Tampere
29 May, Wednesday
21° C

Proakatemian esseepankki

Yrittäjän merkityksellinen elämäKirjoittanut: Saura Pohjonen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Valonöörit, sisäisen motivaation käsikirja
Frank Martela
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Yrittäjän merkityksellinen elämä

Mitä on yrittäjän näkökulmasta merkityksellinen elämä? Miten tehdä yrittäjänä omasta elämästä merkityksellisempää? Näitä kysymyksiä on jokaisen tärkeä pohtia. Tässä esseessä viitataan Frank Martelan kirjaan valonöörit. Ilmiönä mielestäni merkityksellisyys luo perustan koko elämälle. Kirjoitan tähän esseeseen Proakatemian opiskeluiden alussa ajatukseni, sekä puolen vuoden jälkeen jalostuneet ajatukseni. Näin pystyn peilaamaan omaa oppimistani parhaiten.

 

Tässä tulee muutama ajatus yrittäjyydestä, ennen kuin edes ymmärsin mitä yrittäjyys on, eli Proakatemian alussa:

 

Uskon, että yrittäjänä tunnet merkityksellisempää elämää, sillä teet luultavasti sitä mistä nautit. Jos et nauti tai tunne palavaa intohimoa työtäsi kohtaa, miksi teet sitä? Pystyisitkö löytämään merkityksellisyyden uudestaan? Omasta kokemuksesta merkityksellisyyden unohtuminen omasta työstä hukkui ison organisaation tuomiin rajoitteisiin. Vapaus puuttua omaan työntekoon puuttui ja luovuutta ei enää tarvittu, sillä johto ja tuotekehitys tekivät ne puolestani. Yrityksen arvo maailma ei sotinut omaa arvomaailmaani vastaan, vaikka niin ajattelin. Kannatan rahaa tuottavaa bisnestä, missä kaikki tekevät yhtenäistä lopputulosta, sekä päämäärä on selkeä. Näillä asioilla tehdään rahaa. Silti isoissa organisaatiossa työskentelevä henkilö tukahduttaa oman merkityksellisyyden ja luovuuden työssään. Moni jää silti tähän koska, turvattomuuden tunne yrittäjänä ei houkuta ja työpaikoista on suurta kilpailua, eikä jakseta nähdä sitä vaivaa. Yrittäjänä olet vastuussa, vastuu tuo merkityksellisyyttä ja pystyt vaikuttamaan omaan työhösi suuresti, joka edistää luovuutta. Tällä hetkellä ajattelen sitten kun, olen yrittäjä, tunnen olevani yhteiskunnassa tärkeässä ja arvostetussa asemassa, sillä yrittäjiä arvostetaan, varsinkin jos olet menestyvä yrittäjä. Tähän hetkiseen tilanteeseen peilattuna, miksi en tuntisi sitä jo nyt merkityksellisyyttä. Minun elämäni on merkityksellistä tein mitä tahansa. Odotus huomisesta vie merkityksellisyyden joka päivä vain kauemmas ja kauemmas.

 

Kuvitteellisessa tilanteessa: olen yrittäjä tällä hetkellä. Teen työtä mistä pidän, täytän elämän neljä tärkeintä psykologista perustarvetta, jotka ovat Martelan mukaan 1. omaehtoisuus, 2. kyvykkyys, 3. yhteenkuuluvuus, 4. hyväntekeminen. Täytän yrittäjyydelläni omaehtoisuuden, tunnen olevani kyvykäs, sillä asiakkaita riittää ja pystyn heitä laskuttamaan ja kaiken lisäksi saan positiivista asiakaspalautetta. Yhteenkuuluvuuden tunne tulee perheen, yrittäjä liittoon, sekä työyhteisön kautta ja tiimi yrityksestämme. Hyväntekeminen tulee työstä, joka ajaa arvojani, sekä teen samalla jotain hyvää maailmalle, kuten esimerkiksi ilahdutan asiakkaita, teen vastuullisia valintoja niin kuluttajana kuin yrittäjänä. Tämänkaltainen elämä olisi ideaali, mutta entä jos tämänkaltaista elämää ei saavutakaan. Pystyykö siis merkityksellisyyttä löytämään? Tämä kirja aukaisi paljon kysymyksiä ja se toi myös vastauksia elämääni, sekä tulevaisuuden rakentamiseen.

Kuinka voit tehdä yrittäjänä elämästäsi merkityksellisempää? Mielestäni henkilön pitää itse miettiä kuinka täyttää tällä hetkellä omassa elämässään psykologiset perustarpeet ja tehdä konkreettisia tavoitteita ja tekoja täyttääkseen ne.

