Tampere
03 May, Friday
18° C

Proakatemian esseepankki

Urheilun hyödyt siviilielämässä



Kirjoittanut: Kasimir Vuorinen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Mielen pelikirja: Valmentava johtaminen urheilusta bisnekseen
Aki Hintsa - Voittamisen anatomia
Katja Pasanen
Aki Hintsa
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Urheilun hyödyt siviilielämässä

Aleksi Röyhkiö & Kasimir Vuorinen

Akateeminen essee – 3ep

 

Johdanto

Olemme neljännen vuoden opiskelijoita Tampereen Ammattikorkeakoulun Proakatemialla Kipinä osuuskunnassa ja päätimme tehdä yhdessä esseen liittyen urheilun antamiin hyötyihin sen ulkopuolella. Olemme molemmat pitkään kilpailleet omissa lajeissamme aivan Suomen absoluuttisella huipulla, jolloin kyse ei ole enää pelkästä harrastamisesta. Kuvioihin tulee mukaan muita suoritukseen vaikuttavia tekijöitä ja häiriötekijöitä kuten raha, paineet, odotukset ja tulosvastuu. Näiden ja lukuisten muiden asioiden yhteissummana, hioudumme paremmiksi versioiksi itsestämme ja saamme uskomattoman paljon työkaluja omaan työkalupakkiimme urheilun ulkopuolista elämää varten. Aleksi kilpaili rallin parissa ja Kasimir pelaa lentopalloa.

Pystymme tässä esseessä tarkastelemaan siis monesta eri näkökulmasta urheilun hyötyjä ja kokemuksia kahden eri lajin huipulta. Liian harvoin on meillä tullut otettua aikaa ja pysähdyttyä ajattelemaan mitä kaikkea on tarttunut mukaan pitkiltä urheilu-uriltamme. Esseen sisällä tarkastelemme omia uramme vaiheita omien lajiemme näkökulmasta ja lopuksi pohdimme millaisia yhteisiä hyötynäkökulmia sekä yhtymäkohtia olemme löytäneet.

 

Aleksin taustaa omasta urheilu-urasta rallin parissa

Nimeni on Aleksi Röyhkiö ja olen kilpaillut monessa eri lajissa elämäni aikana. Jääkiekon, salibandyn ja muiden lyhyiden kokeilujen jälkeen valitsin 10-vuotiaana päälajikseni jalkapallon, joka oli tavoitteellista ja ammattilaistasoista jo varhaisessa iässä. Pienestä lapsesta aina teiniksi asti harjoitteluja oli yli kymmenen kertaa viikossa ja tulosvastuu oli joukkueen jokaisen pelaajan vastuulla. Elämä oli raakaa, sillä tulos tai ulos- mentaliteetti oli jo silloin vahvasti läsnä. Jos et pärjännyt, et myöskään pelannut, jolloin tämä tarkoitti enemmän harjoittelua. Tuossa iässä nopeasti kehittyessään huomasi suuren eron omatoimisella harjoitellulla. Piti kaivaa itsestään motivaatiota joka päivä yrittää kehittää itseensä, mutta se opetti paljon itsekuria. Olisi ollut mukavampaa mennä aina ulos kavereiden kanssa ja olla kuin tavallinen nuori, mutta selkeä tavoite mielessään tämä ei haitannut. Olen iloinen, että löysin tämän puolen itsestäni, koska uskon, että se on määritellyt pitkälti minua ihmisenä tulevaisuudessakin. “Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa”- kuuluu kuuluisa sanonta, joka pitää myös tässä aiheessa paikkansa.

Suhteellisen pahan loukkaantumisen jälkeen jäin niin paljon jälkeen muista, että motivaationi lopahti jalkapalloon. Olen kuitenkin aina ollut kiinnostunut autoista ja autourheilusta lähinnä isäni ansiosta. Se laji tuntui luontaiselta jatkumolta. Lajina se vaatii jopa enemmän asioita, kuin jalkapallo, koska kyseessä on välineistön (auton) kunnossapito, rahan keruu ja harjoittelu + kisat. Alussa se toimi taas enemmänkin harrastuksena, joka sisälsi mukavia perheen keskeisiä kisareissuja ympäri Suomea. Olin kuitenkin tottunut kilpailemaan korkealla tasolla ja olen luonteeltani hyvin kilpailuhenkinen ihminen. Etenin hyvin nopeasti eteenpäin urallani ja jo 20-vuotiaana kilpailin Suomen korkeimmalla tasolla kaikista parhaimpia kuskeja vastaan. Kausibudjetit pyörivät noin 200 000 euron tuntumassa, joka oli jopa liian pieni summa siihen, jotta voisi pärjätä. Nämä muutamat vuodet sisälsivät älyttömän määrän stressiä ja unettomia öitä. Tulospaineiden lisäksi lajista tulee korkeimmalla tasolla kaupallista. Minun piti tuottaa lisäarvoa sponsoreilleni jatkuvasti, koska he sijoittivat minuun rahaa, jotta saisivat näkyvyyttä ja vastinetta. Oli mentaalisesti hyvin uuvuttavaa, mutta myös kehittävää hallinnoida tätä kaikkea lähes yksin.

