Tampere
03 May, Friday
12° C

Proakatemian esseepankki

Yrittäjyyden perusasioiden äärellä: ideointia ja innovointia



Kirjoittanut: Sade Elo - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
GRIP
Rick Pastoor
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Johdanto:

Empirian syksyn suunnitelmissa on, että jokainen tiimiläinen tulee fasilitoimaan tiimille pajan ja fasilitoija kirjoittaa oman pajan aiheesta esseen. Itse pidin Empirialla pajan aiheesta ideointi ja innovointi. Valmistauduin pajaan lukemalla Saawan Jenna Korven kirjoittaman esseen ”Innovointimenetelmät: Ideoita ideointi hetkiin” (2023), lukemalla eri artikkeleita innovoinnista ja ideoimisesta sekä katsomalla useita YouTube-videoita aiheesta.

Pajan niin sanotusti sivutarkoituksena oli havahduttaa yksilöt miettimään myös jäljellä olevaa akatemia-aikaa. Mitä he haluavat saavuttaa ja vielä oppia? Jos ei sitä nyt lähde selvittämään niin onko pian jo liian myöhäistä alkaa löytää omia kiinnostuksen kohteita, joita kokeilla akatemia-aikana? Pajan aiheet ja mietteet ovat syntyneet minulle itselle käytännön opin ja havahtumisten kautta, mutta oli hauska huomata Roiman Niinan vetävän pajaa Roimalle samaan aikaan ja lähes samasta aiheesta, mutta perustuen enemmän Rick Pastoorin kirjaan Grip ja vuoden hallinta (2022). Pajoissa oli paljon samoja mietteitä ja kysymyksiä tokikin eritavoin lähestyttynä.

Innovointi ja ideointi, mitä ne on?

Jenna avasi hyvin esseessään, miksi innovointi on niin tärkeää yrittäjille ” Kokemukseni mukaan yrittäjän yksi tärkein ominaisuus on ratkaisukeskeisyys. Yllättävissä tilanteissa yrittäjä saattaa joutua improvisoimaan ja aina alkuperäinen ajatus ei toimi.” (Korpi, 2023). ”
”Innovointimenetelmistä voi mielestäni oppia tärkeitä työelämässä tarvittavia taitoja kuten ratkaisukeskeisyyttä, ”out of the box” ajattelua sekä nopeaa reagointia muuttuviin tilanteisiin.” (Korpi, 2023).

Yrittäjille sana innovaatio ja innovointi on varmasti päivänselvä asia. Sitä kuvaillaan uuden keksimisellä, ideoilla, kehittämisellä ja parantamisella. Inno-Vointi sivusto (n.d) kuvaa innovaatiota seuraavasti: ”Innovaatio on uusi idea, joka on viety käytäntöön – monesti usean kokeilukierroksen kautta. Pelkkä idea ilman käytännön toteutusta ei vielä ole innovaatio. Innovaatio tuottaa hyötyä niin sen kehittäjille kuin käyttäjille. Innovaatiolla on laajempia vaikutuksia. Se houkuttelee muita tekemään jotain vastaavaa. Innovaation voi toistaa. Sillä on useita mahdollisia toteutustapoja. Innovaatio voi olla uusi tai parannettu tuote tai palvelu, uusi toimintatapa, palvelutason parannus tai uudenlainen näkökulma tekemiseen.” (Inno-Vointi, n.d)

Innovoidessa ei siis tarvitse kehittää pyörää uudestaan ja pelkästään tämä ajastus tuo innovoinnin helpommin lähestyttävämmäksi. Moni ihminen pelästyy ajatusta, että he eivät ole luovia, taiteellisia tai kekseliäitä, mutta näillä ajatuksilla suljetaan paljon mahdollisuuksia itseltä pois. Kaikkia edellä mainittuja taitoja voi sitä paitsi opetella. Halusin herätellä tiimiläisiäni siihen, että innovaatiot ja ideat voivat syntyä ihan hulluimmilla tavoilla ja toteutinkin kaksi leikkiä tiimini kanssa.

