Tampere
18 Jun, Tuesday
16° C

Proakatemian esseepankki

Yrittäminen on jatkuvaa kehittämistäKirjoittanut: Aliisa Räsänen - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Yrityksestä menestystarina

innostamista ja kokemuksen hedelmiä yrityksen johtamiseen

 

Mitkä kaikki asiat pitäisi huomioida, jotta yrityksestä tulisi menestyvä? Kirjan on kirjoittanut Päivi Heikinheimo, jolla on yli 25 vuoden kokemus eri toimialojen yritysten tuloksellisesta konsultoinnista. Kirjassa on paljon heti käytäntöön vietäviä vinkkejä ja oppeja. Yritys esimerkit helpottavat ymmärtämään, että toimintatavat ovat tuottaneet haluttuja tuloksia.

 

 

Strategian laatimisesta

Strategian tekeminen ei kuuluisi olla pakollinen paha – vaan hyödyllinen työkalu itse työntekijöille. Strategioita eli suunnitelmia, olisi mietittävä monelta eri kannalta. Sisältä- ja ulkoapäin katsottuna. Mutta ei koskaan sisään päin katsottaen. Tarkoitan tällä sitä, että omaan napaan tuijottamalla ei löydä uusia ratkaisuja toimintaansa. Miksi laatia strategia jos se ei poikkea edeltäjästään?

Yrityksen strategian laatimista sisältä päin katsottaen tarkoitetaan sitä, että yritys tiedostaa oman nykytilanteensa ja peilaa sitä muihin saman alan yrityksiin. Mitä me teemme eri tavalla kuin toiset? Onko meillä jotain mitä muilla ei ole? Voisimmeko erottautua erityisosaamisellamme entistä paremmin? Onko mainontamme toiminut halutulla tavalla? Kuinka alalla yleisesti ottaen menee?

Strategioita laaditaan joissain yrityksissä hurjat määrät, nidottamatta niitä toiminaan keskenään laisinkaan. On voinut olla, että suunnitelmia ei olla aluksi tehty laisinkaan ja sitten niihin on hurahdettu oikein kunnolla. Jokaiselle osa-alueelle on tehty omat suunnitelmansa, ajattelematta yrityksen kokonaiskuvaa. Ja juuri kokonaisvaltaisella suunnitelulla, sekä pitkäjänteisesti noudatettavilla toimintatavoilla saavutetaan yhtenäinen, kilpailukykyinen toimintaympäristö – menestyvä yritys. Suunnitelmia laatiessa on yrityksen arvopohjalla ja yrityksen olemassa olon syyllä tärkeä merkitys –  Keitä me olemme? Mitä me haluamme saavuttaa ja oppia? Kuinka pääsemme tavoitteisiimme? Mitä olemme valmiita tekemään päästäksemme tavoitteisiin? Mistä johtuu, että kilpailijallamme menee paremmin?

Yrityksillä on oltava kyky uusiutua

On lukematon määrä yrityksiä, joissa jokin tuote on ollut menestys. Tulosta on tullut niin, että tuntuu… Kunnes tulee se päivä, kun joku keksii jotain vielä hienompaa ja vanha tuote ei olekaan enää se halutuin ja uusin innovaatio. Esimerkkinä kannettava cd-soitin oli erääseen maailman aikaan siistein ja kätevin tapa kuunnella musiikkia liikenteessä, kunnes jotain tapahtui. Mp3 soittimet valtasivat maailman ja tämän jälkeen ipodit ja älypuhelimet ynnä muut vempaimet haastoivat edeltäjänsä… Tuskin mikään yritys ajattelee enää pystyvänsä kilpailemaan kannettavalla cd soittimelta tai mp3 soittimellakaan spotifyn ja älypuhelinten kanssa samoilla markkinoilla. Valmistajien on pitänyt muuttaa ja uusia tuotteittaan tai vetäytyä markkinoilta kokonaan kysynnän romahtaessa. On aina oltava paukkuja jo tulevaisuuden varalle. Kerran valmis ei ole aina valmis. Yritys joka on jäänyt leijumaan menestyksen kuplaansa ja unohtaa tarkkailla mitä ympärillä tapahtuu, ei ole kovin kauaa menestynyt. Varsinkin nykyisin on harvassa, ne yritykset jotka voisivat perustaa liiketoimintansa täysin yhden tuotteen varaan pitkällä aika välillä muuttamatta sitä lainkaan. Maailmaa muuttuu ja kehittyy ennätys nopeasti. Suunnitelmia on siis koko ajan tarkkailtava ja päivitettävä tilanteen mukaan. Uusista asioista on pystyttävä innostumaan ja lähdettävä mukaan alan uusiin trendeihin tai kyettävä keksimään niitä itse.

 

Tavoitteilla innostamista

Yrityselämässä olisi tärkeää, että työnantaja asettaisi työntekijöilleen selkeitä tavoitteita joihin päästyään he kokisivat onnistumisen tunteita. Tämänkaltainen toimintatapa ylläpitää työn mielekkyyden säilyttämistä ja sitä kautta jatkuvan oppimisen halun kierteen jatkumista. Innostunut, kehityshaluinen työntekijä on arvokkaampi yritykselle kuin päivätyöhönsä leipiintynyt murjottaja. Korkean motivaatio tason saavuttamiseksi ja laadun ylläpitämiseksi on erittäin tärkeää asettaa myös itselleen uusia tavoitteita. Tavoitteita, jotka eivät ole liian helppoja saavuttaa, vaan sellaisia joiden eteen joudut oikeasti vähän kamppailemaan saavuttaaksesi ne. Asetetut tavoitteet ovat kuin haaveita, pystyt kuvittelemaan tilanteen, jossa olet jo saavuttanut ne. Enää pitää vain kääriä hihat ja ryhtyä etenemään kohti tavoitteita. Tavoitteeseesi päästyäsi on mieliala korkealla ja olo onnistuneen innostunut – pystyin tähän, pystyn mihin vain.  Innostuneisuus tarttuu ja muutkin jäsenet päästä samaan hurmioon.

Kommentoi