Tampere
24 May, Friday
26° C

Proakatemian esseepankki

Tiimiyrityksen talous ProakatemiallaKirjoittanut: Inka Tikkanen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto:

Liityin Saawa osuuskuntamme taloustiimiin syksyllä 2021. Minulla ei ole entuudestaan henkilökohtaisesti mitään kokemusta talousasioista. Olen ainoastaan budjetoinut omaa elämääni hyvin yksinkertaisella tasolla. Paljonko pitäisi säästää rahaa, että voisin lähteä ulkomaille reissuun tai mitä syön viikon ajan, kun minulla on vain tämän verran rahaa käytettävissä. En ole koskaan henkilökohtaisessakaan elämässäni laatinut tarkkaa budjettia mitään asiaa varten. Olen aina suunnilleen tietoinen siitä, että paljonko minulla on tilillä rahaa, mitä menoja ja tuloja minulla on. En ole koskaan silti tehnyt suunnitelmaa siitä, miten käyttäisin rahani kaikista järkevimmin. Haaveenani on kuitenkin toimia joskus yrittäjänä ja mielestäni talousosaaminen on hyvin tärkeä taito osata. Ajattelin, että liittymällä tiimimme taloustiimiin oppisin varmasti paljon yrittäjän taloudesta.

 

Budjetointi:

Kun liityin taloustiimiin, meille oli jo laadittu tämän vuoden budjetti valmiiksi vuoden alusta mukana olleen taloustiimin toimesta. Budjetti oli laadittu vain vuodelle 2021. Siihen ei ollut huomioitu sitä, että lähdemme kolmannen vuoden syksyllä Final Campille ja mikäli tahdomme lähteä koko tiimin voimin ulkomaille, siihen tarvitsisi alkaa säästämään jo nyt. Lisäksi emme olleet budjetoineet akatemialta tulevia kolmen päivän myyntipäiviä varten euroakaan tai oman tiimimme työhyvinvointipäiviä varten mitään. Lisäksi meille tuli muutama yllätyskulu Proakatemian puolesta tulevia tapahtumia varten. Nyt meillä on ajankohtaista luoda uusi budjetti vuotta 2022 varten ja osaamme ottaa huomioon myös nämä kulut mitä tänä vuonna emme osanneet ennakoida.

 

Budjetin laatimisessa Proakatemialla helppo osuus on mahdollisten menojen kartoitus. Saamme akatemian kautta tiettyjä kiinteitä kuluja kuten vuokra, talkkarimaksu, tapahtumat jne. Tämän päälle on helppo arvioida mahdollisia muuttuvia kuluja kuten kirjanpitokulut ja pankin palvelumaksut. Sen jälkeen pitäisi osata hahmottaa mistä rahaa tulee. Tämä on se vaikea osuus, koska akatemialla projektien tekeminen, niiden tuoma tuotto ja aikataulu rahan mahdollisesta sisääntulosta ovat vaikeasti ennakoitavissa. (Äijälä, 2019) Meidän on toki helppo käydä tekemässä jollekin hommia tiimin voimin ja tienata sitä kautta ns. ”varmaa” rahaa. Ei kuitenkaan ole varmuutta siitä, että milloin ja montako henkilöä joku tällainen projekti työllistäisi. Lisäksi, jos tahdomme keskittyä kehittämään omaa tuotetta tai palvelua, on vielä epävarmempaa, milloin ja paljonko projekti mahdollisesti alkaisi tuottaa rahaa.

 

Saawassa oli hyvä liikevaihto kesän loppuun mennessä (vajaa 60 000 €), koska meillä oli monta projektia käynnissä. Kahvila Lempi, Vieno Outdoors ja Kuplapallo olivat kausiprojekteja, jotka päättyivät kesän jälkeen ja lopulta meillä ei ollut kuin pari hassua käynnissä olevaa projektia syksyllä. Tällä hetkellä meillä on vain muutama koko tiimistä mukana jossain projektissa ja liiketoiminta on hyvin minimaalista. Meillä tarvitsisi koko ajan olla jotain tuloja, että emme joudu sellaiseen pisteeseen, että meillä ei olekaan rahaa menojen kattamiseen, puhumattakaan palkanmaksuista. Nyt meillä on hyvän oloinen motivaatio päällä tiimissä tekemiseen kevätlukukauden alkuun. Se, että mistä rahaa lopulta tulee, on edelleen auki.

 

Ressuajattelu:

Proakatemialla raha-asiat eroavat ainakin joltain osin muiden yritysten taloudesta. Heti osuuskunnan perustamisen yhteydessä otimme puheeksi ressun käytön. Ressussa jokaisella tiimin jäsenellä on oma korvamerkattu osuus. Yrityksen varallisuus on siis käytännössä jaettu tiimiläisten kesken, jolla kukin voi tehdä investointeja, liiketoimintaa tai nostaa palkkana. Tämän lisäksi osuuskunta voi päättää, että jokin osuus yksittäisen henkilön tekemästä rahasta menee osuuskunnan yhteiseen kassaan, jolla katetaan yrityksen menot ja mahdollisesti tiimin työhyvinvointipäiviä ja esimerkiksi Final Campin ulkomaanmatka.

