Tampere
17 Jun, Monday
18° C

Proakatemian esseepankki

Tunteita herättävä syksy 2022 osa 2Kirjoittanut: Lauriina Matilainen - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Mindset
Carol S. Dweck
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Palautepaja 

Otin ison vastuun päättäessäni pitää palautepajan. Yksi syy tähän oli se, kun tajusin, kuinka tärkeää yksilönvastuu on 20 hengen tiimissä. Motivoiduin siitä, kun huomasin miten paljon muut tekevät ja itse vain odotan ohjeita. Iso merkitys tälle oli se, kun hyvä ystäväni ajoi itsensä loppuun. Heräsin siihen ajatukseen, miten valtava merkitys sillä on, että yksi lähtee ohjaamaan tiimiä eteenpäin, eikä vain odota, “että kyllä joku hoitaa joskus”.  

Palautepajan tarkoituksena oli luoda avointa keskustelua siitä, miten annetaan palautetta ja miten vastaanotetaan sitä. Kysyin Mikaelilta neuvoja vaikean aiheen pitämiseen sekä pyysin tiimiläisiltä toiveita pajan rakenteeseen nähden.  

Paja kesti 8 tuntia ja se oli erittäin raskas itselleni. Ajattelin toteuttaa saman kehäteorian, jonka teimme viime keväänäkin. En ajatellut sen enempää teoriasta vaan tavoitteena oli tehdä sama uudestaan. Isoin virheeni oli se, etten tajunnut avata kehäteorian termejä. Monelle esimerkiksi “Vaarassa pudota” oli liian räikeä kuvaamaan tiimiläisen tilannetta.   

Saimme annettua hyvin palautteita sekä kävimme hyvää keskustelua eri tiimiläisten tilanteista. Kuitenkin tuntui, että moni tiimiläinen pehmitteli palautteita ja oli mielenkiintoista huomata, miten osalla tiimiläisistä oli vaikeaa antaa palautetta sekä myös vastaanottaa palautetta. Tämä antoi hyvät avaimet jatkoon, sillä nyt tiedän, miten kukakin osaa vastaanottaa palautetta sekä myös antaa sitä.  

Itselle palautepajan palautteet koostuivat käytännössä kakkuprojektin aikana syntyneistä tunteista. Monelle tiimiläiselle jäi huono maku suuhun minun asenteestani, sillä otin hyvin paljon itseeni tiimiläisistä, jotka eivät olleet paikalla. Tämä on yksi isoin oppi tältä syksyltä. Miten voin keskittyä niihin, jotka ovat paikalla eikä niihin, jotka ovat poissa. Itseäni jäi harmittamaan se, kuinka paljon minuun kohdistui negatiivista palautetta sen takia, että yritin tuoda ääneni kuuluville. Koin sen silloin tärkeäksi puuttua epäkohtiin, mutta tiimiläisten reaktio oli antaa negatiivinen palautetta minulle.  

Pajan jälkeen olin hyvin väsynyt sekä pahoillani, sillä koin epäonnistuneeni pajassa. Tuntui, että otin ison vastuun koko meidän tiimistä ja tulos oli se, etten kokenut olevani tiimissä, jossa toteutuu psykologinen turvallisuus. Tämä etäännytti minua Empiriasta. 

 

Projektori  

Seuraava haaste oli projektori. Otin jälleen yksilönvastuun kannoilleni ja lähdin kahden muun empirialaisen kanssa tekemään projektoria. Kuitenkin toinen jäi pois projektoritiimistä ja toinen ei ilmaantunut kokouksiin. Huomasin olevani yksin tässäkin vetämässä yksilönvastuunköyttä. Projektori ei omasta mielestä onnistunut niin kuin kuvittelin. Oli haastavaa tehdä töitä englanniksi tuntemattomien ihmisten kanssa. Loppujen lopuksi saimme onnistuneen päivän sekä saimme kiitosta Projektorin teemasta.  

 

 

Tuleva BL? 

