Tampere
30 May, Thursday
24° C

Proakatemian esseepankki

Ystävällinen rakkaudellisuusKirjoittanut: Teresa Ikonen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Ystävällinen rakkaudellisuus

 

Joulukuun Prosemmassa puhujana oli inspiroiva ja lämminhenkinen filosofi Esa Saarinen, jonka läsnäolo oli aivan poikkeavan käsin kosketeltavaa. Itse en ollut koskaan aikaisemmin ollut Esa Saarisen luennoilla tai kuullut hänen puheitaan, ja hänen tapansa herätellä ajatuksia oli mielestäni yllättävää ja hienoa.

 

Queen Pipsan mies

Ennen hänen puheensa alkua, hän kätteli jokaisen meistä läsnäolevista, kun saavuimme Stagen ovista. Hän sanoi tekevänsä näin kaikilla luennoillaan, ja on toiminut näin viimeiset 20 vuotta. Aivan ällistyttävän kunnioitettavaa toimintaa, ja tämä on varmasti yksi monista syistä, miksi hänen luentojaan kunnioitetaan ja kuunnellaan niin keskittyneesti. Kun hän oli toivottanut kaikki tervetulleeksi tilaisuuteen kättelyiden kera, hän nousi lavalle, ja hänen takanaan valkokankaalla luki esittely miehestä: Filosofi Esa Saarinen, Professori Aalto-yliopisto, Yrittäjä Muutostehdas Oy, Queen Pipsan mies. Aivan mahtavaa, ”Queen Pipsan mies”! Pohdimme tätä tiimiläiseni Kiian kanssa, että tämä viimeinen rivi esittelydiassa oli varmaankin sitä varten, jotta hän olisi meidän silmissämme helpommin lähestyttävä, tavallinen rakastava aviomies. Aivan varmasti ainakin osoittaakseen kunnioitusta rakasta vaimoaan kohtaan.

 

Hellän dynaaminen kohtaaminen

Ensimmäisenä lavalle noustessaan hän sanoi, että aloitamme tilaisuuden ”hellän dynaamisella kohtaamisella”, eli seuraavan minuutin ajan kaikki antavat halauksia ja poskipusuja lähellä oleville henkilöille. Kyllä, myös heille, jotka eivät ole läheisiä ystäviäsi. Proakatemialla tämä ei ole niin erikoista, joten halaukset tulivat luonnostaan. Voin kuitenkin kuvitella, kun hän tekee saman aloituksen jossain muualla, niin yleisö joutuu minuutin ajaksi hieman epämukavuusalueelle. Kuitenkin tämä on hyvä tapa saada kuuntelijoidenkin välille lämmin ja turvallinen tunnelma.

Hän sanoi myös, että hänen tavoitteenaan on aina antaa mahdollisimman potentiaalinen ja turvallinen tunnelma ajatuksille, joten hän ei esitä kesken esityksen yllättäviä kysymyksiä yleisölle. Tämä auttaa siinä, että kenenkään ei tarvitse olla varuillaan nolon tilanteen pelosta, ja näin ajatusten juoksu on vapaampaa.

Esa mainitsi myös, kuinka iso arvo on ”ystävällisellä rakkaudellisuudella” muita ihmisiä kohtaan. Kuinka kohdata kaikki päivien aikana vastaan tulevat henkilöt niin lempeästi ja huomioiden, että heille tulee tervetullut ja kunnioitettu olo. Vaikka Proakatemialla ihmisten välinen kohtaaminen on poikkeuksellisen lempeällä tasolla jo, voisihan se olla vielä hitusen parempaa. Voisin itsekin huomioida ja tervehtiä useampia ihmisiä keskittyneemmällä läsnäololla. Pienet lempeät teot, jotka poikkeavat normaalista ihmisten käyttäytymisestä, voivat jättää minusta todella merkittävän muiston ihmisten mieleen. Tämä saikin minut miettimään omaa herkkyyttäni ja lempeyttäni vahvuutena monesta näkökulmasta, sen sijaan että nämä piirteet tuomitaan monesti heikkoudeksi.

