Tampere
29 May, Wednesday
26° C

Proakatemian esseepankki

Tiimipelaaja voittaa ainaKirjoittanut: Fiia Ketonen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Jumanji
Jake Kasdan
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Erilaiset persoonat ovat tiimin rikkaus

 

Meidän tiimimme valmentaja Tutta piti meille kirjoituspajan, jonka pohjalle katsoimme elokuvan aiheista tiimiytyminen ja tiimityö. Olemme ehtineet jo kevään aikana keskustella paljon tiimimme vahvuuksista, tulevaisuuden toiveista ja arvoista. Käytin siis tähän apuna oman pajavihkon muistiinpanoja.

 

Katsoin Tutan suositteleman Jake Kasdanin ohjaaman elokuvan Jumanji: Welcome to the jungle. Elokuvassa neljä teiniä joutuu jälki-istuntoon siivoamaan koulun varastoa ja pian löytävät mysteerisen pelin. Videopeli imaisee heidän mukaansa vaaralliseen peliin, joka heidän on vietävä yhdessä loppuun selviytyäkseen. Teinit eivät ole ystäviä entuudestaan, voisi jopa sanoa heidän olevan vihamiehiä. He saavat kuitenkin pian huomata, ettei riitely edesauta etenemistä pelissä, vaan tekee siitä jopa vaarallisempaa. Teineillä näyttää olevan käytettävissä vain muutama elämä, ja kukaan ei halua tietää mitä tapahtuu, jos ne loppuvat kokonaan. Näin ollen tiimi alkaa pelata yhteen, pikkuhiljaa tiimihenki kasvaa, luottamusta syntyy ja lopulta he pääsevät kaikki turvallisesti takaisin kotiin.

 

Erilaisuudet tukevat toisiaan

 

Elokuva vei minut suoraan tiimimme ensimmäiseen päivään, siihen kun saimme kuulla keiden kanssa tulemme käymään läpi tämän matkan Proakatemialla. Joukossa oli paljon henkilöitä, joiden kanssa olin tutustunut heti ensimmäisenä päivänä, mutta paljon sellaisia keihin en ollut oikeastaan vielä saanut mitään yhteyden tuntua. Tiimijako toteutettiin syksyllä tehtyjen Belbinin tiimiroolitestien perusteella. Omalla kohdallani arvio oli melkoisen nappiin, sekä hyvien että huonojen puolien osalta. Havainnoijat olivat olleet samoilla linjoilla.

 

Aloitimme tutustumisen ja tiimiytymisen sekä ensimmäisten tiimin projektien suunnittelun.

Pikkuhiljaa aloin ymmärtämään miten Belbinin tiimiroolit toimivat ja miten jokainen tiimiin persoona tukee toistaan. Olen itse luova ja suuria linjoja maalaileva tyyppi, rakastan verkostoitumista. En kuitenkaan jaksaisi keskittyä yksityiskohtien viilaamiseen, se tuntuu minulle erityisen puuduttavalta. Toinen meidän tiimissämme taas rakastaa yksityiskohtien viilaamista ja niiden hiomista loppuun, mutta ei ehkä pidä verkostoitumisesta yhtä paljon. Olemme siis näennäisesti todella erilaisia, mutta tiimissä molempien vahvuudet pääsevät loistamaan.

 

Yhteiset arvot luovat tärkeän perustan tiimityölle

 

Olen huomannut, että jokaisen tiimiläisen kanssa löytää yhtymäkohtia. Vaikka olisimme perusluonteeltamme erilaisia, meidän arvomme kohtaavat täydellisesti. Ja onhan meillä kaikilla iso, yhteinen tavoite: rakentaa hyvä tiimi ja toteuttaa onnistuneita projekteja.

 

Nämä kaksi osa-aluetta ovatkin varmasti jokaisen toimivan tiimin kantava voima. Yhteiset tavoitteet ja yhteiset arvot. Arvoista olemmekin ehtineet tiiminä keskustelemaan paljon ja ilokseni olen saanut huomata miten hyvin ne meillä menevät yhteen. On mielestäni kuitenkin tärkeä muistaa, että koko tiimillä ei tarvitse olla täysin samanlaiset henkilökohtaiset arvot. Tiimin arvot eivät kuitenkaan saa olla täydessä ristiriidassa omien arvojen kanssa. Arvopajat olivat ehkä yksi kevään mielenkiintoisimmista pajoista, joista syntyi tiimin yhteiset arvot; Kipinän Henki. Kunnioitus, Kantti ja Kiintymys.

Kunnioitus, Kantti ja Kiintymys

 

Näistä itselle tärkeimpänä nousee kunnioitus. Koen, että meillä on todella kypsä ja toisia kunnioittava tiimi. Meistä useimmalle, minut mukaan luettuna, oma vapaa-aika, terveys ja läheiset ovat elämän kantava voima. Jokainen haluaa priorisoida näille aikaa. Meidän tiimimme tukee ja ymmärtää toistemme erilaisuutta ja erilaisia elämänvaiheita. Kaikki tässä tiimissä ovat yhtä tärkeitä ja jokaisen sana on yhtä painava, huolimatta iästä, elämänvaiheesta ja muusta elämän statuksesta. Meillä on positiivinen ilmapiiri, sellainen missä jokainen uskaltaa olla oma itsensä ja sanoa mitä vain. Uskallamme myös olla rohkeita ja haastaa toisiamme. Nämä ovat mielestäni asioita, joita tiimi tarvitsee.

 

Tiimipelaaja voittaa aina

 

Jumanji -elokuvasta jäi vielä erityisesti mieleen se, miten itsekkäästi toimiminen ei auttanut vaan syöksi sekä henkilön että koko tiimin syvemmälle kiipeliin. Tämän jälkeen vasta pelaajat alkoivat ottamaan pelin tosissaan ja suunnittelemaan yhteistä strategiaa pelin voittamiseksi. Pelaajilla oli myös pelissä eri vahvuudet ja heikkoudet, joten se vaati ymmärrystä muilta. Peli eteni vasta kun vahvuudet ja heikkoudet huomioitiin. Ei ole reilua laittaa juoksukisassa lähtöviivalle kala, leopardi ja lintu. Kala pääsisi loistamaan uintikisassa ja lintu lentokisassa, ja tämä on suoraan sovellettavissa tiimityöhön. Kun tiimiläinen pääsee käyttämään omia vahvuuksiaan ja tiimi tukee tätä, jokainen tiimiläinen voittaa.

 

Lähteet:

Kasdan, J. Jumanji: Welcome to the jungle. 2017. Netflix

Ketonen, F. Pajavihko. 21.4.2021

Kommentoi