Tampere
02 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Yrityselämä on nykyajan sodankäyntiä



Kirjoittanut: Joona Räty - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
art of war
Sun Tzu
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Yrityselämä on nykymaailman sodankäyntiä.

 

Miten kirja, joka on kirjoitettu yli 2500 vuotta sitten voi resonoida vielä nykypäivänä? Äkkiseltään voisi luulla, että tässä ajassa maailma on muuttunut niin paljon, että se ei ole enää suoraan verrannollinen sen aikaiseen maailmaan. Kuitenkin Sun Tzun kirjoittama ’Sodan käynnin taito’ – kirja on ensimmäinen kirja, joka luetaan, kun astut sisään Yhdysvaltojen armeijan palvelukseen. Pakko siinä on olla jotain relevanttia, että maailman isoin sotilasvoima laittaa jokaisen palvelukseen astuvan ihmisen sen lukemaan. Omaan päähäni kirjan opit eivät kerralla menneet. Jouduin kuuntelemaan kirjan neljä kertaa, että aloin oikeasti ymmärtämään kirjan tarkoitukset.

 

Tunne itsesi ja tunne vihollisesi, niin sadassa taistelussa olet aina voittaja

Mitä tämä lause voi nykypäivän liike-elämässä tarkoittaa? Hyvä esimerkki tähän on työhaastattelut. Etenkin kesätyöaikaan monet hakevat kymmeniin eri yrityksiin ja käyvät lukuisissa haastatteluissa, mutta silti lopputulos on se, että ei saa yhtäkään työpaikkaa. Miksi näin on? Syy oli luultavammin se, että et ollut tehnyt kotiläksyjäsi tarpeeksi huolella. Et tiennyt mitä yritys oli etsimässä ja mahdollisesti et edes tiennyt mitä pystyisit yritykselle tarjoamaan. Tunne itsesi. Mitä juuri minä pystyn tälle yritykselle tarjoamaan? Miksi minä olisin hyvä tai paras vaihtoehto tähän työtehtävään? Tunne vihollisesi. Mitä yritys on etsimässä? Minkä tarpeen voisin täyttää yritykselle tai mitä lisäarvoa tuon yritykseen? Pelkästään näihin kysymyksiin vastauksen selvittämällä olet todella monta askelta muita hakijoita edellä ja mahdollisuutesi saada työpaikka kasvaa huomattavasti. Itsesi ja vihollisesi tuntemisen merkitys kasvaa merkittävästi, kun puhutaan ylempien portaiden työtehtävistä. Siellä taistelu hakijoiden välillä on kovaa ja yleensä kaikki hakijat ovat taitotasoltaan samalla viivalla. Ainut keinosi erottautua tässä nykymaailman sodankäynnissä on tehdä kotiläksysi huolella.

 

Vältä sitä, mikä on vahva. Hyökkää siihen, joka on heikko

Ajatellaan tätä alkavan yrittäjän näkökulmasta. Yrityksesi liikeidea on lähteä valmistamaan urheiluvaatteita. Sinun ei ole mitään järkeä lähteä kilpailemaan hinnalla yritysjättiläisiä, kuten XXL vastaan. Sinun tulee miettiä, mikä on näiden yritysjättien heikkous. Mikä on se osa-alue, jolla voit voittaa nämä yritysjättiläiset? Ehkä ideasi pitäisi olla valmistaa laadukkaita, kotimaisia urheiluvaatteita. Toinen massa tuottaa isolla volyymilla kehitysmaissa halvemmalla hinnalla ei niin laadukasta ja toinen tekee kotimaisia ja laadukkaita vaatteita kalliimmalla hinnalla. Jokaisella isolla yrityksellä löytyy heikkouksia, joka voidaan tehdä paremmin. On mahdotonta kilpailla Applen kaltaista jättiläistä vastaan heidän omalla alallaan, mutta sieltä voi löytyä joku pieni asia, joka voidaan tehdä paremmin ja siitä muodostuu sinun liikeidea. Hyvä esimerkki näin etätyön vallitessa on Zoom. Tavoitteena on luoda etätyöskentelystä helppoa ja vaivatonta kaikille ja he ovat onnistuneet siinä erittäin hyvin. Vaikka meillä on Microsoftin kautta käytössä Teams, jossa on vastaava etäpalaveri mahdollisuus, ei se ole omasta mielestäni lähelläkään Zoomin tasoa. Käytän kyllä Microsoftin kaikkia muita palveluita edelleen ja tätäkin esseetä kirjoitan Wordilla, mutta Zoom on onnistunut tuon yhden asian tekemään paremmin ja tällä hetkellä yrityksen osakkeet raketoi hullun lailla osakemarkkinoilla tarpeen kasvaessa koko ajan.

 

Taitoa ei ole se, että voittaa sata taistelua. Taitoa on se, että pääsee yhteisymmärrykseen vihollisen kanssa ilman taistelua.

On olemassa taisteluita, joilta ei voi välttyä. Suurimmaksi osaksi ajasta nämä taistelut ovat kuitenkin täysin vältettävissä olevia. On todella helppoa lähteä puolustamaan kunniaansa tai suutuspäissään tehdä jotain peruuttamatonta, kun kyseessä on voinut olla inhimillinen virhe ja sen olisi voinut selvittää yhdellä puhelinsoitolla toiselle osapuolelle. Yleensä tilanteet, jotka viedään näiden turhien syiden takia taisteluun asti ja ne voitetaan, ei edes tunnu siltä, että olisit voittanut. Saat ehkä voittajan tittelin, mutta tiedät itsekin, että todellisuudessa olette molemmat hävinneet. Tämä on mielestäni yksi tärkeimmistä taidoista liike-elämässä. Ehkä sitä voi kuvata sanalla armollisuus. Kaikki tekee virheitä ja välillä se voi näyttäytyä toiselle osapuolelle ihan eri lailla, kun oikeasti on tapahtunut, mutta pitäisi aina osata vetää syvään henkeä, rauhoittua tilanne ja varmistaa tilanne ennen ratkaisujen tekemistä. Virheet ovat osa elämää ja virheisiin suhtautumisen taito on yksi, joka tulee kantamaan pitkälle elämässä. Se ei pelkästään auta sinua estämään siltojen polttamisen, mutta sillä armollisuudella ja inhimillisyydellä voidaan rakentaa lujia ja pitkäkestoisia asiakas- ja ystävyyssuhteita.

 

 

Kommentoi