Tampere
19 Jun, Wednesday
17° C

Proakatemian esseepankki

VÄRIT JA NIIDEN LUONTEENPIIRTEET HYVINÄ JA HUONOINA HETKINÄKirjoittanut: Erika Niemi - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Menestyksen portaat
Melina Niemi
Esseen arvioitu lukuaika on 6 minuuttia.

 

 

VÄRIT JA NIIDEN LUONTEENPIIRTEET HYVINÄ JA HUONOINA HETKINÄ

 

Johdanto

Tässä esseessä käsittelen eri väriprofiileja ja niiden toimintamalleja hyvinä ja huonoina hetkinä. Vanhempani ovat urallaan käyttäneet Insights discovery profilointi menetelmää, joka luo väriprofiilit henkilöstä, luettuasi esseen ymmärrät todennäköisesti profiilien toimintamalleista enemmän. Meillä on kotona lapsuudesta asti puhuttu paljon väriprofiilien kautta ja niiden tietyistä stereotyyppisistä hetkistä tai kun omassa käytöksessä jokin väri puskee tietyssä tilanteessa läpi. Kaikissa meissä on kaikkia värejä, mutta niiden suhdanteet vaihtelevat. Itse lukeudun kelta-punaisten joukkoon, joten tämän luettuasi tiedät myös hieman minun toiminnasta enemmän. Lähteenä käytän Melina Niemen Menestyksen portaat kirjaa vuodelta 2017, jossa käsitellään paljon oman elämän tarinoita liittyen väriprofiileihin, sekä vuoden 2016 nuorten leijonien jääkiekkojoukkueen tapahtumia ja lausahduksia.

 

PUNAINEN

Hyvänä hetkenä:

Tavatessasi punaisen henkilön hän katsoo sinua silmiin, kävelee suoraan kohti ja huokuu vahvuutta jo kauas. Hän kättelee sinua voimakkain ottein, menee suoraa asiaan ja häipyy. Punaiselle kun annata tavoitteeksi suoriutua 100%, hänen henkilökohtainen tavoitteensa on 120%, paitsi jos joku alkaa kilpailla hänen kanssaan parhaasta suorituksesta, nousee hänen tavoitteensa aina niin paljon mitä voittaminen vaatii. Punaisille ei ole olemassa leikkimielisiä pelejä ja kilpailuita, hän pelaa alusta alkaen sata lasissa eikä ala tiukan paikan tullen nössöilemään.

 

Huonona hetkenä:

Punainen saattaa tulla päälle kuin jyrä ja olla hyvin painostava sekä töykeä. Punainen omalla murahtelullaan ja korkeiden vaatimusten ilmoittamisella voi latistaa koko työpaikan tunnelmaa. Huonona päivänä kahden punaisen töksäyttely toisilleen ulkopuolisen korvin voi kuulostaa lähestulkoon riidalle. Punaisen pinna saattaa olla lyhyt, jolloin hän menettää hermonsa nopeasti ja sanoo jotain harkitsematonta tai tekee idioottimaisen ratkaisun. Esimerkiksi liikenteessä pahalla tuulella oleva punainen kuljettaja voi tehdä vauhdikkaita ja töykeitä ohituksia, etenkin jos joku on ajanut hänen edessään alle nopeusrajoituksen eikä ymmärrä väistää.

Pelaajana punainen voi alkaa puristaa mailaa niin perhanasti. Mitä kurjemmin peli sujuu, sitä enemmän hän mailaa puristaa ja osoittaa muille mieltään. Punainen luistelee vaihtoaitioon ja istuu siellä suu väärinpäin karjumassa, että minä vain raadan ja raadan eikä kukaan muu tee mitään, yrittäkää edes! Kun punainen alkaa yli suorittaa ja painostaa muita omalla huonon päivän energiallaan, muut laskevat tasoa eikä joukkueesta ole enää tietoakaan. Pahimmillaan punaisen kilpailuvietti menee yli ja kohdistuu väärään asiaan. Kahden minuutin jäähystä punainen saattaa aloittaa kauhean purnaamisen ja syyttää tuomaria oikeusmurhasta. Sitten hän istuu kaksi minuuttia niin, että savu nousee kypärän alta. Hän ei keskity peliin vaan miettii kostoa. Sen jälkeen hän pelaa pari minuuttia, kostaa ja joutuu uudestaan jäähypenkille vielä kovemmalla angstilla. (Niemi 2017)

