Tampere
01 May, Wednesday
16° C

Proakatemian esseepankki

Tapojen voima



Kirjoittanut: Jenni Peräinen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Teoksessaan Tapojen voima kirjailija Charles Duhigg auttaa ymmärtämään erilaisia tottumuksia ja niiden hyödyntämistä. Teoksessa käsitellään sitä, miksi käyttäydymme niin kuin käyttäydymme. Päivittäinen käyttäytymisemme ja toimintamme koostuu pitkälti meille muodostuneista tavoista: herääminen, hampaiden peseminen, suihkussa käyminen, töiden tekeminen, juoksulenkki työpäivän jälkeen sekä ruoan laittaminen ovat esimerkkejä tavoista, jotka hoituvat rutiininomaisesti sen kummemmin asiaa miettimättä.

Tapojen syntymistä on yleensä vaikeaa havainnoida. Tapoja on niin hyviä kuin huonojakin, ja yleensä huonot tavat saattavat syntyä herkemmin, koska nojataan liikaa välittömään hyvän olon tunteeseen. Yleensä huonot tavat muodostuvat hiljalleen päivä päivältä, ja sitten jonain päivänä saattaa havahtua siihen, että huomaakin olevansa huonojen tapojen kierteessä. Tapojaan voi kuitenkin aina muuttaa, kunhan vain omaa tarpeeksi tahdonvoimaa, kurinalaisuutta ja pitkäjänteisyyttä, jotta uusi tapa jää pysyväksi ratkaisuksi.

Hyvien tapojen määrän ollessa iso, huonojen tapojen määrä vähenee. Esimerkiksi jos lopettaa tupakan polttamisen, ja käyttääkin entisen polttamiseen kuluneen ajan ulkoilemiseen ja kavereiden kanssa seurustelemiseen, on onnistunut muuttamaan tapansa huonosta hyväksi. Tällä tavoin hyvien tapojen rantautuessa elämään, samalla huonot tavat tippuvat yksitellen pois elämästä. Tietenkään tapojen muuttaminen ei ole niin yksinkertaista, ja lipsahduksia sattuu lähes varmasti, mutta pienet lipsahdukset uuden tavan kotiuttamisessa eivät ole merkityksellisiä pidemmässä ajassa katsottuna.

Valitettavaa on, että tavasta on vaikea päästä eroon nopeasti, oli sitten kyse hyvästä tai huonosta tavasta. Kun tapa on ollut pitkään vallalla, on vaikeaa lopettaa rutinoitunut suorittaminen, ja alkaa yhtäkkiä tekemään asiat uudella tavalla. Jos esimerkiksi torkuttaa aamulla puoli tuntia, on tavasta vaikeaa kertaheitolla päästä eroon. Myös hyvät tavat juurtuvat toimintaamme. Esimerkiksi hampaiden harjausta on vaikeaa muuttaa tehtäväksi kahden kerran sijasta ainoastaan kerran päivässä.

Duhigg kokoaa teoksensa lopussa tärkeimmät pääpointit, mitä tulee rutinoituneeseen toimintaamme. Jos haluaa muuttaa jonkun tapansa tai tottumuksensa, tulee noudattaa tätä toimintamallia:

  • Tunnista rutiini
  • Testaa erilaisia palkintoja
  • Eristä yksi tietty ärsyke
  • Tee suunnitelma

Ensimmäinen askel: Tunnista rutiini

Jokaisen tavan taustalta löytyy niin sanottu neurologinen kehä, joka koostuu kolmesta osasta: ärsykkeestä, rutiinista ja palkinnosta. Jotta vanhoja huonoja tapoja ja paheitaan voi alkaa korvaamaan uusilla paremmilla tavoilla, tulee ensin tunnistaa omat rutiininsa, ja valita sieltä huonot ja haitalliset tavat muutettaviksi.