 

Luottamus

Sain tänä syksynä lähes kaikilta Hurmureilta palautteena, että olen lämmin halailija arjessa, suuri sydäminen, pätevä, sisukas ja luotettava. Hurmurit äänestivät minut myös ehdokkaaksi luottamus-kategoriaan Proakatemian arvopalkintoihin. Olin aivan huikean iloinen kun huomasin tämän, sillä mulle luottamus on yksi tärkeämmistä arvoista ja on hienoa huomata, että se välittyy myös muille.

Sain palautteena myös, että minut tahdottaisiin nähdä johtamisroolissa Hurmassa. Vaikka johtamisrooli ei tule minulle luonnostaan, olen oikeastaan positiivisesti jännittynyt tästä haasteesta, sillä ainakin se laittoi minut ajattelemaan asioita eri asenteella, ja tuntuuhan se hiton hyvältä huomata, kuinka omat tiimiläiset luottavat mun osaamiseen, pätevyyteen ja järkkymättömään sitkeyteen hoitaa asiat maaliin. Tästä johtamisnäkökulmasta aloinkin pohtimaan, mitä hyötyä omasta lempeydestäni, herkkyydestäni ja luotettavuudestani voisi olla.

 

Jos et rakasta, jätät heitteille. Tiukkuus ei siinä auta.

Johtajuudesta puhuttaessa tuntuu olevan kaksi vaihtoehtoa, olet joko tiukka johtaja tai lempeä johtaja. Asia ei todellisuudessa kuitenkaan ole näin, sillä tiukkuus ja lempeys ovat saman johtajuuden eri puolia, välillä tarvitaan tiukempia otteita ja välillä lempeys on valttia, ja hyvä johtaja osaa mukautua tilanteen mukaan. Johtamisen janan ääripäät ovat oikeasti välittävä johtaja tai heitteillejättävä johtaja, ja johtamispolun ensimmäinen vaihe tulisikin olla lupa rakastaa ja näyttää se. Rakkauden vastakohta ei ole viha, vaan välinpitämättömyys. (Aittamäki 2015.)

Sen perusteella mitä olen itseäni oppinut tuntemaan, niin on vaikea kuvitella koskaan olevani heitteillejättävä tai välinpitämätön johtaja. Herkkyydessä on haasteensakin, mutta en koe, että se millään tavalla sulkisi pois sitä, että tarvittaessa ei pysty olemaan tiukka ja tekemään vaikeitakin päätöksiä. Kaikkea pystyy itsessään kehittämään, ja sehän se hienous onkin.

Kun tutkailen itseäni, niin minussa kyllä jossain määrin kiteytyy Esan puheessaan kuvailema ”ystävällinen rakkaudellisuus”, sillä koen olemukseni olevan ystävällinen, ymmärtävä ja kunnioittava muita kohtaan. Olen aina pitänyt ihmisiä yhtä arvokkaina titteleistä huolimatta, tämä nöyryys ja kunnioitus on varmaankin iskostunut minuun lapsuuden kasvatuksesta.  Kun poikaystävältäni kysyy mikä piirre on minussa parasta, niin vastaus on ”herkkyys”. Hän ihastui minuun kyllä jo enne kuin tiesi kuinka herkkä olen, mutta ei ollut vissiin ainakaan huono yllätys, kun tämä selvisi. Ehkä sekin kertoo tästä luonteenpiirteen vahvuudesta jotain.

En vielä osaa sanoa mitä tuleva kevät tuo tullessaan, ja päädynkö jossain vaiheessa johtamisrooliin Hurman sisällä, mutta sen voin sanoa, että tiimin tuki ja kannustus on aivan mieletön voimavara. Esa Saarisen sanoin: Proakatemia rules OK!

 

 

Lähteet:

Uusi Suomi. Ilmaise jämäkästi, johda lempeästi – tunnetaidot ravistelevat johtamista. 05.03.2018. Luettu 12.12.2018.

https://kumppaniblogit.uusisuomi.fi/tulevaisuuden-tyoelama/ilmaise-jamakasti-johda-lempeasti-tunnetaidot-ravistelevat-johtamista

 

Hyvejohtajuus. Rakkaudella johtaminen pesee pirulliset kollegat. Luettu 12.12.2018.

 

RainMaker. Johtaja. Rakasta. 03.12.2015. Luettu 12.12.2018.

Kommentoi