Tampere
19 May, Sunday
8° C

Proakatemian esseepankki

Vastuu osana sitoutumistaKirjoittanut: Pyry Paaso - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Vastuu osana sitoutumista

 

Sitoutuminen on varmasti jokaisella akatemialla olevalla tiimiyrityksellä enemmän ja vähemmän puheen aiheena tiimiyrityksen eri vaiheissa. Kuinka saada kaikki sitoutumaan ja tekemään yhteisen tavoitteen eteen töitä? Tähän kun ei ole yhtä ja helppoa vastausta.

 

Tiimiyrityksen henkilömäärän ollessa lähtövaiheessa n. 20 henkilöä on tietenkin sanomattakin selvää, että tuossa joukossa on eri asioista innostuvia, eri resilienssin omaavia sekä eri tavalla sitoutumisen yritykseen ja toisiin ihmisiin kokevia ihmisiä. Ajattelen, että vahvan yrityksen ja liiketoiminnan kannalta tämä ei varmastikaan ole optimaalinen tilanne, mutta oppimisen sijaan tilanne onkin hieman toinen.

 

Olen nyt viimeiset lähes puolitoista vuotta ollut Saawassa. Vaihdettuani Samoasta tänne olen ollut tyytyväinen uuteen tiimiini sekä ilmapiiriin, joka täällä meillä on. Siitä huolimatta olen kipuillut sitoutumiseni kanssa. Esimerkiksi on ollut tapauksia, että en ole yhdessä sovittuihin esseiden välideadlineihin päässyt. Näissä tapauksissa kyse on siis siitä, että en ole ollut sitoutunut tuohon päätökseen. Moni onkin varmasti kuullut lausahduksen siitä, että eriäväkin mielipide olisi hyvin tärkeätä tuoda esille, jotta päätökseen pystytään kaikki sitoutumaan. Eriävän mielipiteen sanominen jättää näet ihmismielessä ikään kuin takaoven auki. ”Minähän en ole tätä sopinut” saattaa tahtomattaankin päästä valloilleen.

 

Tänä keväänä olen saanut kuitenkin uudenlaista vaihdetta silmään. Yhtenä esimerkkinä tekijänä mieleeni nousee mökkipajatiimin vetäjäksi hyppääminen. Sinällään simppeli jobi, mökkipaja. Onhan näitä jo tehty ja mökkejä saa lähes kaikkialta. Muutama työvuorolistan teko ja kauppalistan suunnittelu niin mökkipaja on onnistuneesti vedetty. Mikä tämän osuus sitten on sitoutumiseen. Koen, että se on vastuu. Vastuuta ottaessa joutuu miettiä tiimiä ja sen etua eri tavalla, kuin tavallisena rivitiimiläisenä. Tämä taas antaa näkökulmaa tiimin eteen asioiden tekemisestä sekä merkityksellisyyttä. Toisaalta taas vastuuroolissa joutuu monesti tekemään päätöksiä, jotka eivät aina miellytä kaikkia. Näistä saattaa syntyä konflikteja, jotka oikein hoidettuna voivat olla todellakin sitouttavia kokemuksia. Myös vastuuroolissa ollessa ja kiitosta hyvin hoidetusta asiasta saadessa, tukee tämä taas yksilöiden itsetunto ja itsevarmuutta tiimissä ja tätä kautta antaa lisäpotkua seuraaviin koitoksiin ja näkyy varmasti tuloksissa.

 

Itse koen, että mökkipajan vetovastuun ottaminen oli itsellä se tärkeä vastuunotto hetki, joka lisäsi merkityksellisyyden tunnetta. Samaan aikaan mökkipajaa lähtiessäni hieman rikkomaan siitä totutusta kaavasta, herätti tämä tietenkin hieman vastarintaa, konfliktejakin jopa. Koen kuitenkin, että oli minulle kasvamisessani täysiveriseksi Saawalaiseksi tärkeä vaihe, että sain ja jouduin tekemään päätöksiä, pohtimaan asioiden vaikutuksia eri kannoilta, käymään keskusteluja sekä antamaan palautetta.

Kommentoi