 

KELTAINEN

Hyvänä hetkenä:

Keltainen astuessaan huoneeseen tuo innostunutta energiaa ja positiivista ajattelua, hän on ystävällinen ja helposti lähestyttävä. Keltainen uskaltaa heittäytyä, kokeilee mielellään uusia asioita, innostuu helposti ja levittää hyvää fiilistä aina sinne, minne kulkeekaan. He eivät pelkää virheitä ja uskaltavat laukoa kiekkoa, vaikka ei ole varma paikka tai kokeilla asioita ilman aiempaa kokemusta. Keltaiset eivät hävitessään jää märehtimään tappiota pitkäksi aikaa, ”no voi harmi ei mahda mitään”. Keltaiset myös huomaa ennen kuin he ovat sinun näköpiirissäsi, sillä heidät kuulee ja kaukaa, he saavat yleensä porukan nauramaan ja viihtyvät huomion keskipisteenä.

 

Huonona hetkenä:

Ah. Keltainen huonona päivänä, tuo multitaskaamisen maailmanmestari ja post-it lappujen kylväjä. Huonona päivänä keltsu on aivan hukassa, tuo asia piti hoitaa, ai niin tuokin, puhumattakaan tuosta, mistä voisin aloittaa, ai niin sekin asia on hoitamatta missä se muistilappu aiheesta on. Keltaisella on niin monta asiaa hoidettavana samaan aikaan, joten keltainen lakkaa kaiken sähellyksen keskellä keskittymästä. Keltainen omassa sekasorrossaan saattaa kylvää ympärilleenkin kiireentuntua, koska hän juoksee paikasta toiseen ja voivottelee kiirettään sekä tekemättömiä asioitaan.

Pelaajana keltainen räiskii ja roiskii ja yrittää mitä ihmeellisimpiä kikkakolmosia välittämättä pelikirjasta tai yhdessä sovituista asioista. Keltainen pelaa kuin viimeistä päivää, mutta kiristää kuvioillaan muiden ihmisten pinnaa. Pahimmillaan keltainen miettii kesken pelin, että mitähän illalla tulee telkkarista. Tai sitten hän haaveilee vapaapäivän golfpelistä. Keltaisen ajatus karkaa helposti muualle kuin tähän hetkeen. (Niemi 2017)

 

VIHREÄ

Hyvänä hetkenä:

Vihreät ovat puhe- ja elekieleltään aavistuksen muita rauhallisempia. Heitä myös aidosti kiinnostaa sinun kuulumisesi, joten jos vihreä kysyy sinulta vointiasi tai kuulumisiasi, kerro hänelle. Hänellä on aikaa ja halua kuunnella pidemmänkin kaavan mukaisesti sinun tuntemuksesi, heillä on luontainen taito kuunnella ja olla toisen rinnalla vaikeissakin tilanteissa. Vihreät saapuessaan palaveriin tulevat vähä eleisesti ja katsovat sinua lämmöllä.

 

Huonona hetkenä:

Vihreästä ei ulospäin huomaa niin selkeästi huonoa päivää kuin punaisesta ja keltaisesta, vihreä ottaa hiljaisen vastarinnan eikä puhu kenellekään mitään ja pysyttelee omissa oloissaan pöytänsä ääressä. Vihreä onkin huonona päivänä oikea jarru projekteille tai eteenpäin vietäville asioille, mikään ei kelpaa tai niitä pitää miettiä useasta päivästä viikkoihin.

