Tampere
19 Jun, Wednesday
18° C

Proakatemian esseepankki

Yrittäjyys ei ole kaikilleKirjoittanut: Svetlana Staaf - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Vielä vuosi sitten, ennen pääsyä Proakatemialle, minulla ei ollut mitään käsitystä siitä, millaista on olla yrittäjänä. Mitä tarkoittaa ”vastuu” käytännössä ja mitä se vaatii. Minulla on ollut vain unelmia ja mielikuvituksia. Vuoden aikana olen jonkin verran tutustunut yrittäjän haasteisiin ja ymmärtänyt asioita, joita en ole edes ajatellut koskaan ennen.

 

Todella moni meistä ajattelee, että päästäkseen yrittäjäksi, heti saa samalla vapautta ja rahaa, mutta todellisuus kertoo, että alkuvaiheessa yrittäjä joutuu tekemään töitä jopa 24/7 eikä välttämättä saa siitä yhtään mitään. Mielestäni jos unelmoit ryhtymistä yrittäjäksi, kannattaa ensin hyväksyä nämä asiat.

Olen huomannut, ettei ihan kaikki ymmärtävät mikä on yrittäjän vastuu. Itse olen oppinut, että jos menen tekemään jotakin, se automaattisesti tarkoittaa sitä, että alun perin tämä on minun tehtäväni, jonka voi mahdollisesti delegoida, eli pyytää apua, mutta vastuu lopputuloksesta aina jää minulle. Siitä syystä on aivan turhaa aloittaa mitään, jos sinulla ei ole tarkkaa fokusta ja visiota, siitä mitä teet ja miksi. Se ei tarkoita sitä, ettei voi kokeilla uutta ja tuntematonta, mutta omat tavoitteet täytyy ymmärtää.

Olen oppinut ja myös hyväksynyt sen, että huippubisnestä ei voi, tai ei ole ainakaan helppoa, aloittaa alalla, josta et tiedä yhtään mitään. Pitää olla kokemusta tai jonkinlaista käsitystä siitä mitä teet. Esimerkiksi, jos minä yhtäkkiä päätän omassa päässäni rakentaa uudenlaisen lentokoneen, ja minusta se tuntuu loistavalta idealta, minulla menee sata vuotta, ennen kuin ymmärrän alan yksityiskohtia ja ymmärrän myös sen, että voiko ylipäätään tätä ajatusta viedä eteenpäin. Joskus meidän mielestämme ”loistavat” ideat, jotka syntyvät päässä, ovat käsiteltyjä jo aikoja sitten, eikä niitä viety eteenpäin syystä tai toisesta. Toki maailmassa on ihmisiä, jotka rakensivat isoja yrityksiä ilman tietynlaista ammattia ja kokemusta, mutta kuitenkin käyttämällä loistavaa kommunikaatio-osaamista, kuten esimerkiksi Steve Jobs.

Olen ymmärtänyt, miksi yrittäjän tavoitteena ei voi olla raha. Yksinkertainen selitys siihen on se, että jos yrittäjällä ei ole ymmärrystä siitä mitä hän tekee (esimerkiksi mies, joka myy naisten vaatteitta, ymmärtämättä mitä naiset tarvitsevat), se ei voi tuoda myöskään rahaa. Rahavirta syntyy silloin, kun yrittäjä pystyy ratkaisemaan jonkun ongelman tai vastaamaan ihmisten tarpeisiin.

Uskon, että nämä asiat tuntuvat todella yksinkertaisilta ja itsestään selviltä, mutta on hyvin todennäköistä, että syvällinen asioiden ymmärrys kuitenkin puuttuu ja tulee vasta tekemisen kautta. Siksi tulimme opiskelemaan Proakatemialle: tekemään ja kokeilemaan.

Kommentoi