Tampere
18 May, Saturday
19° C

Proakatemian esseepankki

Työmaailman tuntematon tulevaisuusKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Olen työskennellyt toukokuusta lähtien asiakaspalvelijana pankkialan jättiläisellä ja nyt tämä lyhyt, mutta opettavainen tieni finanssimaailman syövereissä on tulossa päätökseen. Olen tehnyt itsestäni yleishyödyllistä taitajaa tiimissämme viimeisen 5 kuukauden aikana sillä taka-ajatuksella, että jatkaisin työskentelyä osa-aikaisena tai vähintään pitäisin jalan oven välissä tulevaisuuden mahdollisuuksia varten.

 

Viime viikolla suunnitelmani iski rankasti kiville, kun selvisi ettei kenenkään määräaikaisten työntekijöiden sopimuksia jatkettaisi. Tämän lisäksi eräs kiinteistöalan suuryhtiö, jonka kanssa oli ollut puhetta työpaikasta näytti punaista valoa samasta syystä. Palkkauslupia ei siis ole saatu, vaikka molemmat yhtiöt ovat kannattavia ja kasvussa.  Luonnollisesti kaltaiseni superlahjakkuus ei itsessään voi olla tähän syyllinen, joten pintaa syvemmällä täytyy kuplia.

Yksinkertainen selitys ilmiölle on automaation ja teknologian uusi vallankumous yritysmaailmassa. Mitään uutta ilmiö itsessään ei ole. Hevosista autoihin ja kahvin keittäjistä keittimiin teknologia on korvannut manuualisen työn tarvetta asia toisensa jälkeen jo vuosikymmenien ajan.

 

Yksi asia on kuitenkin muuttunut. Aiemmin ihmiset ovat siirtyneet toistuvasti haastavampiin töihin, ja keskittyneet tekemään asioita, mihin koneet eivät pysty, mutta tekoälyn ja automatisaation avulla tällaisia askareita ei enään juurikaan synny. Ne pienet alat, jotka vielä työllistävät ihmisiä vaativat erittäin tarkkaa ja korkeasti koulutettua osaamista, eivätkä ole soveltuvia automatisaation työttömäksi jättäneelle osalle yhteiskuntaa.

 

Tämänhetkinen aalto automaatiota korvaa esimerkiksi asiakaspalvelutyön, jolloin koneet tekevät ilman fyysisiä rajoitteita kaiken työn, jota esimerkiksi itse olen tämän kesän tehnyt. Tekoäly on saatavilla ympäri vuorokauden, vastaa välittömästi ja skaalautuu palvelemaan loputonta määrää asiakkaita yhtä aikaa. Se myös muistaa kaiken ja tietää ratkaisun jokaiseen asiakkaan ongelmaan välittömästi, kun on sen kerran ratkaissut.

 

Ongelmallista on myös, että sama tapahtuu jokaisella portaalla huipulle asti, jolloin ihmisellä ei ole mitään suuntaa mihin edetä. Vai onko?


itsensä työllistäminen ja luovan työn tekeminen on ihmisen seuraava ja mahdollisesti ainoa askel tämän hetkisessä työmaailmassa. Koen proakatemian oleva pieni suljettu versio huomisen työmaailmasta. Työnantajan, esimiehen työntekijän ja kollegan rajat ovat häilyväisiä ja jatkuvasti muuttuvia käsitteitä. Talousasioiden ja palkanmaksusta huolehtii toinen ihminen, jonka kanssa en ole välttämättä tehnyt minkäänlaista liiketoimintaa.

 

Viiden kuukauden irtautuminen akatemialta toi paljon perspektiiviä siihen, miltä tämän hetken työmarkkinat näyttävät ja kuinka suuressa murroksessa tällä hetkellä elämme. On lähes mahdotonta opiskella esimerkiksi finanssialaa sillä ajatuksella, että rakennan uraa jossain yrityksessä, koska jokainen työpaikka, jota havittelen ollaan jo korvaamassa jollain ihmisvapaalla tavalla.


Tulevaisuus työelämässä tulee väistämättäkin olemaan hektisempi, arvaamattomampi ja muuttuvampi kuin koskaan ennen. Tässä myrskyssä kriittiseksi nousee raudankovat elämänhallinta- ja ihmissuhdetaidot. Kun työaikoja ja työpaikkoja ei ole on haastavaa vetää viivoja hiekkaan, milloin työskentelee ja on vapaalla, jos koskaan. Täytyy itse osata kaivertaa vapaa-aikaa levolle ja läheisille ja priorisoida mikä menee milloinkin edelle.

 

Monien tulot tulevat todennäköisesti koostumaan useista eri puroista ja projekteista, joka on tietysti akatemialla jo tuttua. Portaalinpojistakin enemmän tai vähemmän jokaisella on vähintään jotain ”pientä” muuta projektia sivulla puhumattakaan kirjoittajasta, joka on viettänyt täydet työpäivät toisessa laitoksessa. Hyvin monille tämä on kuitenkin pelottavaa sekä uutta.

 

Jää nähtäväksi, kuinka hyvin yhteiskuntana sovellumme tähän uuteen murrokseen työelämässä ja pitävätkö nämä ennusteet alkuunkaan paikkansa, mutta varmaa on, että tämän hetkinen malli, jossa yritykset työllistävät tuhansia ihmisiä perinteisissä töissä on tullut päähänsä.

 

Muistakaamme myös, että olemme kaikki samassa veneessä ja meillä, jotka opiskelemme tätä kaoottista tulevaisuuden maailmaa on suuri vastuu kannettavana. Olemme niitä harvoja, jotka osaavat meloa pelastusveneet pois syviltä vesiltä, eikä rannalla ole koskaan kivaa yksin.

 

 

Lähteet:

Asiantuntijatyön tulevaisuus. Kirsi Ristaniemi. Tradenomi 3/2017  sivut 10-13

http://www.businessinsider.com/tesla-completely-inhuman-automated-factory-2017-5?r=US&IR=T&IR=T

http://www.independent.co.uk/voices/society-is-failing-to-adapt-to-a-world-where-we-are-all-self-employed-a7327306.html

 

 

 

Kommentoi