Tampere
26 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

Yritystoiminnan haasteetKirjoittanut: Rasmus Janakka - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Entreprnr-tositarinoita vastoinkäymisten voittamisesta
Charles Kuhlman
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Lähes jokaisella yrityksellä on jossain kohtaa elämän kaartaan erilaisia haasteita, ja kaikki ei sujukaan bisneksessä suunnitelmien mukaisesti. Entreprnr-tositarinoita vastoinkäymisten voittamisesta, äänikirja antoi myös minulle uutta virtaa ja rohkeutta lähestyä haasteitani uudesta valosta ja samalla myöskin jakaa oman tarinani tämän hetken haasteista. En koe, että minulla olisi ollut vielä tähän pisteeseen mennessä sen erikoisempia haastavia hetkiä, mikäli yksittäisiä tapauksia ei lasketa. Kirjan kaikkia tarinoita yhdisti selvästi yrittäjien periksiantamattomuus. Vaikutti siltä, että lähes jokaisen motto oli, että ikinä ei pidä luovuttaa. Yhtä lailla samaan aikaan sen rinnalla pitää myös luottaa siihen mitä itse tekee ja antaa asioiden edetä omalla painollaan.

 

Vuokratorin haasteet syksyllä 2021

 

Koen, että itselläni tällä hetkellä suurin haaste on pula resursseista. Resursseilla tarkoitan tällä hetkellä ajan riittävyyttä, pääomaa ja puutetta vakituisista osa-aikaisista työntekijöistä. Omaa ajan käyttöä rajoittaa tällä hetkellä eniten koulu opinnot. Hieman kaksi piippuiset fiilikset kirjoittaessani tätä tänne, koska samaan aikaan koen koulun olevan merkittävässä roolissani yritystäni kasvattaessa. Saan mielteinpä päivittäin uutta oppia, näkökulmia, verkostoja ja ideoita Proakatemian ympäristössä ollessani. Kuitenkin samaan aikaan koulu opinnot vaativat tietynverran läsnäoloa ja panostusta, mikä on pois työnteosta yrityksen kautta. Tämä ehkä turhauttaa hieman minua, koska olen hieman malttamaton ja suuruuden hullu luonteeltani. Kun sytyn ja motivoidun jostain asiasta raivaan yleensä kaiken pois edestä mikä estää haaveita ja tavoitteitani onnistumasta. Olen kyllä samaan aikaan miettinyt mitä hyviä puolia siinä on, että rakentaa asiakasverkostoa, brändiä ja yrityksen pääomaa pikkuhiljaa rauhassa koulun ohella riskejä vältellen. Tässäkin näkökulmassa on monia hyviä puolia. Oppisin kuitenkin valtavasti seuraavan kahden vuoden aikana asioita, joita voisin ottaa sitten pikkuhiljaa käytäntöön, kun olen varma, että ne toimisivat hyvin. Yrityksen kasvattaminen on ollut hieman vuoristoratamaista. Välillä kasvua on tullut hitaammin ja välillä nopeammin, mutta kuitenkin tullut jatkuvasti mistä olenkin erittäin ylpeä ja voin hyvillä mielin näyttää vuodenvaihteessa tulevan tilinpäätöksen vaikkapa mahdollisille start up sijoittajille. Olen huomannut, että heti kun koulusta on vapautunut hieman enemmän aikaa, olen saanut erittäin paljon asioita aikaiseksi lyhyessäkin ajassa. Vastaavasti myös silloin kun taas olen käyttänyt enemmän aikaa opintoihin niin tuntuu, että silloin ei ole ollut enää energiaa ja tunteja vuokratorille ja kasvu hidastuu. Eihän sekään tosiaan vielä mikään katastrofi ole, mutta samaan aikaan kunnianhimoisena ihmisenä tiedostan kuinka paljon paremmin ja tehokkaammin pystyisin mahdollisesti asioita hoitamaan kasvun kannalta. Ajan käytössä on myös syytä ottaa huomioon ihan arjen ja oman jaksamisen tasapaino, koska kellon ympärityöskentely ei ole koskaan kestävä ratkaisu pidemmällä aikavälillä. Elämässä tulisi nimittäin olla muutakin kuin pelkät työt. Sosiaaliset suhteet ja liikunta ovat erittäin tärkeitä asioita ja tuovat puhtia myös siihen itse työntekoon.

 

