Tampere
01 May, Wednesday
16° C

Proakatemian esseepankki

Varo, voit saavuttaa kaiken mitä haluat!



Kirjoittanut: Jenni Peräinen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Teoksessaan Visualfestation Peter Adams havainnollistaa omien kokemuksiensa avulla, kuinka jokainen voi saavuttaa visualisoinnin keinoin kaiken mitä elämässään haluaa. Ilmaiseksi tuloksia ei tule kukaan saamaan, vaan unelmiensa ja tavoitteidensa eteen on nähtävä vaivaa. Adams havainnollistaa visualisoinnin voimaa menetelmällä nimeltä Love of Attraction. Jos haluaa jotain elämässään todella kovasti, ja on valmis tekemään visualisointiharjoitteita viikoittain tai jopa päivittäin, on tavoitteensa mahdollista saavuttaa hyvinkin nopeasti. Adams käskeekin varomaan, mitä haluaa, koska ne voi myöskin saavuttaa.

Tärkeintä Adamsin mielestä on, että uskoo omiin kykyihinsä ja etenkin mahdollisuuksiinsa, oli tilanne mikä tahansa. Eteen tulee mitä luultavammin myös päiviä, jolloin unelmiensa toteutumisen näkeminen tuntuu mahdottomalta. Usein halutaan syyttää ympärillä vallitsevia olosuhteita, jonka vuoksi voi tai ei voi tehdä elämässään jotakin. Tämä on todella kaukana omasta ajatusmallistani, koska uskon oman suhtautumisen sekä positiivisen asenteen vaikuttavan omaan olotilaan, oli vastoinkäyminen millainen tahansa.

Koin yhden elämäni pahimmista vastoinkäymisistä, kun noin kuukausi taakse päin minulla diagnosoitiin vakava sairastuminen, ja jouduin kilpaurheilijana keskeyttämään kilpailukauteni siihen paikkaan. Olisin voinut suoraan sanottuna märehtiä itsesäälissä ja masentua, mutta en ole ikinä halunnut ajatella näin. Yleensä ensimmäiset hetket vastoinkäymisten koittaessa saattavat olla tuskallisia ja shokeeraavia, mutta heti pienen käsittelyhetken jälkeen käännän vastoinkäymisen päälaelleen. Haluan ottaa vastoinkäymisestä kaiken hyödyn irti, koska kun yksi ovi sulkeutuu, se avaa samalla lukuisia ovia lisää kohti uusia mahdollisuuksia.

Elämäntilanteiden muuttuessa tai vastoinkäymisten sattuessa kohdalle, voi olla vaikeaa nähdä sillä hetkellä mitään positiivista, tai puhumattakaan nähdä itseään toteuttamassa omia unelmia. Tähän tilanteeseen apuna toimii erilaiset visualisoinnin keinot, joita voi tilanteen mukaan vaihdella elämäntilanteesta ja mielialasta riippuen. Tärkeintä on pitää oma asenne positiivisena, koska aina sattuu kohdalle ikäviäkin tilanteita, joissa ei voi itse vaikuttaa lopputulokseen. Suhtautumista helpottaa, jos ajattelee asian positiivisia puolia, eikä voivottele tilanteen surkeutta.

 

Visualisoinnin keinoja

Hour of power on Adamsin esittelemä keino, jonka myötä jokaisesta päivästä pyhitetään tunnin verran aikaa vain itselleen. Tämän tunnin aikana hän suosittelee meditoimaan, mietiskelemään tai vaikka nauttimaan aamukahvinsa ihan kaikessa rauhassa. Tunnin tavoitteena on puhdistaa mieli kaikesta ajatusvirrasta, ja valmistaa itsensä kohti päivän koitoksia. Kun mieli on virkeä, on huomattavasti helpompaa suhtautua päivän aikana kohdattaviin haasteisiin.

