhaansa siihen yritykseen sen enempää fokusoimatta. Helvetinviikolla pidetään tuo päämäärä olla paras jatkuvasti mielessä ja paiskitaan sen eteen töitä. Tässä ei kilpailla vastaan ketään muuta kuin itseämme. Naapuritiimimme Value toteutti helvetinviikkonsa ja haastoi meidän tiimin seuraaviksi. Pidän siitä, että vaikka kyseinen haasteviikko toteutetaan yksilöinä, on siinä tiimin tuki ja tsemppi jatkuvasti läsnä. Perustimme oman Slack-kanavankin aiheelle, jossa voimme jakaa tuntemuksia ja kuulumisia, miten kullakin kyseinen haasteviikko etenee. Sosiaalinen paine on myöskin yksi tekijä, joka motivoi noudattamaan sovittuja sääntöjä. Esittelen tässä esseessä kirjasta poimitut päivien teemat, sekä omat suunnitelmani tulevalle viikolle.

 

Maanantai – TAVAT

Mikä on tapa? Mitä tapoja sinulla on? Millaisia tapoja haluat omaksua? Miten onnistut muuttamaan tapojasi?

Viikko alkaa realistisella katsauksella omiin tapoihin, niin hyviin kuin huonoihinkin. Keskellä jatkuvaa muutosta, tavoilla sekä rutiineilla helpotamme elämäämme. Se on toki järkevää, sillä veisi energiaa joka päivä opetella harjaamaan hampaat uudelleen. Osa ihmisistä on sitä mieltä, että jopa 85% ihmisten tavoista muodostuvat aiemmin opituista tavoiksi muodostuneista rutiineista. Se on hurja lukema mikä tarkoittaa, että iso osa toiminnoistamme ja ajatusmalleistamme tapahtuu automaattiohjauksen kautta. Vaikka tavat juontuvat opetuista tutuista poluista, joita noudatamme päivästä toiseen, se ei tarkoita, ettei niitä voisi muuttaa. Tapoja muutetaan harjoittelemalla pitkään ja järjestelmällisesti, kunnes ne automatisoituvat eikä niitä tarvitse enää ajatella, koska niistä on tullut – tietenkin tapoja.

Mikäli tavat kiinnostavat enemmänkin, Larsson suosittelee Stephen R. Coveyn kirjaa Tie menestykseen – 7 toimintapaa henkilökohtaiseen kasvuun ja kehitykseen. Hän kuvailee kirjassaan inhimilliseen kehitykseen liittyvää seitsemää tapaa, jotka hänen väittämänsä mukaan auttavat yksilöä kehittymään vaiheesta toiseen, riippuvuudesta riippumattomuuden kautta keskinäiseen riippuvuuteen. Nämä seitsemän tapaa ovat seuraavia:

  1. Ole proaktiivinen eli aloitteellinen ja vastuullinen
  2. Aloita visualisoimalla tavoite (begin with the end of mind)
  3. Tee tärkeimmät asiat ensin (put first things first)
  4. Tavoittele molemminpuolista hyötyä (win-win)
  5. Yritä ensin ymmärtää ja sitten tulla ymmärretyksi
  6. Hyödynnä synergiaa
  7. ”Sharpen the saw!” – kehitä itseäsi

 

Oma suunnitelmani: Teen listan tavoistani, niin hyvistä kuin huonoista. Aion pitää kiinni hyvistä ja keksiä korvaavia tapoja huonompien tilalle. Urheilu on päivittäisessä arjessa mukana ja siitä aion pitää kiinni. Herätyskello soi 5:00 kuten muitakin aamuina, ja aloitan päiväni juomalla vettä, meditoimalla istuen/joogaten n. 10 minuutin ajan. Sen jälkeen syön aamiasta, pakkaan seuraavana päivänä valmiiksi laittamani eväät, sekä tavarat ja lähden salille (tai sitten juoksulenkille). Olen aktiivisesti kokannut terveellisiä lounaita mukaan kouluun, mutta viimeisten viikkojen aikana olen kuitenkin luistanut siitä. Sen haluan kuitenkin mukaan takaisin rutiineihini, sillä säännöllinen ja terveellinen ruokavalio on yksi tärkeimmistä seikoista, joilla pitää energiat tasaisina koko päivän ajan. Aikaisin nukkumaan meno, sekä digilaitteiden jättäminen vähintään tunti ennen nukkumaanmenoa on myös välttämätöntä. Puhelimen näpräyksen sijasta haluan käyttää aikaa lukemiseen, sillä se todistetusti vähentää stressihormonien eritystä, toisin kuin sinivalon tuijottaminen. Aion myös kirjoittaa n. 15 minuuttia, sillä jos pidän tästä kiinni joka päivä, se tekee vuodessakin monia kymmeniä tunteja. Loin maanantaille keskiviikon ajanhallintateeman mukaisesti jo päiväkohtaisen ohjelman:

