Tampere
02 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Töihin videohakemuksella



Kirjoittanut: Henna Koivula - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita
Useita
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Valmistuminen alkaa häämöttää ja sehän tarkoittaa uusia tuulia. On aika jättää opinnot taakseen ja suunnata kohti työelämää. Proakatemialla olen ymmärtänyt, että en halua toimia yrittäjänä valmistuttuani, joten työnhaku odottaa. Usein kuulee puhuttavan, kuinka mahdotonta on saada töitä ja miten kaikki muut niitä aina saa. Tällaisten ajatusten herätessä on hyvä pysähtyä pohtimaan, mitä minä voisin tehdä toisin?

 

Työnhaku nykypäivänä

Paljon on muuttunut ja niin on myös työnhaku. Monet vanhat kikat, jotka toimivat aikanaan, eivät välttämättä toimi enää. Hakijoita on paljon ja kilpailu on kovaa, joten sinun todella tulee erottua eduksesi, jos haluat tulla valituksi.

 

Nykypäivänä videoiden suosio on yhä suuremmassa suosiossa. Youtube ja TikTok käyvät kuumana ihmisten ladatessa videoita toistensa perään. Videot eivät myöskään ole hassumpi vaihtoehto töitä hakiessasi. Videohakemuksella on mahdollisuus todella erottautua, sillä vielä niin yleisiä, ne eivät ole.

 

Videohakemuksen rakentaminen

Videoiden tekeminen ei monille meistä ole kuitenkaan itsestäänselvyys. Videon tekeminen saattaa pelottaa, etenkin ensimmäisen videon, mutta se on täysin normaalia. Jokainen meistä joutuu joskus uuden paikan eteen, eikä se aina heti alkuun tunnu mukavalta tai luontevalta. Parasta on kuitenkin se, että jokainen meistä voi oppia tekemään hyvän videohakemuksen. Miten videohakemusta sitten lähtisi rakentamaan?

 

  1. Keskity sisältöön

Suunnittele etukäteen kaikessa rauhassa, mitä videollasi haluat kertoa. Kuka sinä olet ja mikä on ammatillinen osaamisesi. Konkreettiset esimerkit tekevät kertomastasi uskottavampaa, muista siis hyödyntää niitä. Kerro videollasi, miksi kyseinen yritys kiinnostaa sinua. (Karoliina Närvänen 2020)

 

  1. Nosta persoonasi esiin

Näytä videollasi millainen sinä oikeasti olet. Älä ota videon ajaksi itsellesi uutta ”roolia”, sillä se on helposti huomattavissa. Epäaitous paistaa usein ihmisestä läpi. Muista myös miettiä, vastaako kertomasi piirteet videolla näkyvää olemustasi. (Karoliina Närvänen 2020)

 

  1. Tekninen laadukkuus tukee sisältöä

Huono äänenlaatu, heiluva kamera sekä liian tumma valaistus ovat asioita, jotka eivät viestitä hyvää. Ammattikuvaaja ei tarvitse olla, kunhan huolehtii perusasiat kuntoon. Aseta kamera niin, että näyt kunnolla kameralle sekä se pysyy paikoillaan. Luonnonvalo on usein paras valaistus, joten ajoita kuvauksesi sen mukaan. Tarvittaessa voit vielä editoida videotasi, mutta toisinaan voi olla parempi jättää se tekemättä, jos sitä ei osaa. (Karoliina Närvänen 2020)

 

  1. Tiivistä

Suunnittele puheesi niin, että se on tiivis ja selkeä. Yleensä noin minuutin mittainen videohakemus on paras. Tiivistäminen saattaa tuntua vaikealta, mutta tärkeintä on viestittää, millainen persoona olet. Videon lisäksi voit kuitenkin vielä vakuuttaa rekrytoijat kirjallisella cv:llä. (Karoliina Närvänen 2020)

 

Uskalletaan siis tarttua kameraan ja yllättää rekrytoijat! Kokeilemalla ei ainakaan häviä.

 

 

 

Lähteet:

 

Artikkeli: Näin nappaat unelmaduunin videohakemuksella. Karoliina Närvänen 2020.

 

https://kesaduuni.org/vastuulliset-kesatyopaikat/opas-kesatyonhakijalle/tekisinko-videohakemuksen/Luettu 12.5.2020

 

https://duunitori.fi/tyoelama/millainen-on-hyva-videohakemus-5-huikeaa-esimerkkiaLuettu 12.5.2020

Kommentoi