Mielen ollessa puhdas, voi alkaa listaamaan omia tavoitteitaan tai unelmiaan, mitä haluaa tämän elämän aikana saavuttaa. Jos ei ole koskaan listannut tavoitteitaan ylös, kannattaa aloittaa ensin pienemmistä tavoitteista, jonka jälkeen tavoitteet yleensä suurenevat itsestään. Kun tavoite on selvillä, Adams neuvoo päättämään viimeisen päivämäärän, jolloin tavoite tulee olla saavutettuna. Yleensä tavoitteisiin ei päästä juuri sen vuoksi, että deadline unohdetaan tavoitteen kohdalta merkitä ylös.

Adams pyytää sen jälkeen visualisoimaan sitä täydellistä hetkeä, jolloin tavoite tulee suoritetuksi. Eli jos haluaa onnistua esimerkiksi tärkeässä lavaesiintymisessä, voi visualisoida tilannetta, kun esiintyminen on ohitse, ja ihmiset hurraavat, taputtavat, hymyilevät ja ottavat kuvia. Mitä tarkemman visualisoinnin saa unelman kohdalla tehtyä, sitä varmemmin unelmakin toteutuu.

Tavoite on tärkeää kirjata ylös, ja lähes yhtä tärkeää on nähdä tämä muistiinpano jokainen päivä. Adams kertoo itsellään parhaimman keinon olleen muistilappu tavoitteineen laminoituna ja sujautettuna vaikkapa lompakkoon. Tällä tavalla lappunen on muistuttamassa joka päivä siitä elämän suurimmasta tavoitteesta, eikä sivuraiteille joutuminen ole niin todennäköistä.

Asenteen muuttaminen on myös osa visualisoinnin prosessia. Negatiiviset ajatukset saavat aikaan vain negatiivisia kokemuksia, ja sama toistuu pelon, tai minkä tahansa muun vallitsevan olotilan kanssa. Kun asenteensa vaihtaa positiiviseksi, ja tilanteissa näkee ainoastaan hyödyt ja iloiset puolet, on elämääkin huomattavasti helpompaa elää.

Adams neuvoo hiljentämään sisäisen dialogin, jos se syöttää jatkuvasti epäilyksiä ja negatiivisia ajatuksia. Ihminen luontaisesti hakee turvallisuutta, ja kohdatessa uuden tai tuntemattoman tilanteen, aivot lähettävät helposti itsesuojeluvaiston vuoksi ajatuksia omasta kykenemättömyydestä uutta asiaa kohtaan. Sisäisen dialogin saa helpoiten hiljennettyä meditaation avulla, joka opettaa käytännössä hiljentämään kaiken ajatusvirran, ja parantamaan keskittymistä vain ja ainoastaan olemassa olevaan hetkeen.

Visualisointia helpottaa myös, jos ympäröi itsensä sellaisilla ihmisillä, jotka tavoittelevat samaa asiaa kuin itse tavoittelee. Näin joku muukin uskoo esimerkiksi unelmaan tai tavoitteeseen ostaa ensi vuonna Ferrari. Jos ympäröit itsesi kuudella samanhenkisellä kaverilla, olet todennäköisimmin se seitsemäs.

 

Visualisoinnin hyödyntäminen Proakatemialla

Proakatemialla yhteisö on mielestäni suurin voimavara, jota kannattaa hyödyntää. Jos jokainen yhteisön jäsen uskoo omiin kykyihinsä, ja on valmis tsemppaamaan ja sparraamaan muita yhteisön jäseniä, on mahdollista kivuta huipputuloksiin, jolloin taivaskaan ei ole rajana. Jotta yhteisö saadaan uskomaan olemassaoleviin mahdollisuuksiin, kykyihin ja potentiaaliin, olisi tärkeää saada koululle nostattava ilmapiiri.