 

5:00 Herätys + meditaatio + aamiainen

5:45 Bussilla salille / lenkille

8:00-11:00 Bisnesalkemistityöskentelyä

11:00 Lounas + tehtävälistan päivitys + kävelymeditaatiopaussi

12:00-13:00 Bisnealkemistityöskentelyä

13:00-13:45 Kehityskeskustelu valmentajan kanssa + paussi

14:00-14:30 Postimerkkien osto + runokirjojen postitus

14:30-16:00 Ajanhallintapajan suunnittelu pajojen yötä varten

16:30 Kävely kotiin, matkalla rauhoittuminen

17:00 Illallista

18:00-21:00 Kirjojen lukemista, joogaa, mukavaa puuhailua yms

 

Tiistai – Moodi & keskittyminen

Mitä on moodi ja keskittyminen?

 

Päivän tavoitteena on löytää sinun optimaalinen moodisi, ja se edellyttää sen selvittämistä, millainen sinä olet parhaimpien suoritustesi aikana ja millainen taas levätessäsi tehokkaimmin. Kirjan mukaan on myös arvokasta pystyä vaihtamaan moodia ja huomion kohdetta. ”Jos päätät etukäteen, missä moodissa olet ja mihin keskityt, parannat huomattavasti onnistumisen mahdollisuuksia,” kirjoittaa Larsson. Myös henkisessä valmentamisessa kyse on vahvasti tunteiden ohjaamisesta. Tähän voidaan pyrkiä sisäisellä dialogilla, visualisoinnilla, kehon käytöllä ja muistelulla. Sanana moodi tarkoittaa mielentilaa, mutta ihanteellinen moodi vaihtelee tietenkin persoonallisuuden ja suoritustilanteen mukaan.

Keskittyminen on tila, jossa aistit ja kaikki huomio on sulautuneita yhteen ainoaan tehtävään. Moni tyytyy työskentelemään vain 30-70 prosenttisesti, vaikka kaikin voimin keskittyminenkin tuottaa pienten ponnisteluiden seurauksena paljon tyydytystä. Tämän harjoittelemista on tarkoitus tehostaa koko helvetinviikon aikana ja varsinkin tiistaina. Agendana on siis työskennellä suunnitelmallisesti yksi asia kerrallaan häiriöitä välttäen ja lujasti keskittyen. Tärkeää on muistaa, että sinä pystyt itse valitsemaan ajatuksesi. Ajattele siis oikein: jos haluat olla rento, ajattele jotain rauhoittavaa.

Tässä luvussa Larsson kehottaa miettimään myös miettimään, mistä sinä olet kiitollinen ja kenelle? Miten voisit osoittaa kiitollisuuttasi tänä päivänä? Mistä ja kenelle?

”On suunnattoman arvokasta tuntea kiitollisuutta elämästä, ystävästä, hyväilystä, rohkaisusta, lämpimästä auringonsäteestä pakkaspäivänä, avusta helvetinviikon aikana, tuesta arjen keskellä. Ehkä mitään arvokkaampaa ei olekaan.” -Erik Larsson

 

Oma suunnitelmani: Aion aloittaa päivän (kuten muutkin) meditoimalla/joogaamalla, mikä lisää keskittymiskykyäni koko päiväksi. Tällaiset lyhyet meditaatiot olisivat hyviä myös työpäivän keskenkin. Aion pitää puhelimen repussa työpäivänä ajan, (ellei työskentelyni sitä vaadi) sekä teen yhden asian kerrallaan.