Vihreä pelaaja myös vetäytyy ja tekee vain sen verran, että ei tule sanomista, mutta peli-ilosta ei ole tietoakaan ja purukumia pelaaja muistuttaa korkeintaan tahmeudessa. Vuoden 2016 Nuoret Leijonat sanoivatkin osuvasti, että mököttävä vihreä käyttäytyy huonona päivänä ihan kuin sillä olisi nalle hukassa. (Niemi 2017)

 

SININEN

Hyvänä hetkenä:

Sininen on analyyttinen ja tarkka, jos annat siniselle laatutavoitteen 100, hänen henkilökohtainen tavoitteensa on aina vähän enemmän eli noin 125,72. Hän jaksaa hartaudella käydä tarkkojakin keskusteluja hänelle tärkeistä aiheista. Pelaajana sininen tekee asiat kuten on sovittu, ilman että tarvitsee kysellä perään. Sininen kuuntelee, tarkkailee ja janoaa tietoa.  Sininen haluaa jo toukokuussa koko kesän tulevat tapahtumat ja mielellään myös vähän aikatauluja syksyn osalta, jotta hän voi varautua tulevaan parhain mahdollisin keinoin.

 

Huonona hetkenä:

Yksityiskohtia rakastava sininen huonona päivänäkin takertuu yksityiskohtiin, mutta ei enää positiivisella asenteella, vaan jopa pirullisen tarkasti ja kettuilevasti. Sininen rupeaa uuteen ideaan latelemaan yksityiskohta listaa, miksi se ei voi onnistua, hän tekee sinulle siitä vaikka analyysin, laskelmat ja Excel taulukon

 

Pelaajana sininen voi analysoida pelin jo etukäteen hävityksi. Jätkät, me ollaan hävitty tää peli, saattaa sininen sanoa, siis ennen kuin peli on edes alkanut. Olemme hävinneet kaikki pelit JYP:piä vastaan 15 vuotta, sininen sanoo. Sininen on analysoinut kaikki rosterit, tilastot ja pahimmillaan luo mielikuvan siitä, että analysointi olisi jotenkin merkityksellistä. Sininen saattaa uskoa, että koska aina on hävitty, niin hävitään kyllä varmasti tälläkin kertaa. Huolimatta siitä, että pelaajat ovat vaihtuneet joukkueessa jo moneen kertaan eikä nykyisellä kokoonpanolla ole mitään tekemistä menneisyyden häviöiden kanssa. (Niemi 2017)

 

 

Miten toimia erilaisten väriprofiilien kanssa, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei? (Nämä ovat vain esimerkkejä väriprofiilien toiminnasta, joten älä ota kirjaimellisesti.)

Punaiselle sinun tulee olla suora, jopa välillä monen mielestä loukkaavan suora ja mene myös suoraa asiaan kiertelemättä ja kaartelematta. Punainen ei siedä epäröintiä ja jaarittelua. He arvostavat, jos olet lyhyt, selkeä ja ”häivyt” paikalta, tämä ei ole ilkeilläkseen vain puhtaasti tehokkuuden näkökulmasta. Tehokkaasti keskittyen tuloksiin ja tavoitteisiin, eikä pureuduta yksilöiden tunteisiin. He haluavat pitää kaikki narut käsissään, joten ole varovainen, jos yrität viedä kontrollin heiltä.

Kahden umpipunaisen keskustelua voi olla mielenkiintoista seurata sivusta, sillä se voi vaikuttaa aggressiiviselle, töykeälle ja jopa loukkaavalle. Paunaiselle tämä on vain mukava arkipäivän kohtaaminen, missä ei kierrellä eikä kaarella, ole lyhyt, selkeä ja ”häivy”.

Keltainen on persoonaltaan aurinkoinen ja iloinen, joten ole hänelle ystävällinen ja seurallinen, häntä tulee viihdyttää ja pitää olla virikkeitä. Keltaiselle tulee myös olla avoin ja joustava, älä sido heitä rutiineihin. He myös tylsistyvät nopeasti paljon yksityiskohtia sisältävään informaatioon, sekä lannistuvat jos joutuvat tekemään asioita yksin, sillä he ovat seurallisuuden esimerkki porukkaa. Keltaisia voi verrata kultaisiin noutajiin ja heidän innokkuuteensa, kun olet jonnekin menossa keltainen juoksee perässäsi, kysyen ”minne olet menossa? Saako hänkin tulla mukaan? Jooko, jooko, jooko”

