Tampere
25 May, Saturday
22° C

Proakatemian esseepankki

Yrittäjän suuret saappaatKirjoittanut: Minna Järvinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Mistä yrittäjät saavat kaiken kipinän ja palon työhönsä? Mistä heillä riittää kaikki into ja aika? Tätä olen usein miettinyt, kun olen seurannut yrittäjiä lähietäisyydeltä. Onneksi olen saanut seurata yrittäjän elämää omassa perheessäni, niin tiedän mihin saappaisiin jalkani olen painanut. Tiedostan päätökseni niin hyvässä kuin pahassa ja olen valmistautunut ottamaan kaiken tulevan vastaan. Löysin inspiroivan tarinan Päivikki Palosaaren elämästä kertovassa kirjassa. Tämä kirja sai minussa paljon tunteita aikaan ja pohdin monta yrittäjän luonteenpiirrettä syvällisesti. Palosaari on luonut Leville suuren ja kiinnostavan yrityksiä täynnä olevan keskuksen. Levi on aina ollut minun sydäntä lähellä ja talvet eivät olisi mitään ilman muutamaa levin reissua. Palosaaren mielenkiintoinen kirja lisäsi minun mielenkiintoani yrittäjyyttä kohtaan. Luettuani tämän kirjan minussa heräsi härkätaistelijan luonne, joka on valmistautunut ottamaan vastaan kaikki vastoinkäymiset. Mielestäni ilman myrskyvaihetta ei voi oppia, koska ei tiedä mikä on mennyt vikaan, ja missä pitäisi kehittyä. Päivikin monet myrskyvaiheet vahvistivat tekemistä. Tämä kirja on minulle henkilökohtainen motivaatio kirja, koska Päivikki on todistanut mahdottoman mahdolliseksi, kunhan itse on valmis pukemaan työhanskat käteen. Tunnen olevani elämänvaiheessa, jossa teen parhaimmillaan mahdottomasta mahdollista ja ylpeänä seuraan vierellä mitä tällä matkalla tapahtuu.

 

Luin kirjan kahteen kertaan, nimittäin ensimmäisellä kerralla en voinut uskoa lukemaani todeksi. Olihan kirja kuitenkin Päivikin elämästä kertova ja suorat lainaukset suoraan hänen suustaan sanottuja. Toisella lukukerralla kiinnostuin, kuinka tämä henkilö on käytännössä luonut tyhjästä Levin keskustan, ympärivuotiset palvelut, hotellit, illanviettopaikat ja paljon muuta tämän kaiken lisäksi. Minä, aloittavana yrittäjänä halusin selvittää mikä kantaa yrittäjää vaikeimpinakin hetkinä. Uskon, että moni suomalainen yrittäjä ei ole yhtä montaa vaikeutta ylittänyt kuin Päivikki on tehnyt matkallaan johtavaksi matkailualan yrittäjäksi. Kirja sai minut myös pohtimaan, mitkä ovat ne luonteenpiirteet jotka menestyvän yrittäjän tulee omata. Tiedän, että olemme kaikki erilaisia ja kaikki eivät näistä asioista innostuisi samalla tavalla, mutta minuun tämä kirja loi suuren inspiraation ja palavan halun ylittää omat esteet ja luoda jotain minun näköistä suomen yrittäjien joukkoon. Onneksi sanonta “erilaisuus on rikkautta“ on täysin totta, koska silloin meillä suomessa ei olisi niin rikasta yrittäjäverkostoa kuin se nyt on. Meillä jokaisella olisi varmasti paljon opittavaa jokaiselta yrittäjältä. Päivikin tyyli ja toimintatapa eivät sovi kaikille, mutta ainakin hän pystyy omilla teoillaan kumoamaan muutaman yrityselämän oletuksen. Yleensä yrityksen aloittaminen vaatii alkupääomaa, mutta Päivikki on rakentanut unelmansa ja rakennukset ilman sitä. Isona apuna Päivikin tapauksessa ovat olleet sitkeys, nöyryys, periksi antamattomuus ja päättäväisyys, mitkä ovat vieneet tämän naisen arvokkaalle yrittäjän tielle. Päivikki on saavutuksillaan saanut Suomen nuorimman yrittäjäneuvoksen arvonimen ja myöhemmin monta muuta kunniamainintaa työstään.

