Tampere
17 May, Friday
9° C

Proakatemian esseepankki

Tutustumiskeinoja tiimin sisällä



Kirjoittanut: Svetlana Staaf - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Muutama vuosi sitten kuulin Proakatemiasta ensimmäistä kertaa, että siellä tapahtuu taikaa kun 20 tuntematonta ihmistä tutustuvat toisiinsa ja perustavat yhdessä yrityksen, jonka kautta saavat unelmia todeksi. Tällä hetkellä olen yksi niistä ”onnekkaista” opiskelijoista, joka on perustanut yrityksen ja yrittää edelleen tutustua tuleviin business-kumppaneihin.

Kahden vuoden aikana yritämme tehdä meistä ”tiimin”. Miksi? Ketä me olemme toisillemme tällä hetkellä? Mikä on oikea tiimi?

Aika monille meistä yksi unelmista on olla todella tiivis, ystävähenkinen, toisista välittävä porukka, jossa tuetaan toisia ja puhalletaan yhteen hiileen, mutta onko tämä mahdollista? Voiko näin lyhyessä ajassa rakentaa sellaisia suhteita, jotka perustuvat täysin luottamukseen ja yhteisiä tavoitteita saavuttamiseen?

Mielestäni tämä on myytti, jos ei tee töitä sen eteen, jotta pystyisi lähestymään tuntemattomiin ihmisiin, jos ei meidän välissä ei ole luonteista vetovoimaa. Koen, että on suurin ongelma meidän tiimimimme sisällä tällä hetkellä on se, että olemme kuin paristot, jonka navat hylkivät toisiinsa. En ymmärrä vieläkään olemmeko liian samanlaisia vai erialisia? Totuus on se, että tällä hetkellä meiltä puuttuu mielenkiinto toisiimme. Olemme edelleen tuntemattomia, vaikka olemme perustaneet yhteisen yrityksen ja meidän kuuluu tehdä yhdessä yritystoimintaa.

Tutustuminen kuulostaa yksinkertaiselta asiasta muttei yksinkertaista se todellisuudessa ollut. Olemme paljon yhdessä, mutta jostain syystä on ollut vaikea samaistua toisiin ja löytää yhteisiä mielenkiintokohteita sitä kautta.

Ole lukenut mielenkiintoisen artikkelin, jonka on kirjoittanut psykologi Arthur Aron nimeltään ” The experimental generation of interpersonal closeness”. Hän väittää, että tärkein asia kaikkia suhteita rakentaessa on jatkuva ”kuorintaminen”, joka kestää koko elämän.

Hän on tutkinut, että tutustumisvaiheessa täytyy kysyä toisiltamme vähintään 36 kysymystä, joihin pitää vastaa niin rehellisesti ja syvällisesti kuin vaan pysty. Kysymykset on jaoteltu siten, että niiden avulla voit asteittain löytää ja oppia tuntemaan toisensa. Ne auttavat sinua uppoutumaan persoonallisuuteen, avaamalla hienovaraisesti uusia puolia pitäen samalla henkilökohtaiset rajat. Tämä luo läheisyyden taika toisen henkilön kanssa.

 

Tutkimuksen mukaan jokaiseen kysymykseen annetaan 45 sekuntia, jonka jälkeen ihmiset katsovat toisiinsa silmiin noin 4 minuutin ajan. Tässä ajassa ihmiset voivat jopa rakastua.

 

Valitsin niistä 10 hyvää kysymystä:

1. Jos sinulle tarjottaisiin illallinen yhden henkilön kanssa, kenet kutsuisit?

2. Kuvaile sinun ”Täydellisen päivän”.

3. Mistä olet kiitollisin elämässäsi?

4. Mistä olet hyvin häpeissään?

5. Mistä ei pitäisi vitsailla?

6. Mistä olet ylpein?

7. Jos voisit muuttaa yhtä asiaa lapsuudestasi, mikä se olisi?

8. Jos voisit heti hankkia yhden kyvyn, minkä valitsisit?

9. Jos voisit pysäyttää joko kehosi tai mielesi ikääntymisen 30-vuotiaana, kumman valitsisit.

10. Mitä yhteistä meillä on? Nimeä 3 asiaa.

 

Nämä kysymykset sopivat hyvin haastatteluihin ja treffeihin, koska sisältävät kolme tärkeää komponenttia, jotka auttavat:

– osoittamaan kiinnostusta keskustelukumppania kohtaan

– luoda ymmärrystä ja sitä kautta luottamusta

– aseta yhteys

 

Tämä, innovatiivinen tutustumistapaa voi tuoda erilaista ja lämmintä tunnelmaa tapaamiselle.

 

 

 

https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0146167297234003

Kommentoi