 

Kasimirin taustaa omasta urheilu-urasta lentopallon parissa

Minulla eli Kasimir Vuorisella on noin 20 vuoden kokemus urheilun ja lentopallon parista. Aloitin lentopallon samoihin aikoihin kouluun mennessä 7 vuoden iässä. Laji taustani juniorista nuoreksi oli Aleksin tavoin myös hyvin monipuolinen. Olen pelannut muun muassa jääkiekkoa, jalkapalloa, pesäpalloa ja harrastanut hetken yleisurheilua. Koen ehdottomasti, että monipuolinen lajitausta on auttanut minua kehittymään urheilijana siihen pisteeseen, jossa nyt olen eli voin tällä hetkellä pelata lentopalloa puoliammattilaisena.

Lajivalinta päätyi lopulta lentopalloon melko varhaisessa vaiheessa ala-asteen päättymisen vaiheilla. Valintaa edesauttoi varmasti se, että koin olevani lentopallossa hyvä ja siihen oli minulla runsaasti paloa. Myös juurikin noihin aikoihin alkoi tulla ensimmäisiä kutsuja hyvien otteluiden perusteella aluejoukkueleirityksiin ja tämän jälkeen hiukan myöhemmin myös nuorten maajoukkueleirityksiin. Nuorten maajoukkueessa taival oli melko pitkä ja menestyksekäs. Kävin maajoukkuerippileirin ja urheilulukion Kuortaneella Kuortaneen Urheiluopistolla. Samaan aikaan lukiota käydessä pääsimme päivittäin harjoittelemaan muiden lahjakkaiden nuorten maajoukkue lentopalloilijoiden kanssa ja opimme noina aikoina harjoittelemaan ammattiurheilijan tavoin kahdesti päivässä ja kovimpina päivinä jopa vielä useammin.

Tuo aika oli erittäin opettavaista ja antoisaa. Aikakausi oli nuorten maajoukkueellemme myös verrattain melko menestyksekäs, sillä saavutimme vuonna 2013 alle 19-vuotiaiden EM-kisoista historiallisen 4. sijan ja tällä sijoituksella varmistimme paikkamme myös samana vuonna pelattaviin nuorten MM-kisoihin Meksikoon, jossa sijoituksemme oli 11. Saimme nuorten EM-kisojen hyvän menestyksen avulla paikan myös toisiin arvokisoihin nuorten olympiafestivaaleille eli EYOF Hollantiin, jossa sijoituimme 6.

Nuorten maajoukkue ja urheilulukio aika Kuortaneella loivat nuoreen urheilijan alkuun vahvan pohjan ponnistaa tulevaisuuteen lentopalloilijaksi. Seuraavana steppinä oli siirtyminen pelaamaan Suomen korkeimmalle sarjatasolle eli Mestaruusliigaan. Tällä hetkellä minulla on menossa 9.kausi Mestaruusliigaa.

 

Urheilu-uran aikaiset hyödyt Kasimirin näkökulmasta

Tähän mennessä aikani urheilijana ja lentopalloilijana on antanut todella paljon eväitä myös ihmisenä kasvamiseen. Esimerkiksi Mestaruusliigaan siirtyessäni kuvioihin tulivat selkeästi sopimukset ja rahallinen pelaajakorvaus eli palkka. Minulla ei ole koskaan tähän päivään mennessä ollut pelaajamanageria, mikä on nykypäivänä hyvin yleistä vaan olen itse ja veljeni avustuksella neuvotellut sopimukseni.

Ehdottomiin hyötypuoliin voi laskea myös laajat verkostot ja pelaajat joiden kanssa olen pelannut samassa joukkueessa. Pelkästään pelaajia on ollut satoja ja kun tähän määrään lisätään vielä muut joukkueen toimihenkilöt esim. valmentajat, huoltajat, joukkueenjohtajat, bussikuskit ja fanit niin määrä nousee suorastaan hulppeaksi. Korvaamattoman arvokkaaksi hyödyksi voi siis laskea verkostot ja ihmiset, joista on parhaassa tapauksessa tullut hyviä ystäviä.