 

Yrittäjän luonne

Päivikki pohtii kirjassaan, mikä on ihmiselle arvokkainta. Toiselle se voi olla maallinen mammona, Päivikin mielestä arvokkain omaisuus ei ole käsin kosketeltavissa (Lukkarila, 2016, s.10). Tähän lukeutuvat yrittäjälle ominaiset luonteenpiirteet, kuten sitkeys ja määrätietoisuus. Yksi yrittäjän tärkeimmistä avuista ovat ystävyyssuhteet ja verkostot, joiden avulla voi saada monta hyvää ideaa ja tukea. Yrittäjän on tärkeää pitää silmät ja korvat auki koko ajan, koska mistä vaan voi ilmaantua hyvä idea tai tuote, jota viedä markkinoille.  Yrittäjän työssä kaikki riippuu sinusta itsestäsi, tämä antaa yrittäjälle vapaudet luoda uutta ja mullistavaa kunhan et ole itsesi tiellä, vaan uskallat ottaa rohkeitakin askeleita urallasi. Päivikki on urallaan uskaltanut ottaa niin monta rohkeaa askelta, etten itse uskalla tässä vaiheessa yrittäjän uraani edes haaveilla moisesta. Päivikki pitää kiehtovana yrittäjyydessä sitä, että kaikki rajat ovat rikki ja ovet auki. (Lukkarila, 2016, s. 110) Samalla, kun jokainen yrittäjä pyrkii olemaan tehokas, niin yrityksen voi tappaa omalla asenteellaan. Oman yrityksen tappaminen käy yhtä nopeasti kuin huipulle pääseminenkin. Nämä pahamaineiset piirteet ovat katkeruus, kateus ja ahneus. (Lukkarila, 2016, s.110) On jopa huolestuttavaa, kuinka kapea se tie on millä yrittäjän pitäisi pyrkiä pysymään. Ei saa olla liikaa, mutta ei liian vähän.

 

Yrittäjyys on jokaisen omissa käsissä ja tekee siitä oman näköisen. Kukaan ei kuitenkaan tässä maailmassa pärjää omillaan, vaan tarvitaan kattava verkosto viemään ideoita eteenpäin. On olemassa paljon asioita, jotka on huomattu hyväksi ja huonoksi. Päivikki on monesti huomannut uransa aikana, että yrittäjän pitää pysyä nöyränä ja vahvana heikkoinakin hetkinä. (Lukkarila, 2016, s. 9) Tämä on mielestäni vaativin vaadittava luonteenpiirre. Miten voi iloita saavuttamistaan asioista, mutta silti pysyä nöyränä. Entä mistä löytää sen vahvuuden vaikeana hetkenä? Loppujen lopuksi yrittäjä toimii aina yksin. Joskus, onnekkailla on tasavertainen tiimi ympärillään, jossa onnistumiset ja epäonnistumiset voidaan keskenään jakaa.

 

Sosiaalisuus

Päivikki on ollut aina reilu kaikkia kohtaan. Hän ei ole kenellekään kääntänyt selkäänsä, ei edes hädässä oleville ystävilleen. Muutama ystävä on kuulemma saanut elinikäisen porttikiellon, mutta tämäkin on syystä. Jotta jokainen yrittäjä pysyy järjissään ja pystyy toimimaan yrityksensä hyväksi parhaalla tavalla, niin siihen tarvitsee avukseen ystäviä. On hyvin helpottavaa, kun kokoaika ei tarvitse puhua yritystä koskevista asioista ja tuskailla päätettäviä asioita. On todella tervettä välillä unohtaa vastuu ja pitää hauskaa! Päivikilläkin on pysynyt iso ystäväjoukko ympärillään, vaikka hän ei jokaista hetkeä pystykään jakamaan ystävien kanssa. Uskon, että varsinkin aloittava yrittäjä joutuu uhraamaan sosiaalista elämäänsä yrityksen jyrätessä päälle ja vieden vuorokaudesta suurimman osan aikaa. Mielestäni ystäviin lukeutuu joukko ihmisiä, jotka pysyvät rinnalla, vaikka tapahtuisi mitä. Ystävät ovat myös enkeleitä, jotka varottavat liiasta työmäärästä ja huolehtivat aivojen nollauksesta. Ystäviä voi myös olla kaukana, vaikka he ovatkin jo jokapäiväisestä elämästä jääneet pois. Tämä ei tarkoita, etteikö ystävyyttä silti olisi olemassa, vaan juttu jatkuisi samasta mihin viimeksi on jääty. (Lukkarila,2016, s. 150) Yrittäjän on tärkeä omata hyvät sosiaaliset taidot. Uskon, että yrittäjänä ei selviytyisi, jos olisi täysin sisäänpäin kääntynyt. Jokaisesta pitää löytyä hullu heittäytyjä, joka uskaltaa omalla nimellään ja kasvoillaan tuoda uusia ajatuksia julki ja jopa toteuttaa ne! En ole montakaan yrittäjää tai yrittäjähenkistä tavannut, joka olisi ollut hiljaa.

