Tampere
18 May, Saturday
18° C

Proakatemian esseepankki

Menestyvä tiimi – kuinka se rakennetaan?Kirjoittanut: Iida Oikarinen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Katri Raution blogiteksti Menestyvän tiimin rakentaminen oli mielenkiintoinen teksti, sillä olemme saaneet juuri tietää omat tiimimme seuraavalle kolmelle vuodelle. Keskustelemme juuri tällä hetkellä tiimistä, motivaatiosta ja työtehtävistä ja pyrimme rakentamaan tiimin, jossa jokaisella jäsenellä on selkeä rooli ja työtehtävä. Meille tärkeäksi nousi myös asia hyvinvoinnista, sillä haluamme, että jokainen tiimin jäsen kokee itsensä arvokkaaksi ja tärkeäksi tiimissä. Koemme, että nämä ovat meidän tiimissä niitä asioita, joilla pääsemme tekemään tulosta. Näin olen ajatellut tammikuussa, kun tiimimme olemme tienneet. Palaan tähän tekstiin nyt kolmen kuukauden päästä ja totean, että nuo ovat edelleen niitä asioita, mitä tiimissämme haluamme. Olen myös huomannut sen, ettei asiat olekaan niin yksiselitteisiä. Nuo ovat kauniita asioita, ehdottomasti myös välttämättömyyksiä, mutta eivät ne olekaan niin yksinkertaista toteuttaa, kun tiimissä on 19 erilaista persoonaa, erilaisine osaamisineen ja tarpeineen.

 

Kuinka rakentaa hyvä tiimi?

 

Työelämässä tarvitaan yhä enemmän tiimejä. Olen itse oppinut sen, että yksin pääsee pitkälle halutessaan, mutta tiimin kanssa voi päästä aina pidemmälle. Parempi kaksin, mutta porukassa vieläkin parempi. Yksin ei siis aina olekaan paras, vastuuta on myös hyvä oppia antamaan muille. Minun ei tarvitse tehdä kaikkia yksin, minulla on tiimi, jonka kanssa tehdä. Katri kirjoittaa, että työelämässä tarvitaan hyvin suoriutuvia ja hyvinvoivia tiimejä. Meidän tiimissä hyvinvointi on ollut tämän vuoden kaikista tärkeimpänä asiana. Emme koe, että voimme olla hyvä tiimi, ellemme voi yhdessä hyvin. Työn laatu kärsii, mikäli ihmiset eivät ole motivoituneita tai voi hyvin.

 

Menestyvän tiimin suurin salaisuus on yhteistyö, tai ei se mikään salaisuus ole, enemmänkin itsestäänselvyys. Olen kuitenkin huomannut, että 19 ihmistä eivät toimi, tai ajattele samoin. Jokaisen täytyy päästä tekemään niin, että omat vahvuudet pääsevät esille. Kaikki tämä ei olekaan niin itsestään selvää. Me olemme erilaisia, jokainen yksilöitä tiimissä, jossa meidän tulee suoriutua tehtävistä laadukkaasti ja tehokkaasti. Se on suurenmoinen rikkaus, mutta myös todella iso haaste. Kuinka jokainen pääsee toteuttamaan itseään, kukin omalla parhaalla mahdollisella tavallaan ja mielekkäästi. Ihmissuhdeongelmat ja tiimin hyvinvointi ovat yksi suurimpia ongelmia työelämässä.

 

Meilläkin tiimiin, ja nimenomaan menestyvään tiimiin liitetään luottamus, huumori ja hyvä ilmapiiri. Luottamusta emme ole voineet luoda päivässä, se on prosessi, joka syntyy, kun teemme yhdessä asioita. Se tulee ajan kanssa ja jokainen omalla tahdillaan. Nämä ovat juuri niitä asioita, mitä jokainen meistä haluaa tiimiimme. Olemme osittain jo samalla kartalla. Haluamme, että työnteko on kivaa ja jokainen voi hyvin. Nämä eivät kuitenkaan ole kaikista tärkeimpiä asioita. Täytyy kuitenkin muistaa, että me olemme yhtä asiaa varten, nimittäin tuloksia.

 

Vuorovaikutus ja tiimin sisäinen viestintä täytyy olla kunnossa, jotta tiimi voi työskennellä parhaalla mahdollisella tavalla. Vuorovaikutus on toinen asia, jota olemme pohtineet paljon ja todenneet, että se on yksi isoimpia asioita hyvinvoinnissamme. Halutessamme olla huipputiimi, kaikkien näiden asioiden täytyy olla huipputasolla. Sinne on varmasti vielä matkaa, mutta toivon, että palaan tähän blogitekstiin vuoden päästä ja voi ajatella asioiden menneen eteenpäin. Itsessäni on se hankala piirre, että toivoisin asioiden tapahtuvan yhdessä yössä. Huipputiimiä ei kuitenkaan rakenneta päivässä, mutta sinne pyrimme päivä, sekä askel kerrallaan.

 

Lähde:

http://www.brossa.fi/blogi/blogi-menestyvan-tiimin-rakentaminen

Kommentoi