Henkisen pääoman lisäksi yksi merkittävä hyöty urheilusta omaksutaan urheilu-uran aikana nimittäin omasta kehosta huolta pitäminen. Terveet päivät ja toimiva kroppa ovat urheilijalle aivan kaikki kaikessa kuten niiden pitäisi olla ainakin jollain tasolla myös aivan normaalille ihmiselle aivan tavallisessa arkielämässä. Aki Hintsa toteaa kirjassa nimeltä Voittamisen Anatomia, että ihmiskeho on todella kestävä suoriutumaan pitkiäkin aikoja huonolla ravinnolla, univajeella tai kestää haitallisia tekijöitä ympäristöstään mutta näillekin tulee jossain kohtaa seinä vastaan, ettei se enää onnistu (Saari 2015, 101). Mutta urheilijalle tällaiset selviytymistaistelut ovat haitaksi, koska suoritusta pyritään kaikin keinoin optimoimaan kohti parasta suorituskykyä. Jos et tätä optimointia tee niin annat suoraan tasoitusta vastustajallesi. Joten yksi parhaista hyödyistä on, että lähtökohtaisesti uran aikana urheilija oppii huolehtimaan terveydestä ja kropastaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Lopettamisen jälkeen tulleet hyödyt Aleksin näkökulmasta

Viimeisen viiden vuoden ajan urallani, minulle on sanottu, että minun tulee ottaa kaikesta hyöty irti tulevaisuutta ajatellen. Vain mitätön prosentti osuus lajin harrastajista pääsee aina huipulle asti tekemään sitä ammatikseen, joten kaiken hyödyn irti ottaminen uran aikana on tärkeää. Olen vasta nyt urani jälkeen pikkuhiljaa tajunnut sen, miten paljon merkitystä kaikella, sillä vaivannäöllä, suhteiden laatimisella ja niiden ylläpitämisellä on ollut. Minun ei tarvitsisi koskaan enää etsiä töitä, vain saisin niitä aina entisiltä yhteistyökumppaneiltani, kuten sainkin. Minulla on aina tukea monella eri osa-alueella ja jokaisessa Suomen kaupungissa. Pidin itse ralliharrastustani eräänlaisena kalliina “kouluna”, josta sain oppeja elämään, millaisia ei mistään muualta voisi saada.

Mitä korkeammalla lajissa ollaan, sitä enemmän hioutuu henkiset ominaisuudet ja näistä vasta onkin hyötyä tulevaisuuden elämässä (Mielen pelikirja. 2021. Pasanen). Itsensä johtamisen taidot ovat mielestäni yksi elämän tärkeimpiä osa-alueita, joka parantaa elämän laatua huomattavan paljon. Pidän itseäni tavallista 23-vuotiasta huomattavasti kokeneempana ja kypsempänä ja olen varma, että tulen pääsemään elämässäni pitkälle.

Vinkit muille urheilijoille

Oli urheilulajisi mikä tahansa ja pelaisit kuinka korkealla tasolla tahansa, pystyt aina ottamaan taskuusi eväitä tulevaisuutta varten. Jokaisesta luomastasi kontaktista voi olla hyötyä tulevaisuudessa. Jokaisesta selätetystä epäonnistumisesta on hyötyä tulevaisuudessa. Jokaisesta itsensä ylittämisestä ja onnistumisesta on hyötyä tulevaisuudessa. Voit omalla urheilija urallasi oppia enemmän asioita, kuin ikinä arvaatkaan. Älä ikinä mieti urasi loputtua, että nyt menivät kaikki harjoittelut ja treenit hukkaan. Sillä voimme todeta, että ne eivät menneet, pitkällä tähtäimellä huomaat sen, kuinka paljon vahvempi olet ihmisenä, sekä kuinka hyvä kontrolli sinulla on omasta elämästäsi.

Muistakaa olla ystävällisiä kaikille ja luoda kontakteja jatkuvasti. Et ikinä voi tietää jos 12 vuoden päästä se juniori aikojen valmentajasi olisi toimitusjohtajana yrityksessä, mihin haet töihin. Maailma on hyvin pieni paikka ja hyvät ihmiset jäävät aina mieleemme yleensä juurikin, sillä positiivisella tavalla.

On hyvä muistaa, että juuri oikeanlaisella asenteella ja verkostoitumalla voit päästä urallasi paljon eteenpäin ja rakentaa omaa uraasi parempaan suuntaan. Kaikki lähtee sinusta itsestäsi muut voivat olla kyllä paljon avuksi mutta viime kädessä juuri urheilijalla itsellään tulee olla kova usko omaa tekemistään kohtaan.

Urheilu-ura antaa loistavat edellytykset oppia uutta ja omaksua uusia taitoja myös uran jälkeiseen aikaan. Yksi loistava konkreettinen tukitoimi urheilijalle on pitää harjoituspäiväkirjaa. Se auttaa hyödyntämään menneitä päiviä tulevaisuutesi tueksi ja muistiinpanoihin on erittäin antoisaa palata myöhemmin.

 

Lähteet

Pasanen, K. 2021. Mielen pelikirja. Value Books.

Saari, O. 2015. Voittamisen Anatomia. WSOY. Helsinki.

Kommentoi