Tampere
24 May, Friday
25° C

Proakatemian esseepankki

Ulkoistaminen ja automatisointi kasvun edellytyksenäKirjoittanut: Emilia Koskiniemi - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Teksti julkaistu Kajon blogissa.

 

Paljon työtä sekä yrityksen perustoimintoja voi ulkoistaa. Ulkoistamisen perusidea on vapauttaa aikaa siihen, mikä oikeasti on tärkeää ja yrityksen ydintoimintaa. Uusien työntekijöiden palkkaaminen ja ”kalliista” sovelluksesta maksaminen saattaa kirpaista, mutta pitkällä aikajänteellä oikein asetettu sijoituksesi tulee maksamaan itsensä takaisin.

Ydintoiminnot ovat tarkoitus, joiden takia yrityksesi on olemassa. Ne ovat asiakkaalle luomasi arvo, josta maksetaan. Esimerkiksi vartiointifirman tarkoitus on suojata ihmisiä tai heidän omaisuuttaan. Yritys on asiantuntija siinä, kuinka monelle turvakameralle on tarve ja mihin ne sijoitetaan. Heidän ei kuitenkaan tarvitse itse olla asentamassa niitä.

Ydintoimintojen selvittämiseen hyvä työkalu on mm. Business Model Canvas. Siinä kartoitetaan asiakkaat ja muut sidosryhmät, sekä heille luotu arvo. Kun näet konkreettisesti mikä yrityksesi luoma arvo on, on helppo osoittaa toiminnot, jotka eivät suoraan tuota sitä arvoa asiakkaille. Nämä ovat niitä asioita, joita joku muu voi tehdä puolestasi. Pääset kokeilemaan ja tutustumaan Business Model Canvasiin esimerkiksi https://canvanizer.com/

 

Perustoimintojen ulkoistamisesta puhuttaessa keskusteluun nousee nopeasti hyvä kirjanpitäjä. Kirjanpidon lisäksi yleisesti ulkoistettuja yrityksen perustoimintoja ovat myös myynti-, promootio-, sekä markkinointipalvelut, joita myös Proakatemialla paljon tarjotaan. Ulkoistamalla perustoiminnot, jotka itsellesi olisivat lähes mekaanista työtä, säästät jälleen resursseja yrityksesi kehittämiseen ja oikean arvon luomiseen. On hyvä tunnistaa toiminnot, jotka joku muu voi tehdä tehokkaammin ja paremmin kuin itse. Esimerkiksi hyvä markkinointitoimisto tietää varmasti paremmin, miten herättävää sisältöä tuotetaan juuri sinun asiakkaillesi.

 

2010- luvulla automatisointi on suuri trendisana. Nykyään on mahdollista automatisoida lähes mitä tahansa. Tässä yhteydessä suositeltakoon esimerkkinä kahta, jotka luovat ehkä suurinta resurssitehokkuutta ja arvoa investoinnille nopeasti. Asiakkuuksien- ja myynninhallintaa tehdään vielä yllättävän paljon manuaalisesti. FitsSmallBusinesses- sivusto on listannut tämän vuoden alussa asiakkuuksien hallintaan seuraavia applikaatioita: Freshsales, Pipedrive, Copper CRM, Insighlty sekä Zendesk Sell sekä Zoho CRM. Hyvän CRM-sovelluksen avulla pystyt tehostamaan myyntiäsi datan ja raportoinnin avulla. Lisäksi sovelluksia on kätevä käyttää myös mobiilissa, eli sijainnista riippumattomasti, toisin kuin esimerkiksi perinteistä Exceliä.

Toinen suuri resurssisyöppö on helposti logistiikka. Varastonhallintajärjestelmän avulla pystyt hallitsemaan tehokkaammin mm. materiaalien ja tuotteiden siirtoa, vastaanottoa, hyllytystä, keräilyä, pakkausta toimitusta sekä varaston arvoa. SelectHub.com listaa seuraavat varastonhallintajärjestelmät kärkikastiin: Fishbowl Inventory, Oracle Warehouse, Infor Supply Chain, JDA’s Warehouse, Tescys WMS. (logistiikanmaailma).

Toiminnan priorisointi on kasvun kannalta elintärkeää. Jos olet jatkuvasti itse kädet savessa, et voi rakentaa kestävää ja kasvavaa liiketoimintaa. Mitkä ovat esimerkiksi kahvilan tulevaisuuden näkymät, jos omistaja, eli kaikkein kallein ja tärkein henkilö yrityksen kehityksen kannalta, on kaatamassa kahvia päivästä toiseen?

 

Lähteet:

 

FitsSmallBusinesses.com. 6 Best Mobile CRM Apps for 2019.

https://fitsmallbusiness.com/best-mobile-crm-app/

 

Logistiikan Maailma. Varastonhallintajärjestelmät ND.

http://www.logistiikanmaailma.fi/logistiikka/ohjausjarjestelmat/varastonhallintajarjestelmat/

 

Logistiikan Maailma. Varastotyypit ja tekniikka ND.

http://www.logistiikanmaailma.fi/huolinta-terminaalit/varastointi/varastotyypit-ja-tekniikka/

 

SelectHub. Top Warehouse Management System Comparison 2019.

https://selecthub.com/warehouse-management-software/

Aihetunnisteet:
Kommentoi