1. Speed- innovation
Tämän leikin keksin yhdistelemällä jo olemassa olevia tuttuja asioita ja leikkejä, mutta rakentamalla niistä jotain uutta ja erilaista. Ideana oli, että jokainen piirtäisi asian paperille, joka tulee ensimmäisenä mieleen. En siis lähtenyt rajoittamaan tai antamaan ideoita minkään erityisen aiheen ympärille. Kun kuvat oli piirretty paperille, jakauduttiin kahteen rinkiin pajatilaan. Ulkoinen ympyrä ja sisempi pienempi ympyrä. Idea oli, että pikatreffien tapaan pari esittelisi oman piirustuksensa toiselle ja yhdessä pitäisi miettiä, mitä pystyisi luomaan nämä kaksi piirrosta yhdistämällä.
Aikaa oli hyvin rajallisesti tehtävän suunnitteluun, mutta hauskaa oli, että pari ihan potentiaalista ideaa sieltä nousikin.

2. 30 – rengasta.

Toinen aivopähkinä minkä heitin tiimille kesken pajan oli, kuin jaoin kaikille paperit, joihin oli piirretty 42 ympyrää jokaiselle paperille. Annoin ohjeeksi, että minuutin aikana jokaisen tulisi piirtää niin monta erilaista asiaa ympyröistä, kun he pystyisivät. Nopeimmat piirtäjät saivat minuutin aikana tehtyä 12 eri ideaa / kuvaa paperille, mutta mikä yllätti eniten, oli se, että kaikilla tiimin jäsenillä oli samanlaiset ympyrät, mutta erilaisia ideoita tuli niin paljon.
Tämän tehtävän löysin Ideon- nettisivuilta, ja alkuperäinen idea tosiaan kulkee nimellä ”BUILD YOUR CREATIVE CONFIDENCE: 30 CIRCLES EXERCISE” (2018).

Mielestäni erityisesti tämä jälkimmäinen tehtävä oli hyvä muistutus siitä, että kyllä kaikki osaavat ideoida ja innovoida ja asioita voi lähestyä hauskuuden ja leikkien avulla. Joskus ihmisille tarvitsee antaa vähän painetta, että ideoida alkaa tulemaan ja kun niitä tulee niihin pitää tarttua ja niitä pitää jatkojalostaa. Molemmissa leikeissä korostui myös tiimiyrittäjyyden- ja tekemisen hyöty; monenlaisia näkökulmia saamalla ja lisäämällä tulee paljon enemmän tietoa ja erilaisia näkökulmia asioihin.

Perusasioiden äärellä

Jos palaamme yrittäjyyden perusasioiden äärelle ja kysymyksiin, miten ja miksi ihmiset saadaan innostumaan, innovoimaan ja ideoimaan asioita niin tärkeimmäksi kohdaksi nousee ehdottomasti merkityksen tunne asiaa kohtaan. Tämän olen oppinut elämässä ja varsinkin akatemialla omien kokemusten kautta ja omakohtaisen kokemuksen ja opin vahvisti myös Pastoori kirjassaan Grip ja vuoden hallinta (2022). Pastoori kehottaa kirjassaan selvittämään mitä sinä haluat kirjaamalla seuraavat kolme asiaa ylös: oma intohimo, taidot sekä henkilökohtainen tehtäväsi. (2022, 141) Esimerkiksi Steve Jobsin henkilökohtainen tehtävä oli ”parantaa maailmaa luomalla mielelle työkaluja, jotka kehittävät ihmiskuntaa.” (2022, 135). Hänellä oli siis tehtävä, eikä vain työ.

Pelkän intohimon mukaan asioiden tekeminen on riskialtista, sillä omat odotukset ja maailmanodotukset harvoin täysin kohtaavat, tämän vuoksi sinun pitäisikin selvittää omat taitosi. Taitojen selvittämisessä hyvinä apukysymyksinä toimivat:
– Missä olet hyvä? Mitkä asiat ovat sinulle luontaisia ja hyödyttävät muita ihmisiä? Ne eivät välttämättä ole sinulle ilmeisiä.
– Kysy itseltäsi, mitä voin tarjota maailmalle? Mitä tulee mieleen? (2022, 135)

Usealla tiimiläiselläni tuntuu olevan vaikeuksia keksiä sitä omaa juttua, jota haluaisi alkaa tekemään tai sitten se on jo ajatuksissa, mutta sitä ei tuoda ilmi muille syystä tai toisesta. Pajassani halusinkin palata perusasioiden äärelle ja haastaa ihmisiä kuuntelemaan itseään ja selvittämään josko sieltä alkaisi oikeasti nousta asioita, jotka tuovat merkityksentunnetta itselle tai ovat niitä ääneen sanomattomia toiveita. Käytin yllä olevia ja kirjassa mainittuja ajatuksia, koska olin itse päässyt niiden avulla omien perusarvojen ja ajatusten äärelle. Pajan jälkeen vilkaisin paremmin Niinan kirjaa ja huomasin, että totta tosiaan tämä ajatusmalli ja omat kysymykset perustuivat vahvasti myös kirjan oppeihin.