 

Keskiviikko – AJANHALLINTA

Millainen on ihanteellinen päiväohjelma?

Ehkä aika onkin ainoa asia, jolla on todellista arvoa. Sen hallitseminen ei kuitenkaan ole koskaan ollut niin haastavaa mitä se on nykypäivänä. Saamme päivän aikana niin uskomattoman määrän erilaisia ärsykkeitä ja informaatiota, työ- kuin yksityiselämässäkin, että keskittyminen vaatii kovaa itsekuria. Ennen työt oli helpompi jättää työpaikalle, mutta nykyään ne kulkevat helposti kannettavan tietokoneen mukana kotiin, jopa makuuhuoneeseen. Vapaa-ajan ja työn ero on yhä vaikeammin erotettavissa. Meillä on jokaisella viikossa samat 168 ja vuodessa 8736 tuntia. Tässä luvussa ei puhuta pelkästään työhön käytettävästä ajasta, vaan nimenomaan myös vapaa-ajasta, levosta, palautumisesta, kuntoilusta ja perheen sekä ystävien kanssa vietettävästä ajasta.

Nykyään puhutaan paljon aikapulasta, joka on kuitenkin täysin meidän itsemme luoma tunnetila. Muutamien rutiinien ja periaatteiden avulla kuka tahansa voi oppia hallitsemaan ajankäyttöään paremmin. Tässä nousee esille myös uusien tapojen omaksuminen, sillä ilman käyttäytymisen muutosta ajan hallintakaan ei helpotu ainakaan pysyvästi. Yleisiä ongelmia ajankäytössä ovat se, että ihmiset haalivat liikaa töitä, unohtelevat asioita, eivätkä osaa priorisoida tai sanoa ei.

Stressi johtuu usein siitä, että näkemys kokonaiskuvasta puuttuu. Tämän takia iso osa stressistä on aivan turhaa ja usein onkin syytä istua alas ja arvioida tilanne. Luulet varmasti, että tekemistä on niin paljon, ettet ehdi edes pysähtyä, mutta juuri nyt on oikea aika rauhoittua ja katsoa tosiasiat läpi. Kirjoita kaikki tehtävät, niin suuret kuin pienetkin asiat alas ja mieti kuinka hyvältä tuntuu näiden asioiden saatettua loppuun. Sen jälkeen, kun kaikki on kirjoitettu alas, on aika laittaa ne kalenteriin ja suunnitella mitä teet ja milloinkin.

Tavoitteet ovat tärkeitä ajanhallinnan kannalta, sillä vision ollessa kirkkaana on helpompi priorisoida, delegoida ja keskittyä tietäen miksi tekee mitäkin. Tavoitteiden määrittämisen jälkeen voidaan siirtyä suunnitteluun, mikä auttaa myöskin arjen hallinnassa pysymistä, sekä parantaa menestymisen mahdollisuuksia. Suunnittelu kannattaa jakaa neljään osaan: vuosi-, kuukausi-, viikko ja päiväsuunnitelmaan.

Vuosisuunnitelma: Tämä on hyvä toteuttaa joulukuussa seuraavaa vuotta ajatellen, mutta onnistuu myös koska vain. Merkitse vuosikalenteriin tärkeitä määräaikoja, tehtäviä ja välitavoitteita. Tähän vuosisuunnitelmaan on hyvä aika ajoin palata, jotta kokonaiskuva pysyy mielessä. Sitä voi täydentää ja korjata sitä mukaan, kun oma visiosi tarkentuu. Milloin aiot pitää seuraavan helvetinviikon?

Kuukausisuunnitelma: Varaa kuukauden lopussa 2h seuraavan kuukauden suunnitteluun. Valitse tähän suunnitteluun rauhallinen paikka ja aika, jonka olet sitoutunut tulevan kuukauden jäsentelemiseen. Tähän pätevät samat periaatteet kuin vuosisuunnitelmaan, mutta on tarkoitus olla vielä yksityiskohtaisempi. Mitä paremmin pystyt ennakoimaan, sen helpompi sinun on ohjata asioita toivomaasi suuntana. Muista että sinulla on suurempi päätösvalta kuin joskus tuntuu. Tähän kuukausisuunnitelmaan on hyvä palata joka viikko ja luoda välitavoitteet jokaiselle kuukaudelle. Tässä vaiheessa voit myös päättää, mille viikoille varaat extra-aikaa läheisillesi ja terveydestäsi huolehtimiseen. Ne ihmiset, jotka ajattelevat ettei heillä ole aikaa moisille asioille, hyötyvät tästä varmasti kaikista eniten.