 

Me teimme budjetin ja jaoimme ne vuosi, kuukausi ja yksilötasolle ja se summa pidätettiin yksittäisten tiimijäsenten ressuista tiimin omaan kassaan. Loput rahat jäivät jokaisen tiimijäsenen tai projektin omaan ressuun. Jos minä tein vuodessa 2000 € ja budjettiin henkilökohtaiselle tasolle oli laskettu 600 € / vuosi minulle jäisi ”käyttörahaa” 1 400 €. Virhe on, että emme ole tänä vuona ainakaan budjetoineet Saawalle mitään puskurirahastoa tai muuta tiimin yhteistä rahastoa, josta voitaisiin maksaa esimerkiksi yhteistä lounasta tiimiläisille. Huomasimme ongelman, kun meiltä jäi budjetoimatta esimerkiksi myyntipäiville rahaa. Meillä oli yli 30 000 € tilillä, mutta emme voineet maksaa Saawan kortilla meitä syömään, koska ”firman” tilillä ei ollut rahaa. Meidän olisi pitänyt keskustella erikseen siitä, että käyhän kaikille, että pidätämme jokaisen ressusta syömiseen tarvittavan määrään, jotta saisimme sen toteutettua.

 

Olemme huomanneet, että pelkkä ressuajattelu ajaa ihmisiä ”minä-ajatteluun”. Eli ajatellaan heti, että paljonko minä olen tehnyt rahaa ja mikä tiimin rahoista on minun osuuteni ja paljonko minä pystyn nostaa palkkaa. Mietimme parhaillaan ratkaisua Saawan kesken, että miten pystyisimme ajattelemaan talouden niin päin, että rahat ovat Saawan ja toimii mahdollistajana yhteiselle liiketoiminnalle ja yhteiselle tekemiselle. Tahdomme kuitenkin mahdollistaa myös palkan saamisen ja ihmisten työllistämisen Saawan kautta. Mutta miten seuraamme paljonko kukin pystyy nostamaan palkkaa? Koostuuko palkka tuntimääräisesti tehdystä työstä vai projekteista koostuvista tuotoista vai lasketaanko palkka projektien sisään ja loput tulisivat Saawalle? Entä maksetaanko Saawan johtotehtävissä oleville palkkaa? Entä mitä, jos liiketoiminta ei toteudukaan projektissa tavoitteen mukaan ja jääkin tappiolle? Entä mitä teemme ihmisten kohdalla, jotka tarvitsevat säännölliset kuukausitulot, jotta ei tarvitse mennä ulkopuolisiin töihin, mutta projektien tuoma tuotto ei olekaan riittävää ainakaan tarpeeksi säännöllisesti. (Saawa Osk, 2021).

 

Miten saadaan rahan jakautumisesta mahdollisimman reilua ja tasaväkistä ilman, että sitä jaetaan?

 

Mielestäni budjetin laatiminen on jokaisessa liiketoimintaa tekevässä yrityksessä tai yhteisössä tärkeää. Proakatemialla projektien epäsäännöllisyys ja epävarmuus tuo haasteita budjetointiin. Ajattelu rahan jakamisesta yksilöiden, projektien ja osuuskunnan kesken on tärkeä keskustelun aihe aloittelevalle ja miksi ei jo olemassa olevalle tiimille.

 

Lähteet:

 

Saawa osk. Paja. 8.11.2021. Budjetointi.

 

Äijälä, A. 2019. Proakatemian esseepankki. Budjetti työkaluna. Luettu 1.12.2021.

https://esseepankki.proakatemia.fi/budjetti-tyokaluna/

 

Aihetunnisteet:
Kommentit
 • Jenni Rupponen

  Moikka, Inka!
  Kiitos esseestä! Aivan mahtavaa reflektiota, tätä oli miellyttävä lukea. Ajankohtaiset kysymykset on tuotu hyvin esiin, nyt vain tulisi lähteä hakemaan niihin ratkaisuja. On ollut hienoa saada sut taloustiimiin mukaan tänä syksynä, kiitos kaikesta palautteesta ja kehitysehdotuksista mitä olet mukanasi tuonut. Motivaatiosi oppimiseen ja kiinnostus talousasioihin näkyy. Tästä on hyvä jatkaa!

  14.12.2021
 • Jesse Vuori

  Hei Inka!
  Peilasit hienosti taloustiimissä työskentelyä omiin kokemuksiisi. Osaat myös tuoda asioita helposti ymmärrettävään muotoon. Tulevat muutokset tiimissämme “ressuista” ulos on tuomassa varmasti positiivisia muutoksia ja alamme hallitsemaan taloutta niin kuin muutkin yritykset. Budjetoinnin kohdalla nostit hyvän opin esille. On huomattavasti helpompaa suunnitella budjettia, kun on jonkinlaista dataa pohjalla ja tulevat kulut/investoinnit jo ennalta suunniteltu. Siinä voimme varmasti kehittyä niin tiimi, kuin yhteisötasolla. Sinusta löytyy paljon potentiaalia ottamaan entistä isompaa roolia taloustiimissä ja ehkä jossain kohtaa näemme sinut talouspäällikön roolissa, mikäli haluat tähän rooliin jossain vaiheessa astua.

  15.12.2021
 • Julius Honkanen

  Tervehdys Inka!
  Mukava lukea ajatuksistasi liittyen taloustiimiin ja ylipäätään Saawan liiketoimintaan. Kertomasi perusteella olet hyvin kartalla missä mennään ja tuot myös esiin mielipiteitäsi mihin suuntaan meidän olisi hyvä tiiminä edetä. Minun mielestäni on myös totta, että ressuajattelu ruokkii tietyllä tapaa minä ajattelua ja meidän tulisi pyrkiä eroon siitä. Olet löytänyt paikkasi taloustiimissä ja tiedän että ensi vuonna sinun työpanoksesi tulee näkymään Saawassa ja taloustiimissä entistä isommin. Sinusta huokuu myös halu oppia ja on erittäin hienoa, että olet kiinnostunut talousasioista. Koen ne itsekin tärkeäksi osata. Kiitos kuluneesta vuodesta on ollut mukavaa tehdä töitä yhdessä!

  16.12.2021
Kommentoi