 

Merkityksellisyyden hukkuessa elämästä minun konkreettisia neuvojani on; keskustella lähipiirin kanssa omista ja heidän tarpeistaan elämässä, pyytää palautetta ja ottaa se vastaan, ehkä jopa kirjata ne ylös, myös ne palautteet mitkä kolahtavat. Silloin pystyt palaamaan niihin myöhemmin tarvittaessa. Tehdä pieni hyväteko ja katsoa miltä se tuntuu, voisiko sitä jatkaa päivittäin. Keskustella läheisten kanssa myös yhteenkuuluvuudesta, tunnetko että sinusta välitetään ja puhu ääneen tuntemuksista läheisten kanssa, se syventää teidän suhdettanne.

 

MITÄ AJATTELEN NYT?

 

Vau, olipa minulla hienoja ajatuksia yrittäjyyteen liittyen. Edelliset ajatukset olivat tosiaan ennen kuin, aloin ymmärtämään edes mitä yrittäjyys on. Nyt ajattelen, että ihan mitä vain työtä, jos keksin tai saa niin olen tyytyväinen. Oman intohimon löytäminen ei olekaan niin yksitoikkoinen juttu, sekä miten luoda tyhjästä jotain yritys toimintaan ei olekaan niin helppoa. Ensinnäkin olen huomannut, että, arvostan mitä vain työtä yhdessä tehtynä, mutta jos suoritan yksin se ei tunnu niin merkitykselliseltä. Onko nyt elämäni merkityksellisempää no en ainakaan huomaa valtavaa eroa. En huomaa eroa, koska en ole ajatellut ihmisen psykologisia perustarpeita.

Tiimi yritys on kuitenkin tehnyt elämästäni paljon merkityksellisempää, koska minulle tulee tunne yhteenkuuluvuudesta. Omaehtoisuus täyttyy yrittäjyydessä, sillä voin tehdä juuri niitä asioita mistä tykkään, mutta toisaalta tällä hetkellä projektit voivat olla ihan vastakohta mitä tulevaisuudessa haluan tehdä, joten ristiriitaa löytyy. Toteutan ne kuitenkin omaehtoisesti. Kyvykkyyden tunne vaihtelee päivästä toiseen, välillä tuntuu siltä, että en todellakaan saa rullamaan mitään. Verratakseni BL (bisnes leader) kokemuksiani kyvykkyyteen. Niin joka toinen päivä tuntuu siltä, että olisi vain hyvä heittää hanskat tiskiin, koska en osaa mitään. Sitten kun tullee se, joka toinen päivä, niin saatankin tuntea kyvykkyyttä hetkellisesti. Eli ehkä kyvykkyyden tunnistaminen on heikkouteni, koska en tunnista niitä hetkiä, kun onnistun. Näen vain pelkän polun epäonnistumisia. Keskityn jatkossa niihin onnistumisiin ja etsin niitä, vaikka suurennuslasein ja pinsetein.

 

Olen kuitenkin erittäin tyytyväinen, että palasin tähän aiheeseen myöhemmin ja voin pohtia merkityksellisyyttä yrittäjyydessä uudestaan ja näen asiat jo todella eri valossa, kuin Proakatemian alussa. Yrittäjyys itsessään ei tuokaan sitä merkityksellisyyttä, koska et voi todellakaan valita töitäsi, jos sinulla ei ole rahaa, kyvykkyys on kaukana todellisuudesta, koska epäonnistut ja sinulla on vastuu, yhteenkuuluvuus hukassa koronan takia ja omaehtoisuus sitä, että menet toisten ehdoilla jatkuvasti. ELI näitä asioita ei pidä pitää itsestään selvyytenä, vaan tehdä niiden eteen paljon tekoja. Aion nyt etsiä vahvuuksiani ja löytää kyvykkyyden itsestäni ja tietenkin muista. Yhteenkuuluvuuden eteen pitää tehdä tiimissä paljon töitä, yhteisellä tekemisellä. Oikeasti tehdä asioita muiden hyväksi, eikä vain jättää niitä ajatuksen tasolle, niin hyväntekemisen tunne täyttyy. Elämä on siinä suhteessa jännää, että on hienoja ajatuksia, mutta niiden toteuttaminen unohtuu esseen palautuksen jälkeen.

 

Kiitos kun luit ja lue toistekki.

 

Lähteet

 

Martela, F. 2020. Valonöörit. E-kirja. Luettu 15.10.2020 & 1.4.2021

Kommentoi