Viikkosuunnitelma: Suunnittele seuraava viikko sunnuntai-iltana tai maanantaiaamuna aikaisin. Tämä suunnitelma on tarkoitus suunnitella niin, että se todella vie sinut lähemmäksi tavoitteitasi. Sinulla ei ole loputtomasti viikkoja elämässäsi, ja on aika ottaa vastuu ajankäytöstäsi. Mikäli haluat kuntoilla neljästi viikossa, niille on parempi löytyä omat paikat viikkosuunnitelmasta. Jos tahdon keskustella läheisesi kanssa vaikeasta aiheesta, mutta olet vältellyt sitä ”koska ei ole aikaa”, varaa tälle keskustelulle kalenteristasi aikaa. Päätä milloin nouset ja menet nukkumaan, mitä sinun pitäisi tehdä töissä, jotta viikkosi olisi mahdollisimman arvokas tavoitteidesi ja onnellisuutesi kannalta.

Päiväsuunnitelma: Tämän voi luoda edellisenä päivänä tai aikaisin aamulla. Helvetinviikolla suoritustesi tulee olla huippuluokkaa, joten on parempi suunnitella päivä kerrallaan huolellisesti. On hyvä tehdä päiväkohtainen tehtävälista, jota täydennetään päivän mittaan asioiden putkahdellessa mieleen. On todella raskasta yrittää muistaa asioita, sillä se lisää epävarmuuden tunnetta elämästä. Kun asiat kirjotetaan ylös, niiden muistamiseen ei tarvitse käyttää energiaa. Pidä tämä lista aina mukanasi! The Succes Principle kirjassaan Jack Canfield korostaa, että on tärkeä lajitella tämän listan kohdat tärkeysjärjestykseen. Tuosta listasta tärkeimmät on hyvä tehdä kaikista ensimmäisinä, niin loppupäivä on automaattisesti helpompi. Kyseiset tehtävät voi myös jakaa työ- ja yksityisasioihin.

 

Oma suunnitelmani: En lietso stressiä, vaikka tekemistä riittäisikin. Katson kokonaiskuvaa, ja päivitän jatkuvasti tehtävälistaani, jonka jatkossa pidän joka paikassa mukana. Aion ottaa käytäntöön vuosi-, kuukausi- ja päiväsuunnitelmat. Aikataulutan myös levon ja urheilun, sekä erotan selkeästi vapaa-ajan työskentelystä. Esimerkkipäiväsuunnitelmani maanantaille:

 

Torstai – POIS MUKAVUUSALUEELTASI

 

“If you want something new or different, you must prepare to receive something new or different. Break routine, do something different, venture out of your comfort zone. Practice letting something new or different into your life.”
― Akiroq Brost

Päivän teemana on viettää vuorokausi ilman unta, elämää mukavuusalueen ulkopuolella, löytää rohkeus ja pelko, sekä onnistumisen tuottama mielihyvä.

Kyseessä on Larssonin omien sanojen mukaan helvetinviikon rankin päivä, mutta sen tarkoituksena on osoittaa sinulle, että voit venyttää rajojasi paljon pidemmälle kuin uskotkaan.

Herätys on muiden päivien tapaan kello 5.00 aamulla, mutta nukkumaan saa mennä vasta perjantaina klo 22.00. Tänä torstaina on tarkoitus myös hoitaa pois alta kaikki rästihommat, kaikki ne tylsät tehtävät, jotka olet jättänyt roikkumaan.
Tänään on myös aika kohdata oma pelkosi, mitä se sitten onkaan. Me usein pelkäämme kaikenlaista vierasta ja pelkäämme myös virheiden tekemistä. Tämän vuoksi tuttu ja turvallinen houkuttaa, mutta torstain teemana on voittaa pelkosi rohkeudella.

