Tampere
25 Apr, Thursday
4° C

Proakatemian esseepankki

UnelmatyöskentelyKirjoittanut: Iida Oikarinen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Unelmatyöskentely

Unelmat, unelmat, unelmat… Näitä meiltä jokaiselta varmasti löytyy. Välillä tosin tuntuu, että toivoisi lähinnä ihmettä, että jotain tapahtuisi, kun olisi valmis oikeasti tekemään jotain sen unelman eteen. Klassinen, voittaisipa lotossa, muttei ole edes tehnyt lottoriviä. Jos kuitenkin mietitään realistisia unelmia, päästään parhaiten kirjan aiheeseen, teemmekö unelmiemme eteen oikeasti töitä? Marja-Leena Toukosen Unelmatyöskentelyssä otetaan ote omanlaiseen elämään, sekä annetaan tehtäviä, miten omia unelmia pääsee toteuttamaan. Kirjassa myös painotetaan, ettei unelmat ja arki ole toistensa vastakohta. Tykkään tästä ajatuksesta, sillä itse pyrin tekemään omasta arjestani mahdollisimman mielekästä. Kukapa ei!

Arki sanana itsessään on itselleni hieman kirosana. Naama nyrpistyy ja mieleen tulee vain kello 8-16 toimistotyöajat, sekä kanaa ja riisiä lounaaksi. Perjantaita odotetaan kuin kuuta noisevaa, ja sunnuntaina maristaan, kun maanantaiksi pitää mennä hommiin. Tuo on ehkä kauhukuva arjesta sanana itselleni. Olen aika hyvin pystynyt välttämään sen, sillä en ole työskennellyt viitenä päivänä viikossa kello 8-16 koskaan. Olen aina halunnut pitää joustavat työajat, tai vähemmän vakituisessa työsuhteessa tunteja. Tällöin minulla on ollut aikaa, sekä voimavaroja mennä omia unelmiani kohti.

Koen jopa, että olen saanut elää täysin unelma arkeani välivuosinani. Olin ulkomailla joko töissä, tai reissussa. Palasin takaisin Suomeen, kun siltä tuntui. Tein töitä Suomessa, ja kun siltä tuntui, lähdin taas ulkomaille. Tämän päälle sain yhdistettyä oman intohimoni, kameran kanssa leikkimisen, en muuta olisi voinut toivoa. Tiesin kuitenkin aina, että se ei ole lopullista. Näin ei voi jatkua ikuisesti, jos tekisin sitä edelleen, se ei välttämättä enää tuntuisi miltää, ei ainakaan unelmalta. Kai se olisi elämäntapa, tai jotain sinne päin.  En väitä, etten olisi ollut samaa rataa mentäessä onnellinen, mutta koin, että tarvitsen uuden haasteen. Kehotin ihmisiä lähtemään ulkomaille, harjoittamaan kielitaitoa. Puhuin siitä kuuluisasta mukavuusalueesta, jonka jälkeen katsoin peiliin ja totesin, itse en ole siellä hetkeen ollut. Koin, että tämä väli elämästäni oli hyvä aika lähteä opiskelemaan, joten sen takia Portugalissa pienessä surffimestassa töissä ollessani etsin asuntoa Tampereelta.

Pääsin opiskelemaan, oli aika asettua.  Ja nyt puolestaan, yritän saada unelmani tänne. Akatemia on siihen onneksi mainio, koska ajatus mitä vain voi tapahtua koska tahansa, on se, mikä itseäni ajaa eniten eteenpäin. En osaa olla paikallani, laitetaan tämä keskittymishäiriön piikkiin. En toisaalta tällä hetkellä tiedosta täysin unelmiani. Olen hetkessä eläjä kyllä, mutta toisaalta tähtään myös kauas. Suurimpia unelmiani on asua vakituisesti ulkomailla ja tehdä siellä töitä kotoa käsin. Yritän opetella rakentamaan pysyvää kotia Tampereelle, ja tekemään arjen tänne. Sellaisen arjen, missä on hauskaa. Sanoisin, että kouluajalle, minulla on pienempiä unelmia, mitkä liittyvät itseni kehittämiseen. Kokonaiskuvassa, yhdistettynä ne luovat suuren paketin. Olen tehnyt unelmaprojektia, mutta tykkään jättää matkan varrelle kysymysmerkkejä. Mikä on 2,5 vuoden aikana unelmani täällä Tampereella, ja miten sen toteutan? Hyvä kysymys, luulen, että se selviää.

