Tampere
17 May, Friday
18° C

Proakatemian esseepankki

Yrityksen jako-osuuksien jakaminen



Kirjoittanut: Gustav Perttilä - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tässä esseessä tulen kertomaan ja visuaalisesti demonstroimaan minkälaisia valmisteluita tein ollakseni ”valmis”, ja riittävän tietotaitoinen sekä kykenevä keskustelemaan yritykseni @finnishaesthetics jako-osuuksista.Tämä oli itselleni elämäni ensimmäinen ”virallinen” yrityksen jako-osuus palaveri.

FA tiimissä on tällä hetkellä seitsemän yrittäjää, jotkin täysipäiväisiä ja kokeneita, toiset kuten minut mukaan lukien, ei niinkään.

Olin antanut muille tiimiläisille ennakkotehtäväksi ajatella millä tavalla he näkevät olevansa yrityksessä osallisena ja onko se osakkaana vai ulkopuolisena tahona, joka laskuttaa työkuvistaan.

Aloitin valmistautumisen palaveriin kaksi viikkoa ennen H-hetkeä. Tunsin itseni epäpäteväksi koskien aihetta, joten päätin ottaa yhteyttä kokeneeseen yrittäjään neuvonantoa varten. Tämänkaltainen henkilö löytyi onnekseni lähipiiristäni. Kävimme 30 minuutin keskustelun puhelimitse, jonka aikana sain erittäin arvokkaita neuvoja.

 

Tässä neuvot kiteytettyinä:

 

  • On tärkeätä pitää huolta, että oma päätösvalta pysyy yrityksessä 50 % osuudella, mikäli mahdollista.
  • Jos päätetään, jakaa jako-osuudet tasaisesti osakkaiden kesken, pitää aina myös panostaa tasaisesti. Tarkoittaen tasapuolista työpanosta jako-osuuksien mukaan.
  • Varmin tapa saada ihminen sitoutumaan on rahalla. Oma nahka pelissä mukana.
  • Yrityksen osakepääoma kerätään osakeostoilla.
  • Yritys ei toimi hyvillä ajatuksilla ja innolla, vaan rahalla. Kaikki olisi aina ilmaiseksi tulossa mukaan.
  • 2–7,5 % jako-osuus uusille osakkaille riippuen heidän työkuvastansa ja tärkeydestä.
  • Toinen vaihtoehtoinen palkintomalli kuten ”konsultoiminen” yritykselle, josta tiimiläinen voi laskuttaa, jako-osuuden antamisen sijaan.

 

Tämän konsultaatio keskustelun jälkeen pidimme kokouksen johtoryhmän kanssa, jossa suunnittelimme ja kävimme alustavasti ajatuksentasolla läpi tulevaa kokousta, johon koko tiimi osallistuu.

 

Raha ja jako-osuuksista keskusteleminen herättää aina tunteita. Johtoryhmän ajatukset saattavat poiketa sinun ajatuksistasi siitä mikä on oikeutettua ja mikä ei. Näissä keskusteluissa on tärkeätä olla mahdollisimman avoin ja miettiä omia näkökulmiansa etukäteen välttääkseen jossittelua jälkikäteen. Valmistautuminen on jo puolet voitosta. Toiseksi, täytyy asettua tiettyyn mielentilaan, jossa et saavu tapaamiseen ainoana tavoitteena isoin mahdollinen jako-osuus itsellesi. Sitä voi miettiä haluaako edes omistaa tuon x verran osuutta kyseisestä yrityksestä, sillä sen mukana tulee myös tietty määrä oletuksia ja työvastuuta. Kolmanneksi, pidä mielessä, että loppujenlopulta jokainen pelaa omaan pussiinsa, joten pidä puolesi, mutta muista että olette tiimi ja tulette työskentelemään toivottavasti vielä tämänkin tapaamisen jälkeen yhdessä. Käyttäydy sen mukaisesti ja käykää vuoropuhelua.

 

Alapuolelta tulet näkemään alustavan suunnitelman, jonka olin laatinut jako-osuus palaveria varten. Tämä hyödytti minua palaverin aikana sekä sen jälkeen.

 

Päivämäärä: 10.4.2022

Aloitusaika: 12.00

Lopetusaika: 14.00

 

Tervetuloa kaikille ja oikein hyvää huomenta, toivottavasti jokaisella on ollut hyvä vklppu tähän mennessä.

 

Prequestion: Minkä väriset sukat laitoit tänään aamulla jalkaan ja miksi valitsit juuri nuo kyseiset sukat? (Näytä kaikille)

 

  1. Mitä haluan saavuttaa palaverilta:
  • Tulla tietoiseksi siitä ketkä haluavat olla osakkaina yrityksessä sekä millä % määrällä
  • Luoda ilmapiirin, jossa kaikki voivat puhua ilman filtteriä vaivatta
  • Tuoda jokaiselle tunteen, että heitä kuullaan sekä arvostetaan tiimissämme
  • Mahdollisesti olla suostumatta mihinkään palaverin aikana ja kertoa että keskustellaan näistä tämän palaverin jälkeen Sebastianin kanssa. ”Tulemme informoimaan teitä näistä päätöksistä meidän ryhmässämme”. (optimisti sovitaan jako-osuudet jo palaverin aikana mutta mikäli se ei näytä onnistuvan, niin siitä on hyvä keskustella perustajakaksikon kanssa syvemmin.

 

  1. Miten aion johtaa narratiivin kulkua oikeaan suuntaan:
  • Jaan puheenvuorot
  • Alustan keskustelun tunnelman kohdalleen
  • Argumentoin kantani jako-osuuksiin
  • Kysyn perusteluja ihmisten ehdottomiin jako-osuuksiin, minkä takia ansaitset mielestäsi tämän osuuden?

 

Postmotorola: Mitkä fiilikset sulle jäi palaverista? Täyttyikö sun odotukset?

 

*Palaveri ei mennyt lainkaan, miten odotin sen menevän. Tässä huomasin sen, että vaikka kuinka valmistelisi jotakin, niin lopputulos saattaa olla täysin päinvastainen.

 

Palaverissa tulimme yhteisymmärrykseen, että suurimmalle osalle tiimiläisistä järkevin tapa toimia yrityksessämme olisi aliurakoitsijan kaltoin. Tulemme sopimaan summan, jonka he voivat laskuttaa tekemästään työstään, jonka heidän ei tarvitse murehtia mistään ylimääräisestä.

 

Otimme mukaan yhden uuden osakkaan 10% jako-osuudella tulevasta osakeyhtiöstämme. Hän on työskennellyt kanssamme jo tovin päivittäisissä työtehtävissä ja on erittäin omistautunut yhteiselle aatteellemme. Toistaiseksi kun toimintamme pyörii ainoastaan pyhällä hengellä, emmekä voi maksaa palkkaa kenellekään, halusimme sitouttaa kyseisen henkilön antamalla hänelle normaalia suuremman siivun tulevasta yrityksestä.

 

Lähteet:

 

Keränen, E. (2022, Huhtikuu 24). Jako-osuudet yrityksessä. Mentori.

Kommentoi