Toinen askel: Testaa erilaisia palkintoja

Kuvitellaan, että huono tapa olisi esimerkiksi toistuva herkuttelu pitkän työpäivän jälkeen. Pitkän työpäivän päätteeksi palkinto on tähän asti ollut herkuttelu, mutta jos tavastaan haluaa päästä eroon, on kokeiltava erilaista palkitsemistapaa. Herkkujen ahmimisen sijasta voi kokeilla esimerkiksi valmiiksi jääkaappiin valmistetun terveellisen ruoan nauttimista. Jos herkuttelu johtuu verensokerin alhaisuudesta, kannattaa vaihtaa herkku vaikkapa omenaan, jonka popsii nopeasti suuhunsa pahimpaan nälkään heti töistä saavuttua. Jos taas herkuttelu johtuu väsyneisyydestä, kannattaa herkkujen sijaan valita piristävä juoksulenkki lähimetsässä. Tärkeintä on testata erilaisia palkitsemismenetelmiä, jotta saa tietää, mistä perinpohjainen tarve herkuttelulle syntyy (esimerkiksi alhainen verensokeri tai väsymys).

Kolmas askel: Löydä ärsyke

Tutkimusten mukaan lähes kaikki ärsykkeet kuuluvat yhteen viidestä eri ryhmästä:

  • Paikka
  • Aika
  • Tunnetila
  • Muut ihmiset
  • Välittömästi tapaa edeltävä toiminta

Tapojaan on vaikeaa hallita, koska ne koostuvat niin monesta eri ärsykkeestä. Esimerkiksi, jos odottaa tapojen mukaan töissä ruokatauon alkamista nälkäisenä, ja epäterveellisesti syövien työkavereiden ympäröimänä, on helpompaa tehdä rutinoitunut epäterveellinen lounasvalinta. Jos tällainen tapa epäterveelliseen lounasvalintaan iskee, pitäisi siinä tilanteessa ja sillä hetkellä kirjoittaa vastaukset kysymyksiin:

  • Missä olet? (Tulen palaverista)
  • Paljonko kello on? (11.30)
  • Mikä tunnetilasi on? (Väsynyt ja nälkäinen)
  • Ketä muita on paikalla? (Työkaverit)
  • Mitä tapahtui ennen kuin halu heräsi? (Lähdin kokouksesta hoitamaan kiireellistä työasiaa)

Esimerkkitilanteessa ruokatauon pitäminen aikaisemmin tai eväiden syöminen ensimmäisellä kahvitauolla saattaisi olla apu epäterveellisen lounastamisen lopettamiseen. Myös yksin syöminen ilman epäterveellisyyteen kannustavia työkavereita saattaisi auttaa tämän kaltaisessa tilanteessa.

Neljäs askel: Tee suunnitelma

Tapaa muuttaessa tulee olla suunnitelma. Tarkoituksena on, että tapa muutetaan suunnitelmaa hyödyntäen, jonka jälkeen suunnitelma unohdetaan, ja uudesta tavasta tulee rutiininomainen. Jotta tavan muuttaminen olisi varsinkin alkuvaiheessa koko ajan mielessä, on hyvä asettaa esimerkiksi hälytys muistuttamaan, miten tilanteessa uuden tavan mukaan pitäisi toimia.

Pohdintaa

Tapoja muuttaessa tulee huomioida, ettei kannata lähteä kääntämään useaa tapaa ylösalaisin samanaikaisesti. Esimerkiksi huonon tavan muuttaminen hyväksi kannattaa ajoittaa sellaiselle ajanjaksolle, jolloin elämässä ei ole samaan aikaan muita kohtuuttoman suuria ponnistuksia tai haasteita. Tapojen muuttaminen vaatii tahdonvoimaa, ja on tärkeää kohdistaa koko tahdonvoima huonon tavan eliminoimiseen tai sen muuttamiseen paremmaksi. Aluksi tavan muuttamiseen hupenee paljon tahdonvoimaa, mutta mitä rutinoituneempaa uudesta tavasta tulee, sitä vähemmän ponnisteluja sen muuttamisen eteen tarvitsee nähdä jatkossa.

Yleensä tavan muuttaminen saattaa tuntua alussa helpolta, mutta mitä pidemmälle joutuu käymään taistelua vastustaakseen entisiä rutiineja ja tottumuksia, sitä tuskallisemmaksi prosessi muuttuu. Kun tiedostaa kirkkaasti mielessään tavoitteensa, mikä takia jotain tapaa on muuttamassa, auttaa se pysymään oikealla tiellä, kun olo on tukala ja suunta on kadoksissa. Loppujen lopuksi, kun tapa on muutettu, olo on yleensä erinomainen, eikä vanha tapa tunnu enää laisinkaan houkuttelevalta.

Kommentoi