Unelmat ovat niitä, millä luodaan tie toisenlaiseen arkeen. Suurimmalla osalla meistä on unelma. Oli se sitten suuri tai pieni. Unelman toteuttamisessa on kyse siitä, miten omilla valinnoilla voidaan muuttaa olosuhteita ja sitä kautta päästä käsiksi omanlaiseen elämään. Tällöin suuressa roolissa on vastuun ottaminen, vain minä itse olen vastuussa omista unelmistani ja niiden toteutumisesta.

  1. Hyväksy olosuhteet

Jokaisella meistä on omassa elämässään asioita, joihin emme ole voineet vaikuttaa itse. Emme ole itse valinneet, minkälaiseen perheeseen synnymme, mihin aikaan tai minkälainen ympäristö meillä on. Nämä asiat muokkaavat meistä jokaista. Jossain vaiheessa elämää pystymme alkamaan vaikuttamaan asioihin, jolloin valinta seuraa toistaan. Olosuhteet saattavat muuttua, erilaisia haasteita ja mahdollisuuksia syntyy. Vain itse voimme vaikuttaa, miten ajattelemme asioista ja miten päätämme suhtautua niihin. Haluammeko tietoisesti viedä asioita toiseen suuntaan, kohti omia unelmiamme, vai jämähdämmekö paikallemme.

 

Tällä hetkellä koen, että olen saavuttanut useamman suurimmista unelmistani. Teen töitä täysin itselleni, oman intohimoni kautta, mikä on lähtenyt harrastuksesta. Olen elänyt mahtavia välivuosia, jolloin olen reissannut ja saanut hetkellisesti asua ulkomailla. Ehkä minulla ei tällä hetkellä ole suurta konkreettista unelmaa, minkä voisin toteuttaa tältä istumalta. Ehkä sekin on ihan okei. Ehkä juuri nyt, tarvitsen vain aikaa itseni kehittämiseen, itsetutkiskeluun ja uusien suuntien löytämiseen. Ehkä olen mukavuudenhaluinen ja onnellinen jo siitä mitä minulla on. Ehkä tyydyn, ehkä asiat ovat juuri nyt vain reilassa.

 

  1. Vedät puoleesi asioita

Se mihin ihminen keskittyy, lisääntyy. Toisin sanoen, se mitä ajattelet, vedät sitä puoleesi. Jokainen meistä on varmasti joskus katunut jotain tapahtunutta, tehtyä tai sanottua. Oma suhtautuminen elämään on avain siihen, minkälaiseksi oma elämä tulevaisuudessa muodostuu. Paikalleen jumittuminen ja asioissa märehtiminen ei auta. Täytyy oppia virheistä ja jatkaa eteenpäin. Jossittelu ei auta, täytyy keskittyä nykyhetkeen.

 

Olen joskus lukenut aiheesta, että Law of attraction taisi olla kirjan nimi. Kirjaa en ole lukenut, mutta sanoman olen useasti kuullut. Ihminen vetää puoleens asioita, mitä hän ajattelee, tai mihin hän keskittyy. Tässä on varmasti jotain perää, sillä uskon ainakin, että kun omista kiinnostuksen kohteista puhuu, ympärille muodostuu helposti samasta asiasta kiinnostuvia ihmisiä.

 

  1. Rohkeus

Suurimpana asiana unelmien tavoittelussa on rohkeus. Rohkeus lähteä omia unelmiaan kohti. Joskus siihen voi liittyä pelkoa. Esimerkiksi vanhan työn lopettaminen, jotta voi heittäytyä täysin yrittäjän arkeen ja tähdätä omaan yritystä kohti. Pelko ei ole huono asia, se kuuluu elämään. Se pyrkii suojelemaan meitä, mutta mikäli pelko on vain tunne, jonka pilkkoo pieniin osiin. Kuorii, kuin sipulin, voi ymmärtää, ettei ole mitään pelättävää. Terve pelko voi olla täysin paikallaan, mutta pelon yli voi päästä. Mitä omissa unelmissa pelkää eniten? Sitä että epäonnistuu vai onnistuu? Unelmien toteutumisesta vastuussa on täysin itse. Täytyy myös oppia hyväksymään, että jokin unelma voi toteutua, mutta välttämättä jollekin unelmalle aika ei ole juuri nyt. Täytyy uskaltaa nähdä vaivaa oman unelman eteen, mutta hyväksyä myös se, että uusia unelmia tulee myös varmasti.

 

Olen ennen itse ollut kova unelmoimaan, mutten tehnyt niiden eteen kamalasti. Jossain vaiheessa halu toteuttaa omat unelmat olivat niin suuria, etten keskittynyt mihinkään muuhun. Ja juuri tällä hetkellä, jään pohtimaan unelmiani.

Kommentoi