 

Päättäväisyys ja sitkeys

Uskon, että kokeneet yrittäjät ovat joutuneet tekemään työnsä kantapään ja koettelemuksien kautta. Omien kokemuksieni kautta tältä ei voi välttyä ja harmittavan takaiskun jälkeen kokemukset vievät yrittäjää eteenpäin, niin ihmisenä kuin yrittäjänä. Päivikki uskoi omaan tekemiseensä ja haki monesti lainalle takausta eri pankeista korkojen ollessa 19%. Päättäväisyyttä siis pitää löytyä, koska vastamäkeä on aina edessä. (Lukkarila, 2016, s.79) Visio omaan toimintaan on oltava yrittäjällä kirkkaana mielessä, jotta tavoitteisiin päästään. Omiin linjavalintoihin on aina luotettava ja toiminnan kohdistua moraalisesti oikeisiin asioihin. (Lukkarila, 2016, s. 91) Kukaan ei voi katsoa itseään peilistä, jos on huijannut tiensä huipulle. Eikä silloin voi myöskään nauttia saamastaan voitosta. Väitän, että yrittäjä mieltää oman yrityksensä omaksi lapsekseen tai perheenjäsenekseen.  Yrityksestä huolehtiminen on parhaimmillaan elämänpituinen työ, josta on erittäin vaikea luopua. Yritys otetaan omaehtoisesti omalle vastuulle – niin henkisesti kuin fyysisestikin.

 

Yrittäjän täytyy myös olla hieman perso rahalle. Päivikki muistelee, kuinka ihanaa oli kuulla ensimmäisen kerran oman kassakoneen kilahdus. Se ääni koukutti hänet tekemään työtä, josta saisi itselleen omalla työllään ansaittua rahaa. Minun vahva mielipiteeni kuitenkin on, että huono motiivi yrittäjäksi haluavalle on raha. Raha ei kasva puussa, eikä ensimmäisinä vuosina ole rahaa millä juhlia. Jokainen penni on tärkeä ja merkitsee paljon. Yrittäjän on osattava laskea, mikä sijoitus tai hankinta on järkevä. Päivikki kertoi kirjassaan hurjista lainamääristä ja koroista. Toki välillä yrittäjän on tehtävä hullunrohkeita päätöksiä ja lainoja mutta samalla pitää tiedostaa riskit ja edessä oleva työnmäärä. Suuren lainan edessä pennin venytys on vaadittava taito ja jaksaminen mitataan ääri olosuhteissa. En vieläkään käsitä kuinka Päivikki on edelleen hengissä ja valmis tekemään kaiken tämän uudestaan. Ehkä onnellinen loppu saa aina sadun lukemaan alusta.

 

Lopuksi

Mielestäni kaikki edellä mainitut luonteenpiirteet ja ominaisuudet kuvastavat hyvin aitoa yrittäjää. Niin kuin aikaisemminkin sanoin, niin onneksi löytyy myös ihmisiä, jotka eivät moiseen hommaan ryhtyisi. Eihän tämä maailma pyörisi pelkillä yrittäjillä, muut työt ja työntekijät ovat yhtä tärkeitä kuin oma-aloitteiset yrittäjät. Tietyt luonteenpiirteet ja ominaisuudet ovat osalla yrittäjistä jo syntyessään ja kulkevat veressä, itse lukeudun tähän porukkaan ja pystyn monet näistä Päivikillekin ominaisista luonteenpiirteistä luettelemaan omiksi vahvoiksi ominaisuuksiksi. Uskon, kuitenkin että jokaisella on myös se heikompi ominaisuus, mitä ei haluta tuoda esiin, Päivikin heikkoja puolia kirja ei paljasta, vaan ne jäävät oman tulkinnan varaan, ettei mahdolliset viholliset saa asetta käyttöönsä.  Jokaisella yrittäjällä on tiedossa, kuka on hänen vahvin ja pahin vihollisensa. Jos kilpailija saa kuulla heikon luonteenpiirteen, peli voi päättyä huonosti. Vahvin luonteenpiirre on yhtä vahva kuin heikoinkin luonteenpiirre. Onneksi luonteenpiirteitä voi tiedostamalla parantaa ja vahvistaa, tällöin jokaisella on mahdollisuus ruveta yrittäjäksi ja aloittaa oma seikkailu elämänmittaisella tiellä.

Kommentit
 • Inga Keski-Heikkilä

  ihana Minna <3
  Inspiroiduin sun tekstistä ja siitä miten kirjoituksestasi jäi sama fiilis mikä sinustakin jää. Et anna periksi! Onneksi saadaan kulkea tätä matkaa yhdessä tällä huikealla joukolla!

  27.2.2018
 • Amanda Hiltunen

  Hyvää ja tosi sun näköistä pohdintaa yrittäjyydestä ja yrittäjien yhdistävistä luonteenpiirteistä. Kiitos kirjavinkistä oli loistava kirja!

  5.3.2018
Kommentoi