Tampere
19 May, Sunday
22° C

Proakatemian esseepankki

Vuoteni DatapäälikkönäKirjoittanut: Oona Salo - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Toukokuussa 2021 minut valittiin datapääliköksi Vuosi Gaalassa. Tuolloin Vuosi Gaala pidettiin etänä, ja hoidin chattiä tapahtumassa. Kun Kaisa Ojaniemi nimitti minut datapääliköksi, oli fiilis loistava. Tiesin, että saan vastuuta enemmän ja pääsen johtamaan tulevaa datatiimiä. Kesällä pohdin datatiimin tavoitteita, ja sitä mitä haluan tuoda Proakatemialle datapäällikön roolissa. Yritin kesällä myös muodostaa Datatiimille vuosikelloa, jota voisimme noudattaa.

 

Miksi halusin datapäälliköksi?

Tähän on monia syitä, mutta data on kiinnostanut minua jo pienestä lähtien. Mielestäni data on tulevaisuus. Nykyään enemmän ja enemmän kaupat siirtyvät verkkokauppoihin ja eniten aikaa ihmisten elämästä kuluu internettiin. Halusin päästä oppimaan myös johtajuudesta. Tämä oli portti moneen oppimiseen, mitä halusin Proakatemialta. Halusin päästä myös Joryyn, ja vaikuttamaan Proakatemian asioihin, ja viemään niitä eteenpäin. Myös suurimmaksi osaksi projekteissani on ollut vahvasti data mukana.

Mitä tavoitteita minulla on?  (Oma datapäälikköhakemus)

  • Datan koonti ja sen käyttäminen tulevaisuudessa.
  • Datatiimille projekteja, jotka voisivat nostaa liikevaihtoa.
  • Löytää hyvä tiimi, ja tuoda data isommaksi asiaksi Proakatemialla.
  • Kehittää luovuuttani, johtamisen taitoja sekä englannin kielen taitoa.
  • Panostus 100%
  • Tuoda esille omia vahvuuksia ja hyödyntää niitä.

 

Datatiimi

Datatiimiin haku on vuosittain syksyllä. Datatiimi on yleensä hakenut datasta kiinnostuneita ihmisiä mukaan. Datatiimillä on yleensä kuulunut hakemukseen Excel työ. Datatiimi on kehittynyt vuoden aikana neljästä ihmisestä seitsemään ihmiseen. Ensimmäistä kertaa datatiimi oli tänä vuonna kansainvälinen, joten oppisin englantia todella paljon. Datapääliköksi valitaan useimmiten edellisen vuoden datatiimiläisistä, joka on ollut mukana jo vuoden ajan. Datatiimi on mukana Proakatemian yhteisössä ja Joryssa. Datatiimin tehtävänä on huolehtia Proakatemian luvuista, hankkia dataa sekä olla kehittämässä Proakatemian mittareita.

 

Tapahtumat

Datatiimin tarkoitus on kerätä ja koota dataa Proakatemian tapahtumista sekä yleisesti tärkeistä luvuista, kuten liikevaihdot. Datatiimin on tehnyt datakoontia kahden vuoden ajalta, sekä tänä vuonna panostamme dataan, jota saamme eri tapahtumista. Loimme erilaisia datakoonteja ympäri vuoden eri tapahtumista, jotta saamme tietoa, kuinka paljon ihmisiä on paikalla. Näin pääsemme lukemaan dataa ja selvittämään, mitä milloinkin on tapahtunut.

Pääsimme myös tapahtumiin mukaan, pitämään puheenvuoroja, esittelemään tilastoja ja kokoomaan tilastoja. Myös järjestimme Lanit, jossa oli NHL ja FIFA turnaukset. Tapahtuma meni todella hauskasti, ja monella oli hyvä meininki. Toivottavasti tälläiset tapahtumat saavat jatkoa.

 

Projektit

Olemme keränneet dataa Proakatemian projekteista. Olemme tehneet excelin, jonne tiimit voivat laittaa omia projekteja, ja niiden yhteystietoja. Näin ollen yhteisön sisäinen viestintä voi toimia paremmin, ja tiedetään millaisia projekteja, on käynnissä. Olemme keränneet dataa siitä millaisia projekteja Proakatemialla on tehty tänä vuonna. Proakatemialla tehtiin tänä vuonna 60 projektia. Niistä 10 projektia oli yli tiimirajojen.

 

Tavoitteisiin pääseminen

Esseen alussa olin asettanut datatiimille tavoitteet vuodelle 2021-2022. Kaikki onnistuivat, paitsi tuo liiketalouden edistäminen, sillä emme saaneet projektia, josta olisi tullut rahaa. Kuitenkin muut onnistuivat. Koen, että saimme datatiimiä jälleen askeleen eteenpäin Proakatemialla, ja toivon, että tämä jatkuu myös jatkossa.

 

Opit ja kopit

Vietin vuoden Datapäälikkönä, ja oppeja ja koppeja tuli todella paljon. Olin ollut vuoden aikaisemmin datatiimissä, joten tiesin, mitä siellä on tarkoitus tehdä. Tiesin, jo alusta alkaen, mitä haluan tuoda Proakatemialle, kun olen datapäälikkö. Mielestäni onnistuin hyvin, ja saimme tuotettua datakoonnin vuodelta, ja Projektoreissa tuotua esille tilastoja. Vaikka Datatiimin on kerännyt tietoja vain kahdelta vuodelta, niin toivon, että tämä tapa jatkuu niin kauan kuin Datatiimi on pystyssä. Joten tämä tarkoittaisi sitä, että Proakatemialla olisi dataa monilta eri vuosilta, ja he pystyisivät vertailemaan niitä.

Vuoden vastuuroolissa opetti minulle erilaisia työmenetelmiä, yhteisöllisyyttä, englantia, rohkeutta sekä verkostoitumista. Pääsin toteuttamaan asioita, joita en ole koskaan tehnyt esimerkiksi, esittämään puheen englanniksi koko Proakatemialle. Vastuuroolissa myös näytetään esimerkkiä, joten tehdään puheista toteutuksia, esimerkiksi kuulin Akatemialla, että haluttaisiin pelitapahtuma, joten vaan tuumasta toimeen ja toteuttamaan se. Englantia oppisin todella paljon, ja siitä olen todella kiitollinen. Minua jännitti, kun valitsin tiimiin kansainvälisiä henkilöitä, koska tiesin, että kokouksissa tulisi puhua englantia. Mutta kannatti tarttua tilanteeseen.

Olisin mielelläni voinut olla toisenkin vuoden Datapäälikkönä, mutta aika vaihtaa johtajaa. Uskon, että seuraava johtaja saa tehtyä asioita Datatiimin eteen, ja viemään Datatiimiä vielä enemmän eteenpäin.

Kommentoi