Tampere
15 Jun, Saturday
18° C

Proakatemian esseepankki

TUNNELUKOTKirjoittanut: Laura Närjänen - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Tunne lukkosi - vapaudu tunteiden vallasta
Murra tunnelukkosi - työstä tunteet, toimi toisin
Kimmo Takanen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

TUNNELUKOT

 

Kaikilla on tarve tulla huomioiduksi. Naapuria tervehtiminen tai hymyileminen ventovieraalle bussipysäkillä voi merkitä toiselle todella paljon. Jokaisella meistä on tunnelukkoja, toisilla enemmän kuin toisilla ja joillakin nämä näkyvät ja vaikuttavat arkeen vahvemmin. Kuuntelin Kimmo Takasen teoksia Tunne Lukkosi – vapaudu tunteiden vallasta sekä Murra tunnelukkosi – työstä tunteet, toimi toisin. Tunnelukot saavat meidät toimimaan tietyllä tavalla tietyissä tilanteissa. Saatat vaatia itseltäsi liikoja tai ryhmätilanteessa pyrit mukautumaan, jotta et tuntisi itseäsi ulkopuoliseksi. Saatamme kokea itsemme epäonnistuneeksi, tyhmiksi tai huonoiksi. Kätkemme todelliset tunteemme ja vähättelemme saavutuksiamme.

 

Tunnelukot syntyvät lapsuudessa tai nuoruudessa, kun koemme, että tarpeisiimme ja tunteisiimme ei ole vastattu. Opimme tietyn tavan toimia, jotta selviydymme tilanteesta, kun tunteitamme tai tarpeitamme ei ole huomioitu. Esimerkiksi jos perheessä ei ole näytetty surua vaan se on peitetty vaihtamalla esimerkiksi puheenaihetta, opimme että surullisuuden näyttäminen on väärin. Tällöin emme ole välttämättä koskaan käsitelleet asioita, jotka ovat saaneet meidät surulliseksi. Aikuisena tunnemme kyllä surua, mutta se miten reagoimme suruun ja miten toimimme, on peruja lapsuuden selviytymiskeinoista.

 

Tunnelukot ovat niin sanotusti uskomuksia. Miten uskomme asioiden olevan. Tunnelukkomme ohjaavat ajattelemaan negatiivisesti itsestämme ja elämästä. Jos uskomme epäonnistuvamme aina kaikessa, ajattelemme niin ja saatamme karttaa uusia tilanteita ja haasteita. Tunnelukot ovat kuin sumentuneet linssit, joidenka läpi katselemme maailmaa. Emme näekään koko kuvaa, vaan sokaistumme ajattelemaan tunnelukkomme mukaisesti ja niin kuin uskomme asioiden olevan. Kun tunnelukko ottaa valtaansa, aikuisesta muuttuu se lapsi, jota ei huomioitu. Tällöin aikuinen reagoi ja toimii samalla strategialla, minkä on luonut itselleen selviytymistä varten.

 

Kimmo Takanen on listannut tunnelukkoja olevan 18, joista yleisimpiä hän listaa viisi kappaletta. Nämä yleisimmät tunnelukot ovat vaativuus, uhrautuminen, pessimistisyys, epäonnistuminen ja alistuminen. Vaativuuden tunnelukko meinaa sitä, että on vaativa ja ankara itseään kohtaan. Elämä on suoriutumista, joka aiheuttaa ahdistusta ja stressiä. Nämä voivat näkyä myös fyysisesti unettomuutena, väsymyksenä ja korkeana verenpaineena. Uhrautumisen tunnelukossa muiden tarpeet menevät omien edelle. Sinun on vaikea pyytää apua ja toivot, että muut huomioisivat sinut niin kuin sinä huomioit muut. Tällainen toiminta voi johtaa väsymiseen ja turhautumiseen. Henkilö, jolla on pessimistisyyden tunnelukko kiinnittää huomioita elämän huonoihin ja negatiivisiin asioihin. Hän pelkää tehdä virheitä sekä pelkää päätöstensä johtavan kriiseihin. Hyväkin asia elämässä luultavasti tarkoittaa, että jotain pahaa on seuraavaksi tulossa. Olen tuomittu epäonnistumiseen, ajattelee henkilö, jolla on epäonnistumisen tunnelukko. Tällainen henkilö välttelee haasteita epäonnistumisen pelossa. Hän vertaa itseään muihin ja aina löytyy joku, joka on parempi ja menestyneempi kuin itse. Epäonnistumisen tunnelukko vahvistuu jokaisen epäonnistumisen myötä. Alistumisen tunnelukolla tarkoitetaan sitä, että henkilö kokee tarvetta olla mieliksi läheisille ja ystäville ja jopa tuntemattomille. Henkilö, jolla on alistumisen tunnelukko, antautuu toisten kontrolloitavaksi ja myöntyy helposti asioihin. Koska alistumisen tunnelukon omaava välttää konflikteja, hän piilottaa omia tunteitaan, jolloin ne voivat patoutua. Patoutuneet tunteet voivat purkautua esimerkiksi kostamisena, juoruamisena, kiukutteluna tai agressiivisina kiukunpurkauksina.

 

Tein itse testin omista tunnelukoistani sivustolla www.tunnelukkosi.fi. Sain tulokseksi listan, jossa oli listattu tunnelukkoja, jotka ohjaavat elämääni voimakkaasti ja laaja-alaisesti, jotka vaikuttavat merkittävästi elämääni, jotka vaikuttavat useissa tilanteissa elämääni ja tunnelukkoja, jotka vaikuttavat elämässäni harvoin. Testin mukaan tunnelukot, jotka ovat vahvimmin elämässäni ja ohjaavat sitä voimakkaasti osuivat ja upposivat. On hyvin hämmentävää lukea tekstiä, johon pystyy samaistumaan näinkin paljon. Tajuaa itsensä käyttäytyvän ja toimivan juuri niin kuin tekstissä kuvataan. Ensimmäinen askel tunnelukoista eroon pääsemiseen onkin tiedostaa omat tunnelukot. Millä tavoin ne ilmenevät omassa toiminnassa, miten ja miksi ne ovat tulleet. On haastavaa alkaa toimimaan toisella tavoin mitä on aina toiminut. Ensimmäiseksi saattaa tilanteissa järjellä tiedostaa, että toimii jollakin tapaa typerästi tai lapsellisesti mutta tunteet ottavat vallan. Pitääkin tehdä tutkimusmatka omaan lapsuuteen ja nuoruuteen, jotta ymmärtää mistä tilanteista ja kokemuksista nämä tunnelukot ovat syntyneet. Tunnelukkojen avaaminen vaatii aikaa ja työtä. Niiden avaamiseen on erilaisia työkaluja sekä harjoitteita mutta ensiaskel on niiden tiedostaminen.

 

 

Kommentoi