 

Oma suunnitelmani:

Tiedän että ihminen on valmis venymään pidemmälle mitä uskoisikaan. Sain kokea tämän alle 2 viikkoa sitten 2 vuorokautta matkustaessa valvoneena, ja tänä torstaina aion venyttää mukavuusaluettani eri tavoilla. Jetlagista pikkuhiljaa toipuneena en halua jäydä samaa henkistä myrskyä uudelleen läpi, kun on kuitenkin tarkoitus hakea tästä viikosta kokonaisuutena hyötyä eikä hallaa. Pelkoni aion kohdata ottamalla todella vaikean aiheen puheeksi läheisen ihmiseni kanssa. Aion suunnitella Kaustiselle järjestettävää runojulkkari-iltaa ja ressuttaa viimein kaikki kirjamyynnit. Illalla onkin pajojen yö, jossa vedän pajan ajanhallinnasta.

 

Perjantai – LEPO JA PALAUTUMINEN

Teemana hyvän ja säännöllisen palautumisen merkitys, sekä taito levätä tehokkaasti.

Lepo tarkoittaa niitä hetkiä, jolloin lataudut ja keräät uutta energiaa taas uusiin koitoksiin. Mikäli valvoit edellisen yön, tämä tulee vielä tarpeellisemmaksi. Moni kuitenkin aliarvioi levon merkityksen, vaikka palautuminen kuuluukin työn kanssa järkkymättömästi yhteen. Larssonin mukaan parhaat lepäävät enemmän ja tietoisemmin kuin muut. On tosiasia, että lepääminen parantaa hyvinvointiasi ja tuloksia kaikilla elämäsi aloilla. Myös lepo on järkevää suunnitella ja sisällyttää ajanhallintaan. Palautuminen on se, mistä helpoiten tulee tingittyä kun tehtävälista täyttyy. Tasapaino kuitenkin edellyttää levosta kiinnipitämistä. Tämän voi tehdä hyvin monella eri tavalla, kunhan toteutat sen niin, että teet asioita jotka tuovat sinulle energiaa eivätkä vie sitä. Työpäivän päätteeksi latautuminen alkaa hyvin käyntiin, jos visualisoit kotiportaasi taikaportaiksi, jotka häivyttävät kaikki työajatukset pois mielestäsi. Meditointi on hyvä esimerkki myös ajankäytön kannalta tehokkaasta levosta, jolla on myös useita monia positiivisia vaikutuksia.

 

Tutkimukset todistavat meditaation:

  • lisäävän sisäistä rauhaa
  • parantavan tietoisuutta
  • tekevän harjoittajastaan rauhallisemman ja tyynemmän
  • auttavan hetkessä olemista
  • parantavan ajattelukykyä
  • lepuuttavan aivoja ja parantamaan niiden lepokykyä myös muuna aikana
  • vähentävän unettomuutta
  • ja kokonaisuudessaan parantavan tyytyväisyyttä elämään

Omat suunnitelmani: Tänään aion opetella sinulle uusia lepotekniikoita, meditoida ennen nukkumaan menoa, sekä aamulla myös mihin pyrin muinakin päivinä. Aion joogata illalla, mutta pitää myös mikrotaukoja kesken päivää. Voisin varata myös hieronta-ajan illalle päivän teeman mukaisesti.

 

Lauantai – SISÄINEN DIALOGI

Mitä on sisäinen dialogi? Miten tietoisempi sisäinen dialogi vaikuttaa?