Proakatemialla monella on tavoitteenaan tehdä niin kutsuttuja unelmaprojekteja, joka mahdollistaa itselleen ja omia unelmiaan varten työskentelemisen. Tällaisia unelmaprojekteja on ainakin omassa tiimissäni ollut lukuisia, mutta harva niistä oikeasti selviytyy tuotteistettavaksi asti. Ideat ovat juuri sellaisia suuria unelmia, joiden eteen halutaan nähdä vaivaa. Kuitenkin muutaman tai kymmenen vastoinkäymisen jälkeen projektit vaipuvat pöytälaatikon lokerikkoon talteen huomista varten. Valitettavasti huomenna, on ei koskaan.

Proakatemialta on vuosien saatossa noussut muutamia huikeita menestymistarinoita, ja uskon näiden menestymistarinoiden vaatineen hurjan määrän verta, hikeä ja kyyneliä. Jotta projekti ollaan saatu vietyä niinkin pitkälle, kuin kannattavaksi liiketoiminnaksi asti, on projektia työstäneen tiimin ollut pakko uskoa itseensä viimeiseen asti. Luovuttaminen ei ole ollut varmasti vaihtoehtona. Yksi ilmapiirin nostattaja voisi olla, että aikaisempien vuosien huippuonnistujat tulisivat useammin ja säännöllisesti sparraamaan ja esiintymään Proakatemialle. Uskon, että nykyiset tiimit voisivat panostaa tällaiseen rahallisesti, sillä edellämainittua mahdollisuutta ei mielestäni voi mitata rahassa.

 

Visualisoinnin hyödyntäminen tiimissä

Olen sitä mieltä, että jos haluaa itse menestyä elämässä, täytyy omata myös vilpitön halu auttaa muita menestymään. Yksinkertaisesti, pidän tavallisia arkisia kahvipöytäkeskusteluja äärimmäisen hedelmällisinä. Jotta tiimiläiset voivat sparrata toisiaan parhaalla mahdollisella tavalla, on myös hyvä pysähtyä omassa kuplassaan kiireen keskellä juttelemaan opiskelutovereilleen. En itse ole ikinä kokenut huonoa mieltä siitä, että uskalsin avautua tutuille tai tuntemattomille kahvipöydässä tai koulun käytävällä. Kuka tietää, keneen ikinä tutustut, ja löytyykö juttukaveristasi elämänmittainen ystävä tai liike-elämän kumppani.

Tiimi on aina enemmän kuin yksilöidensä summa, ja mielestäni tämä on jokaisen Proakatemian tiimin hyvä pitää mielessään. Tiimi voi parhaimmillaan tukea toisiaan unelmien saavuttamisessa, jolloin unelmat toteutuvat kuin itsestään. Menestykseen kulkeminen yksin on pitkä ja kivikkoinen tie. Miksi emme kaikki hyödyntäisi olemassa olevan tukiverkoston tarjoamaa turvaa ja tsemppausta?

 

Yhteenveto

Tärkeintä jonkun unelman tai tavoitteen saavuttamisessa on löytää oma sisäinen intohimo ja palo tavoiteltavaa asiaa kohtaan. Jos sitä ei ole, tavoite ei ikinä toteudu, koska energia puuttuu itse toiminnasta. Jos tavoitteena on olla vaikkapa rikas ensi vuonna, on se liian laajasti ajateltu käsite. Itselleen täytyy ensin selvittää, miksi haluaa rikastua, ja mikä on syvempi merkitys rikastumiselle. Onko se mahdollisesti perheen elättäminen tai matkustelemisen mahdollistuminen? Jos puolestaan tavoite on jonkun toisen mieltymyksien mukaan rakennettu, tai rikastumista haluaa vain yleisen ihannoinnin vuoksi, ei tavoite tule koskaan toteutumaan.

Tieto ja ymmärrys siitä, että voi saavuttaa kaiken mitä haluaa, mullistaa koko loppuelämän. Ero unelmiensa saavuttaneilla ja unelmoijilla on se, että unelmiensa saavuttajat ovat ryhtyneet heti toimeen eivätkä jätä leikkiä kesken vastoinkäymisen sattuessa. Huomenna on lähes poikkeuksetta ei koskaan.

Kommentoi