The master of the show (=sinä)

Haastoin tiimiläiset omien arvojen, taitojen sekä elämäntehtävien äärelle seuraavin kysymyksin.

• Mikä on tärkeää / merkityksellistä sulle? Millaiset arvot sulla on?
• Onko arjessa tai elämässäsi viime aikoina ollut asiaa joka on ärsyttänyt ja tiedät, että voisit tehdä sen paremmin tai tehokkaammin? Mitä?
• Mistä tiedät paljon ja se on mieluisaa?
• Mitä halusit tehdä lapsena?
• Jos voisit tehdä ihan mitä vain työksesi niin mitä tekisit? > Mikä sua estää?

The ring of fire

Toinen ajatusmaailma mihin halusin haastaa omaa tiimiä, on se, että miksi omia unelmia ja toiveita ei lähdetä jahtaamaan? Miksi niitä ei tuoda tiimille ilmi? Esitinkin seuraavat kysymykset mietittäväksi:

Onko yrittäjyys pelottavaa? Jos kyllä, niin mikä siinä pelottaa tai mietityttää?
Miksi asioita ei lähde kokeilemaan, jos ne kiinnostaa?
Kadutko enemmän asioita, joita kokeilit kuin mitä jätit kokeilematta?
Jos kokeilet uutta yritysideaa, mikä on pahinta mitä voi tapahtua?
Jos ei nyt niin koska?
Jos ensimmäinen yritys ei ole miljoonayritys niin ainakin se opettaa ja vie kohti miljoonayritystä.

Pohdinta

Itselle syntyy uusia ajatuksia ja ideoita tuon tuosta ja se toisinaan herättää kummastusta ja hauskuutta tiimissä. Toisinaan minun on vaikea ymmärtää, että miten kaikilla ei ole pää täynnä ajatuksia ja ideoita ja mitä siellä sitten on. Pajan tavoitteena olikin yrittää avartaa tiimiläisten ajatusmaailmaa, että omasta ympäristöstä, arjesta ja arvoista voi oikeasti alkaa löytymään potentiaalisia ideoita yrityksille ja mitään ei pitäisi sulkea pois tai vähätellä. Käytin pajassa esimerkkinä omaa Kahvila Kesämökkiäni sen suhteen, että kun alkaa vain tekemään ja yrittää niin siitä ei ikinä tiedä, että mihin se johtaa saatikka, että mitä oppeja se tuo tullessaan. Ideoille ja innovoinneille tulisikin olla avoin ja pitäisi rohkeasti yrittää ja katsoa mitä siitä seuraa. Kuten aiemmin kysymyksissä haastoin, haluaisin tähän vielä korostaa kysymystä, että

”kadutko enemmän asioita, joita kokeilit ja totesit, että se ei ollutkaan sinua varten vai sitä, että et ikinä kokeillut?” Mikä on oikeasti pahinta, mitä voi sattua?”

Lisäksi erittäin hyvänä oppina pajasta jäi itselle käteen se, että unelmista ja tavoitteista pitäisi oppia rohkeasti puhumaan ääneen. Kukaan ei pysty auttamaan sinua, ellei asioista tiedetä. Eli rohkeasti suuta auki, vaikka omat unelmat olisivat kuinka hölmöntuntuisia tahansa!

ps. hyvänä oppina tuli myös, että akatemialla on yllättävän vaikeaa saada aivotoimintaa pidettyä käynnissä huonon ilmanlaadun vuoksi.

Lähteet:

Inno-Vointi, nd. Innovoinnin periaatteet. Viitattu 13.9.2023. https://www.inno-vointi.fi/fi/innovoinnin-periaatteet/innovaatio-ja-innovointi-myos-julkisella-sektorilla

Kelley, T. 2018. Build your creative confidence 30 circles exercise. Viitattu 12.9.2023. https://www.ideo.com/journal/build-your-creative-confidence-30-circles-exercise

Korpi, J. 2023. Innovointi menetelmät: ideoita ideointi hetkiin. Viitattu 14.9.2023 https://esseepankki.proakatemia.fi/innovointi-menetelmat-ideoita-ideointi-hetkiin/

Pastoor, R. 2022. Miten hallitset viikkoasi, vuottasi, elämääsi, Atena, 2021. Viitattu 14.9.2023.

Kommentoi