Kaikki mitä tänään tapahtuu on sinulle hyväksi. Viikko alkaa olla loppusuoralla ja pahin on ohi. Herätyskello soi kuitenkin viideltä kuten aiempinakin aamuina, ja tänään on tarkoitus tehdä myös töitä. Kyseessä on kuitenkin ”happy-day”, päivä jolloin ajattelet kaikesta vain myönteisesti ja rakentavasti. Tämän kokeilun tarkoituksena on saada sinut huomaamaan, kuinka suuri vaikutus ajattelutavoilla on tunteisiimme. Tunteet vaikuttavat tekoihin, joten niihin vaikuttamalla on mahdollista luoda myönteistä itseään vahvistavaa kierrettä. Tänään tarkoituksena on puhua ystävällisesti muiden lisäksi myös ja nimenomaan itsellekin, mikä ei välttämättä ole niin helppoa kuin ajattelisi. Me usein sorrumme moittimaan itseämme, mikä ei ainakaan helpota oloamme eikä tarjoa ratkaisujakaan. Ihminen on jatkuvasti ajatteleva otus ja jälkiviisaasti voisi usein todeta, että ajattelemalla oikein olisi päässyt parempiin tuloksiin. Iso osa ajattelusta on alitajuntaista ja automaattista, ja tänään onkin tarkoitus tulla tietoisemmaksi tuosta sisäisestä dialogista muuttaen sitä myönteiseksi. Se on kuitenkin sinusta itsestä kiinni, mitä itsellesi sanot. Sen seurauksena tunnet mitä tunnet ja teet mitä teet. Tänään on hyvä päivä kysyä itseltäsi:

 

  • Missä olen hyvä?
  • Mikä minussa on hyvää?
  • Mitkä ovat vahvat puoleni?
  • Mistä ominaisuuksista olen ylpeä?
  • Mistä pidän itsessäni?
  • Milloin onnistuin viimeksi hyvin?
  • Milloin viimeksi olin loistava?

 

Omat suunnitelmani: Vaikka olen hyvin positiivinen ihminen, olen viimeisen kahden viikon aikana kuitenkin ollut paljon tavallista pessimistisempi. Matkani jälkeisen univajeen ja tunnemyrskyn myötä ajatukset ovat jääneet negatiivisemmille raiteille. Lauantain tavoitteeksi otan takaisin posikierteeseen pääsemisen, sillä se on sitä aitoa itseäni josta olen viime aikoina ollut hukassa. Haluan puhua itsellesi myönteisesti, uskoa itseeni ja omaan uraani vahvemmin kuin olen viime aikoina tehnyt.

 

”Sinusta tulee se, mitä sanot itsellesi. Saavutat sen, mitä sanot saavuttavasti. Ellet täysin, niin ainakin suuressa määrin. Uskot siihen, mitä itsestäsi kerrot,” kirjoittaa Larssen.

 

Sunnuntai – UUSI NÄKÖKULMA ELÄMÄÄN

Viimeisenä päivänä on aika palata lähtöpisteeseen, valmisteluvaiheen tärkeimpään osaan. Tänään on vapaan aika ja on tärkeää että omistat hetkiä itsellesi, esimerkiksi mietiskelyn muodossa. Usein emme ehdi miettiä elämän suuria kysymyksiä, vaikka siihenkin olisi syytä. Tänään on aika miettiä kulunutta viikkoa ja eritellä kokemiasi kokemuksia. Näetkö asiat eri valossa kuin ennen helvetinviikkoa? Parhaassa tapauksessa kyseinen viikko on muuttanut suhtautumista itseesi ja elämääsi, – sekä tietenkin edessä odottavaan aikaan. Tänään on aika nauttia ja palautua. On aika ottaa ilo irti siitä, että olet onnistunut itsesi haastamisessa. Olet ponnistellut ja päässyt huipulle, ota siitä ilo irti tavalla, joka miellyttää sinua itseäsi.

 

Oma suunnitelmani: Tänään aion käydä sunnuntailenkillä, ellen ole liian väsynyt kuluneesta viikosta. Yleensä toteutan sunnuntaisin pitkän juoksulenkin ja nautin juoksijan flowsta kaikessa rauhassa. Mikäli aiemmat päivät painavat liikaa, tyydyn kävelyyn raikkaassa ulkoilmassa ilman musiikkia. Ilman musiikkia siksi, että silloin keskityn paremmin ympärillä olevaan luontoon ja latautumiseni on tehokkaampaa. Aion lukea, joogata, leikkiä keskittyen Apollon kanssa ja tehdä hyvää ruokaa.

Mandelan sanoin ihminen ei tule onnelliseksi, jos tyytyy pienempään elämään kuin hänen kykynsä riittäisivät. Larssonin mielestä on jokaisen velvollisuus yrittää toteuttaa omat haaveensa. Meillä on vain tämä yksi tilaisuus.

Kommentoi