Tampere
22 May, Wednesday
21° C

Proakatemian esseepankki

12 tuntia aikaa onnistuaKirjoittanut: Jenni Peräinen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemiassa ensimmäistä Proakatemia-vuottaan opiskeleville järjestetään 12H-näyttö, jonka tarkoituksena on valmistaa opiskelijoita koko opinnot päättävään 24H loppunäyttöön. 12H-näytön ideana on suoriutua parhaalla mahdollisella tavalla toimeksiantajan antamasta tehtävästä tai ongelmasta. Aikaa näytön suorittamiseen on annettu nimensä mukaan noin 12 tuntia, ja päivän päätteeksi toimeksiantaja arvioi yhdessä valmentajan kanssa tiimin aikaansaaman tuotoksen. Arvioinnissa painotetaan osa-alueina asiakastyytyväisyyttä, tulosten sovellettavuutta ja ongelman ratkaisua, presentaatiota ja loppuraporttia, luovuutta ja innovaatiota sekä asiantuntijuutta ja tehtävän rajausta. Raati arvostelee näitä osa-alueita arvosana-asteikolla 1-5, ja lopullinen arvosana määräytyy näiden pienempien osa-alueiden arvosanojen keskiarvosta. Koko tiimimme suoriutui toimeksiannoista täysillä arvosanoilla, joten tässä esseessä tulen pohtimaan, miten onnistuneeseen lopputulemaan päästiin.

12H-näytössä noin 20 hengen tiimimme sai kaksi toimeksiantoa, joten jaoimme tiimin kahtia. Sain itse olla mukana suorittamassa toimeksiantoa Kampaamotukku Palmikko Oy:lle. Aihe oli itseäni henkilökohtaisesti kiinnostava, joten se antoi väistämättä lisää intoa toimeksiantoa kohtaan. Toimeksianto ei ollut helpoimmasta päästä, ja etenkin tehtävän rajaaminen tuotti alussa hankaluutta, koska olisimme halunneet tuottaa asiakkaalle suuremman ja laajemman tuotoksen suhteessa käytettävään aikamäärään nähden. Teimme lopulta päätöksen, että teemme mieluummin huolellisesti pienemmän määrän tuotoksia, kuin hutiloiden paljon asioita. Tämä koitui oikeaksi päätökseksi, sillä toimeksiantaja oli erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Lyhyesti kerrottuna teimme lyhyen demovideon sosiaalisen median markkinointia varten, ja suunnittelimme toisen videon asiakkaalle valmiiksi. Lisäksi teimme asiakkaalle sosiaalisen median strategiasta markkinointisuunnitelman, ja liitimme suunnitelman loppuraporttiin.

 

12H-näyttö sujui tiimiltä hienosti, ja jäsentelen tähän, mitkä asiat erityisesti onnistuivat ja veivät tiimimme parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

  1. Valmistauduimme toimeksiantoon jo edellisinä päivinä.
  2. Jaoimme ensiksi tiimin kahtia, koska suuren tiimin on huomattavasti vaikeampaa työskennellä tehokkaasti ja saada päätetyksi asioita.
  3. Jaoimme tiimit tasapuolisesti osaamisten mukaan, jolloin kummassakin tiimissä oli tasaisesti kutakin osaamista.
  4. Tiimiläisten vahvuuksia ja mielenkiintoa toimeksiantoja kohtaan kuunneltiin ryhmäjakoja tehdessä.
  5. Projektipäälliköt huolehtivat aikatauluttamisesta, ajankäytöstä ja organisoinnista. Kun keskustelu ei edennyt tai vauhti alkoi hidastumaan, olivat määrätietoiset projektipäälliköt puskemassa tiimiä oikeaan suuntaan.
  6. Asetimme ennen näyttöä jo selkeät tavoitteet: asetu potentiaalisen asiakkaan saappaisiin, kysy kaikki eli oletukset minimiin, määritä tavoitteet kristallin kirkkaaksi sekä tuota asiakkaalle konkreettinen ratkaisu, joka tuo tulosta.

 

Erityisen tärkeää projektin onnistumisen kannalta on mielestäni määrätietoinen projektipäällikkö. 12H-näytön projektipäällikkönä toimi Marianne Murto, joka suoriutui tehtävästä ansioituneesti. Mariannen tavoitteita kohti vievä ja kylmän rauhallinen johtamistapa sai tiimistämme irti juuri sen, mitä näytössä onnistumiseen tarvittiin. Mariannen alkuperäinen tavoite oli, ettei päivän aikana syntyisi kiireen tuntua ollenkaan, ja siinä myös onnistuttiin. Kerkesimme tiiminä tehdä kaiken, mitä lopulta halusimme päivän päätteeksi saavuttaa, ja näin näyttöä jälkeenpäin ajatellen muistan päivän olleen tehokas, mutta rauhallisen tuntuinen.

Kaikenkaikkiaan toimeksianto kehitti jokaista niin yksilönä kuin tiiminä. Tiimille tällaiset paineen alla suoritettavat näytöt ovat kultaakin arvokkaampia kokemuksia. Opimme toistemme työskentelytavoista ja voimavaroista, ja pääsemme hyödyntämään näitä oppeja tulevissakin koitoksissa.

 

(Julkaistu omassa blogissa 13.12.2017, osoitteessa http://elamaaspektrinlapi.blogspot.fi/2017/12/12-tuntia-aikaa-onnistua.html)

Kommentoi