Loppusyksystä pohdin, pitäisikö minun ryhtyä tulevaksi BL:ksi keväälle 2023. Olin todella epävarma, mutta halusin testata, näkeekö tiimiläiset minussa potentiaalia. Loppujen lopuksi päädyin tasaäänin kaksinkamppailuun tulevasta BL:stä. Tässä vaiheessa oikeastaan luovutin. Tiesin, etten ole sitoutunut tiimiin ja oikeastaan koin edelleen vetäytyväni tiimistä. Halusin vain varmistuksen sille, uskoisiko tiimiläiset minusta olevan BL:ksi. Loppujen lopuksi minua ei valittu, mutta olin erittäin tyytyväinen siihen. 

 

Pohdinta 

Isoin oppini tälle syksylle oli asenne. Kirjoitin siitä esseenkin, sillä tuntui että itseänikin ärsytti väärä asenteeni. Asenne aiheutti paljon hankaluuksia sekä vaikeuksia pärjätä tilanteissa, missä ei haluaisi olla. Haluan suositella kaikille Carol S. Dweckin kirjaa Mindset- Menestymisen psykologia. Tämä kirja auttoi ymmärtämään omasta asenteestani paljon.  Opin sen, kuinka omaa asennetta muuttamalla voi oppia paljon enemmän. Haluan harjoittaa jatkossa kasvun asennetta, sillä se tulee antamaan minulle enemmän. Asennetta on vaikea muuttaa sormia napauttamalla. Voit kuitenkin pohtia omaatko sen asenteen, joka tuo positiivista energiaa sinulle sekä ympärillä oleville ihmisille? 

Toinen asia, minkä tajusin tänä syksynä itsestäni, oli se, miten paljon yksilönvastuulla on merkitystä. Olen yrittänyt hokea sitä tiimillekin ja toivon, että vielä joku päivä jokainen empirialainen ymmärtää sen tärkeyden. Meidän tiimissä on vain muutama, jotka omaavat yksilönvastuuta. Tuntuu, että hyvin moni ei vieläkään ymmärrä sen tärkeyttä. Meitä on kuitenkin 20 tiimiläistä, joista vain muutama tekee asioita hoidetuksi tiiminsä puolesta. 

Syksy oli hyvin opettavainen. Motivaatio oppimiseen kasvoi ja sain paljon hyviä kirjavinkkejä, mitä aion kuunnella seuraavaksi. En ollut missään projektissa mukana, sillä en yksinkertaisesti vain jaksanut. Kävin hyvin rajalla oman jaksamisen kanssa, joten tämä on yksi syy sille, miksi kirjotin esseen itsensä johtamisesta.  

Haluan johtaa itseäni paremmin ensi keväänä. Haluan, että asenteeni muuttuu sekä toivon, että tiimiläiset ymmärtävät oman panokseni tiimiin. Toivon, että jossain kohtaa joku empirialainen ymmärtäisi, kuinka paljon vedin yksilönvastuunköyttä. 

Meillä oli omat haasteensa tiimin kanssa, mutta olihan meillä paljon hyvääkin. En halua liikaa tuoda negatiivisia asioita sekä ongelmia esille. Mielestäni meidän pajat toimivat hyvin, saimme viettää kivan mökkipajan ja pystyimme nauttimaan kivoista pikkujouluista. Päällisin puolin tiimimme toimii hyvin ja osaamme nauraa ja nauttia hyvistä hetkistä. 

Koen olevani motivoitunut ensi kevättä kohden. Olen valmis aloittamaan muutaman projektin sekä ennen kaikkea olen valmis olemaan entistä parempi empirialainen. Haluan ensi keväänä panostaa itseeni sekä siihen, miten pystyn auttamaan muita. Toivon, että löydämme empirialaisten kesken punaisen keskitien sekä sen, että osaisimme kunnioittaa ja ymmärtää muita empirialaisia paremmin. 

 

 

 

 

 

Kommentoi