Tampere
25 May, Saturday
22° C

Proakatemian esseepankki

Wahlroosin 10 käskyäKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Blogiessee

Björn Wahlroos on tunnettu hänen menestyksekkäästä urastaan erilaisissa johtotehtävissä. Hänen historiaansa mahtuu pörssiyhtiöiden hallituksia, politiikkaa ja kansantaloustieteen professorin virkaa. Menestynyt ura on tuonut mukanaan myös nimen suomen suurituloisimpien henkilöiden listalle.

Törmäsin kauppalehden artikkeliin Wahlroosin kymmenestä käskystä. Nämä käskyt vaikuttavat hyvin mielenkiintoisilta omaan elämääni peilaten. Ympäristössä, jossa johtamisen opiskelua ja kirjojen lukemista arvostetaan ja pidetään lähestulkoon ehdottomina, Wahlroos kumoaa sen. Suurimman osan kuitenkin itsekin allekirjoitan. Mitä nämä suuren johtajan kymmenen käskyä sitten pitävät sisällään?

  1. Älkää käykö johtamisseminaareissa.
  2. Olkaa omia itsejänne. Feikistä jää aina kiinni.
  3. Älkää istuko miettimässä strategioita.
  4. Ei ole olemassa yleisjohtajia.
  5. Johda omalla esimerkillä.
  6. Hyvä johtaja ottaa riskejä kannanotoissa, mutta ei liiketoimissa.
  7. Jos epäilet, että jotain pitäisi tehdä, tee se heti.
  8. Palkatkaa parhaat mahdolliset ihmiset töihin.
  9. Näyttäkää, että teette päätöksiä.
  10. Älkää lukeko johtamiskirjoja.

Itseeni kolahti viides käsky, jota pyrin oman tiimin johtamisessa toteuttamaan. Henkilökohtaisesti pidän myös johtajista, jotka johtava esimerkillä. Johtajan tärkeä ominaisuus on mielestäni pystyä suoriutumaan muiden lisäksi myös itse antamistaan tehtävistä. Jos johtaja sanelee linjauksia ja työtehtäviä, mutta itse laiminlyö lähestulkoon jokaisen, on hirvittävän vaikeaa olla johdettavana. Esimerkkiä on helppo seurata.

Wahlroos ei tarkoita esimerkillä johtamisella sitä, että tulisi aina syödä henkilöstöruokalassa. Hänen mielestään esimerkillä johtaminen on sitä, että saa organisaation ymmärtämään, että osaa asiansa. Johtaminen on ammattitaitoisuutta ja sen oikeaa projisointia, oikealla tavalla näyttämistä ympäristölle.

Kymmenes käsky sai minut ymmälleni. Olen tähän asti ajatellut, että kirjoja kannattaa lukea, jos haluat oppia ja olla hyvä jossain asiassa. Johtaminen on tietysti niin subjektiivista, että sitä ei opita pelkästään lukemalla. Olen silti lukenut johtamiskirjoja. Olenko niistä sitten oppinut ja viisastunut, en osaa sanoa? Varmasti jonkin verran.

Johtaminen Wahlroosin mukaan on syvästi persoonallinen prosessi. Siihen on pantava koko sielu. Jos tämä ei toimi, sitä ei tarvitse tehdä, koska kaikkien ihmisten ei tarvitse olla johtajia. Hänen mukaansa ratkaisevaa on, onko palava liekki, osaako kantaa kaikkien huolen, tuskan ja menetetyn yöunen, joka välttämättä liittyy kaikkeen muutosjohtamiseen. Saako jengin mukaan? Silloin jos jengi ei lähde, Wahlroos suosittelee selkeästi toimenkuvan muuttamista.

Nämä kymmenen käskyä tuntuva paljon mielenkiintoisemmilta, kuin ne jotka ala-asteella ulkoa opettelin. Nyky-yhteiskunnassa näiden avulla varmaankin pääsen myös pidemmälle. Olisikohan syytä päivittää mieleeni nämä uudet käskyt?

Julkaistu 19.11.2017 Piece of Total-blogissa

Kommentit
Kommentoi