Tampere
04 May, Saturday
9° C

Proakatemian esseepankki

3 konkreettista työkalua tiimin arkeen



Kirjoittanut: Emilia Taivainen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

1. Läsnäolo harjoitus

Tämän harjoitus tehdään ennen kokouksen aloittamista ja sen tarkoituksena on parantaa kokoukseen osallistuvien ihmisten keskittymistä. Harjoituksen avulla pyritään saamaan ihmiset rauhoittumaan ja fokusoitumaan tulevaan kokoukseen ja unohtamaan kaikki muu. Harjoituksen avulla pyritään saamaan ihmiset pois puolitarkkaavaisuuden tilasta ja keskittymään ainoastaan käsillä olevaan hetkeen ja päästämään irti muista asioista. Lisää puolitarkkaavaisuuden tilasta voit lukea esseestäni otsikolla ”Kaikkien aivot käyttöön”. Harjoituksen toteuttamiseksi sinun on muistettava puhua rauhallisesti, kuulostaa vilpittömältä sekä pitää taukoja. Valmiit vuorosanat harjoitukseen ovat kirjoittaneet Kaikkien aivot käyttöön kirjan kirjoittajat Sirkka Heinonen, Rea Klingberg ja Päivi Pentti.

 

Läsnäoloharjoituksen jälkeen on hyvä antaa muutama minuutti aikaa jokaiselle kokouksen osanottajalle kertoa omista kuulumisistaan. Tämä antaa ihmisille mahdollisuuden purkaa tuntemuksiaan, joka puolestaan auttaa ihmisiä keskittymään paremmin, kun kaikki mielenpäältä on saatu sanottua (ainakin melkein).

2. Metaforia hyödyntävä fiiliskierros

Omassa tiimissäni Proakatemialla hyödynnämme fiiliskierroksia todella usein ja ne ovat olleet toimivia ihan vain kysymyksellä: ”Mitä kuuluu?”. Hiljattain löysin kuitenkin hauskan tavan kuvata esimerkiksi projektin kulua hyödyntäen metaforia. Metaforat helpottavat asioiden muistamista ja tästä syystä ovat todella toimivia. Ajattelin heti, että voisimme omassa tiimissämme kokeilla metaforia fiiliskierroksen toteuttamisessa. Fiiliskierroksen ohjeistus voisi olla esimerkiksi: ”Jatka seuraavaa lausetta metaforan eli kielikuvan avulla. Lähden tähän päivään kuin…”

3. Toisten sparraaminen kysymyskarusellissa

Kysymyskaruselli toimii siten, että jokainen osallistuja kirjoittaa paperille ajankohtaisen teeman, johon haluaa sparrausta muilta. Kysymys kannattaa olla mahdollisimman konkreettinen, jolloin muiden on helpompi antaa siihen ideoita. Kysymykset voivat olla esimerkiksi seuraavanlaisia: ”Miten teen tämän? Kuinka minun kannattaa edetä tässä asiassa? Kuinka johdan projektitiimiäni paremmin?” Kysymysten kirjoittamisen jälkeen paperit laitetaan kiertämään ringissä ja jokainen osallistuja kommentoi toisten papereita. Henkilö voi toteuttaa kommentoinnin, haastamisen tai kannustamisen parhaaksi katsomallaan tavalla kirjoittamalla tai piirtämällä. Kierros tahti on hyvä pitää nopeana, esimerkiksi 30 s – 1 min /henkilö. Nopean tahdin ansiosta papereihin saadaan spontaaneja reaktioita, eikä siihen kulu paljoa aikaa. Ajan riittäessä karusellissa voidaan kuitenkin tehdä kaksi kierrosta kommenttien lisäämiseksi. Lopuksi paperit jaetaan takaisin oikeille henkilöille. Lyhyen harjoituksen loputtua jokaisella on paperi täynnä sparrausideoita siitä, kuinka kehittää omaa toimintaa tai päästä kinkkisen tilanteen yli, jonka kanssa on painiskellut. Kysymyskarusellin jälkeen on vielä hyvä varata heti aikaa keskusteluun mitä jokaisen paperista löytyy. Olen aika varma, että ainakin omassa tiimissäni keskustelua tulee syntymään paljonkin.

 

 

 

Kommentoi