Toinen haaste on pääoman puute. olen erittäin ylpeä siitä, että kaikki sai alkunsa lähes nolla pääomasta ja pienestä pankkilainasta, joka mahdollisti minulle käytetyn pakettiauton hankinnan. Sijoitin itse sen verran pääomaa, että sain hankittua tekstiilipesurin ja maksettua yritystoimintaan ja pankki lainaan liittyviä pakollisia kustannuksia. Mielestäni onkin erittäin mielenkiintoinen aihe kuinka mahdollisimman pienellä omalla pääomalla saa mahdollisimman hyvän tuoton fiksusti ja kestävästi kuitenkin. Tahtoisinkin ehdottomasti opiskella aiheesta vielä lisää. Tähän mennessä olen rahoittanut kaikki tuotteeni omasta kassavirrasta, mikä on taloudellisesti erittäin turvallinen ratkaisu. Olen käytännössä sijoittanut kaikki tuottoni uusiin tuotteisiin, joita voin vuokrata ja kerryttää taas uutta pääomaa ja kassavirtaa nopeammin ja nopeammin. Tässäkin tapahtuu ikään kuin korkoa korolle ilmiö tuotteiden muodossa, hienoa eikö? Mielestäni tähän mennessä kasvuvauhti on ollut ihan sopiva, sillä asiakaskuntakin on saanut kasvaa sopivassa tahdissa siinä mukana. Päässäni on kuitenkin käynyt erilaisia ajatuksia, että mikäli saisin suht ison pääomasijoituksen tai uuden pankkilainan, että kuinka käyttäisin sen järkevästi. Sijoittajan tulisi kuitenkin tuoda yritykselle pääoman lisäksi myös osaamista. Tällä hetkellä olen sitä mieltä, että fiksuinta olisi investoida pariin eri hieman arvokkaampaan ympärivuoden käytettävään matala kuluiseen tuotteeseen, koska usean edullisemman tuotteen vuokraaminen vie enemmän aikaa, jota on vielä tällä hetkellä rajallisesti ennen valmistumistani tai työntekijän palkkaamista. Tätäkin tekstiä kirjoittaessani huomaan sisäisen palon ja innostumisen pääsevän taas vauhtiin ja kunnianhimoiset piirteeni tulevat taas esille. Tämäkään ei ole varsinainen ongelma, mutta haaste kuitenkin mitä täytyy vielä miettiä monet kerrat ja luoda ensivuodelle uusi järkevä strategia, kun vanha strategia alkaa tulla tiensä päätökseen tämän tilikauden osalta.

 

Työntekijä voisi ratkaista ison osan haasteistani tällä hetkellä. Se mahdollistaisi nopeamman kasvun, jopa entistä paremman asiakaspalvelu kokemuksen palvelun nopeuden kautta, koska yksin on vaikea olla kahdessa paikassa samaan aikaan. Työntekijä toisi myös turvaa, jos vaikka sairastuisin itse muutamaksi viikoksi. Monesti myös kuljetuksissa ja muutoissa tarvitsen toista kaveria avukseni. Isoin etu yritykselle olisi, jos työntekijällä olisi laajaa osaamista eri aloilta mm. markkinoinnista ja vastapainoksi esimerkiksi logistiikka alalta. Pienyrityksessä on se hyväpuoli, että työtehtäviä on varmasti tarjolla erittäin monipuolisesti. Itse ainakin tykkään vaihtelevasta työympäristöstä ja työpäivistä. Olen tähän mennessä hyödyntänyt jo useamman kerran eri työntekijöitä siten, että he laskuttavat minua tehdystä työstään. Muiden työllistäminen tuntuu erittäin hienolta ja haluan tehdä sitä tulevaisuudessakin laajenevissa määrin. Tahdon olla haluttu työnantaja tulevaisuudessa. Tällä hetkellä haasteeni kuitenkin on se, että minulla ei ole resursseja työllistää ketään koko aikaisesti ja on myös mahdotonta silloin olettaa, että työntekijä olisi aina käytettävissä, kun tarve voi tulla välillä erittäin lyhyelläkin varoitusajalla. Tarvitsisin enemmän aikaa sopiakseni enemmän muuttoja ja kuljetuksia työntekijälle. Saisin myös hoidettua markkinointia tehokkaammin, mikä johtaisi vuokrausten määrän kasvuun, joka taas puolestaan työllistäisi paremmin. Näin ollen olisi taas varaa puolestaan maksaa tehdystä työstä reilu korvaus. Hieman patti tilanne. Tällä hetkellä taas onneksi Proakatemia on helpottanut verkostoitumista, ja sitä kautta olenkin saanut monia hienoja ystäviä, oppia ja tarvittaessa apukäsiäkin tiukanpaikan tullen. En ole vielä kertaakaan joutunut pulaan, mutta en halua myöskään laskea asioita aina yhden tai kahdenkaan asian varaan. Luotettavuus on kuitenkin yksi yrityksen tärkeimpiä tekijöitä. Ensi kesänä pääsen onneksi toivottavasti työllistämään yhden tai pari työntekijää toivottavasti koko kesäksi, koska kesälomalla ehdin itsekin sopimaan vuokrauksista ja pakettiauto keikoista huomattavasti tehokkaammin.

 

Koko syksy on ollut erittäin antoisa monella tapaa. Olen jo erittäin innoissani seuraavasta tilikaudestani ja tulevaisuudesta. Olen erittäin innostunut kestävästä kehityksestä ja tahdon tuoda sitä lähemmäksi omaa toimintaani ja olla edellä kävijä luodessani Vuokratorista kestävää ilmasto brändiä. Seuraavaksi aion kuitenkin viettää rauhallisen joulun ja palautua syksyn koitoksista parin viikon ajan rauhassa. Sekin on jo minulle haaste sinänsä, koska tuskin maltan olla vain rauhassa tekemättä mitään. Mikäli jaksoit lukea tänne asti ja sinulla heräsi ideoita, niin ota rohkeasti yhteyttä ja verkostoidutaan!

 

Lähde: Kuhlman, C (2021) Entreprnr-tositarinoita vastoinkäymisten voittamisesta äänikirja: Storyside

Kommentoi