 

Vihreän kanssa tulisi olla kärsivällinen ja tukea-antava tilanteessa kuin tilanteessa, sekä olisi hyvä omaa tahtia hidastaa heidän tahtiinsa. Esimerkiksi punaisen mielestä vihreät saattavat edetä jo matelu vauhtia eteenpäin ja olisikin erittäin tärkeää, ettei vihreitä painostettaisi tekemään nopeita päätöksiä, sillä he voivat ahdistua tällaisista tilanteista. He eivät monesti nopea tempoisessa ryhmässä saa kerrottua mielipiteitään, joten kysy niitä, mutta muista antaa aikaa rauhassa vastata siihen. Vihreät ovat persoonaltaan myös erittäin kilttejä ja heille kieltäytyminen on vaikeaa, koska he eivät halua kenenkään loukkaantuvan. Älä siis ikinä käytä vihreiden kiltteyttä hyödyksesi missään tilanteessa.

 

Sininen rakastaa yksityiskohtia ja valmisteltuja kokonaisuuksia, kun kohtaat sinisen ja olet esittelemässä jotain tärkeää asiaa, pidä huoli, että olet hyvin valmistautunut ja sinulla on perusteellisesti kaikki faktat kirjallisessa muodossa mukanasi. Anna heille myös aikaa pureutua kaikkiin yksityiskohtiin, äläkä ole epäkunnioittava tärkeiden asioiden äärellä, esimerkiksi älä vähättele. Siniset pitävät rutiineista, mutta eivät siedä, jos rutiineja tulee vaihtaa ilman ennakko varoitusta ja suunnitelmallisuutta.

 

SÄHKÖPOSTIVIESTEJÄ TIETYLLE VÄRILLE

Sähköposti viestejä kirjoittaessasi kannattaa huomioida väriprofiilien erilaisuudet, jotta osaat lähestyä heitä parhaalla mahdollisella tavalla sekä saat parhaan mahdollisen vastauksen. Aina et voi tuntea viestin saavuttamaa henkilöä, jolloin viesti näyttää sinun persoona tyypillesi ominaiselta.

Punainen lukee otsikon ja kaksi riviä alusta, eikä vain jaksa lukea viestiä yhtään pidemmälle, siksi koko meilin sisällön pitää olla keskitetty kahdelle ensimmäiselle riville.

Keltainen kaipaa innostusta, tällöin hän haluaa lukea mitä kaikkea kivaa ja mukavaa sähköpostissa on, mutta muista ettei keltainen jaksa keskittyä sivujen mittaiseen tekstiin, mikä sisältää paljon yksityiskohtaista tietoa. Laita sähköpostin loppuun jokin kiva hymiö, tällöin keltaiselle jää entistä parempi mieli. ?

Vihreälle sähköpostia kirjoittaessa kiinnitä huomiota tekstin tuomaan tunteeseen, sillä vihreä miettii lukiessaan mitä sisältö merkkaa hänelle, sinulle, muille, kaikille. Kerro viestissäsi miksi asia on merkityksellinen.

Siniselle tulee olla paljon informaatiota ja yksityiskohtia, mutta heille ei riitä mikään, joten laitathan viestin perään linkin, mistä sininen löytää lisätietoa aiheesta.

 

Pohdinta

Esseetä kirjottaessa perehdyin vielä syvemmin värien toimintaan hyvinä ja huonoina hetkinä, vaikka paljon näistä olen elämäni aikana puhunut. On myös mukava päästä teille lukijoille kertomaan lisää väriprofiilien toiminnasta.  Aiheen sisäistäminen opettaa myös paljon toimimaan erilaisten ihmisten kanssa, kun osaa profiloida heidät tiettyyn väriin, jolloin toimintatavat eivät ihmetytä. Seuraavassa värejä käsittelevässä esseessä tulen käsittelemään vasta värejä ja niiden yhteistoimintaa

 

Lähteet:

Niemi Melina. Menestyksen Portaat. 2017

Kommentoi