Tampere
23 May, Thursday
18° C

Proakatemian esseepankki

Tiimimestarit – Innovointi (5)Kirjoittanut: Inka Tikkanen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tämän kertainen tiimimestarit -jakso tuli aika nopeasti kesän jälkeen. En ollut valmistautunut kovin hyvin tähän kertaan. Kävin muutama viikko ennen itse lähikertaa Howspacessa ja yllätyin, että tämä lähikerta onkin jo parin viikon päästä. Laitoin tiimikaverilleni viestiä ja häneltäkin oli unohtunut, että tämä tulee näin pian. Tämä tuli hänelle niin yllättäen, että hän ei pystynyt järjestämään tällä aikataululla töitään ja koiralle hoitajaa. Olen tämän lähikerran yksin. Apua, mitäköhän tästä tulee?

 

Tällä kertaa menimme Saturantaan, jossa myös Vain elämää kuvataan. Pääsin paikalle Varalan tiiminvetäjien kyydillä. Juttelimme matkalla tiimimestarit jaksosta ja muun muassa kirjoista, joita olimme lukeneet. Matka kesti kolme tuntia.  Checkasimme itsemme sisään ja veimme tavarat huoneeseen. Minun huoneeni oli erittäin positiivinen yllätys. Otin huoneen yksin ja pääsin suureen huoneeseen, jossa oli parisänky ja oma parveke. Huone oli melkein oman kämppäni kokoinen. Eteisessä oli pöytä, jossa oli välineet ja tuotteet teetä ja kahvia varten. Myös kylpyhuone oli tosi siisti. Huoneissa oli seinillä kuvia vain elämää sarjan henkilöistä, jotka olivat kyseisessä huoneessa majoittuneet. Koko rakennuksessa oli kaikkialla korkea huonekorkeus, mikä teki tiloista entistä tilavamman tuntuisia.

 

Menimme seuraavaksi syömään suureen ruokasaliin, missä ihastelimme mahtipontisia tauluja. Paikalla oli myös muita ihmisiä tiimimestari 130 ryhmän ulkopuolelta. Yllättäen törmäsin myös yhteen akatemian alumniin, joka tuli ryhmäämme ristipölyttämään ja suorittamaan oman tiimimestari -koulutuksensa loppuun. Oli mukava, kun mukana oli joku, kenen kanssa oli jotain yhteistä. Seuraavaksi menimme yläkertaan aloittamaan jakson. Tällä kertaa dialogirinki oli tuplasti isompi ja meille paljastui, että tällä kertaa yhdistettiin kaksi tiimimestariporukkaa ja tulemme työskentelemään tämän tiimimestarikerran yhdessä. Alkuun dialogi oli jäistä ja huomasin, kuinka monia jännitti. Asetuimme istumaan niin, että toisella puolella istui meidän 130 ryhmämme ja toisella puolella istui ryhmä 129. Alkuun kävimme kierroksen, jossa jokainen esitteli itsensä. Tämän jälkeen meidät jaettiin viiteen ryhmään niin, että jokaisella ryhmällä oli kaksi lillaa, yksi molemmista tiimeistä. Tiimit jaettiin niin, että myös tiimiläisiä oli molemmista ryhmistä.

 

Kävimme välissä kahvilla ja menimme sitten omien pienryhmiemme kanssa keskenämme tutustumaan toisiimme ja keskittymään aiheen äärelle. Kävelimme alkuun rantaan saunalle, missä myös aiemmat vain elämää tuotantokaudet kuvattiin. Ihmettelin, kuinka pieni tila oli. Sinne tuli lopulta niin monta ryhmää, että menimme saunan lähellä sijaitsevaan mökkiin, jossa muutama henkilö majoittui lähijakson ajan. Kerroimme alkuun toisillemme, että mitä muiden olisi hyvä minusta tietää. Siinä pääsi hyvin tutustumaan omiin ryhmäläisiin. Jo alusta alkaen porukassa vallitsi kiva luottamuksen ilmapiiri. Tämän jälkeen kävimme kävelyllä ulkona ja keskustelimme kolmen porukoissa muun muassa siitä, että mitä ajatuksia tai tunteita innovointi -sana herättää. Pääsimme mielestäni kivasti aiheen ympärille. Kävimme tämän jälkeen illallisella ja kokoonnuimme vielä yhdessä koko porukan kanssa päättämään päivän. Tämän jälkeen sauna oli lämmin ja sinne sai mennä saunomaan halutessaan. Minulla oli hieman kuumeinen ja kipeä olo, jonka takia menin omaan huoneeseeni lepäämään. Kävin illalla saunoilla vielä iltapalalla ennen nukkumaanmenoa.

 

Aloitimme seuraavan päivän aamupalalla. Tämän jälkeen kokoonnuimme meidän porukkamme kanssa rantasaunalle ja jatkoimme siitä, mihin edellisenä päivänä jäimme. Keskustelimme eilisistä keskusteliuista, innovoinnista ja mietimme mitä tahtoisimme tältä innovointi -kerralta saavuttaa. Lillamme keksivät meille myös innovointihaasteen, jossa oli kolme kuppia alla, paperi välissä ja kolme kuppia päällä. Haasteena oli keksiä keino saada paperi välistä ilman, että kuppeihin koskee. Menimme hyvällä fiiliksellä lounaalle ja kokoonnuimme yhteen sovittuun aikaan ja paikkaan. Tässä välissä lillat olivat kokoontuneet yhteen ja jutelleet keskenään. Kun palasimme tiimin kanssa yhteen lillat toivat mukanaan ison paperin, jossa luki keskellä; isosti yhdessä. Meidän oli määrä tehdä siitä joku tuotos, joka esiteltäisiin parin tunnin päästä koko porukalle. Lillat poistuivat paikalta. Mielestäni oli mielenkiintoista seurata erilaisia reaktioita, mitä tämä heissä aiheutti. Yksi ehdotti, että ei tehdä mitään. Yksi avautui turhautumisestaan. Osa meistä tuijotti hiljaa paperia ja minä mietin, että täytyykö meidän käyttää jotain työkalua. Yhdeltä tuli ehdotus piirretystä spiraalista jonka keskellä on kysymysmerkki ja spiraalissa on nuolia molempiin suuntiin, koska mielestämme innovointiprosessissa mennään välillä taaksepäin ja välillä eteenpäin. Piirsimme tämän paperille ja lähdimme päiväunille ja kahville.

 

Tämän jälkeen kuljimme katselemassa muiden tuotoksia, jotka oli kaikki aseteltu dialogiringin keskelle. Palasimme suureen dialogirinkiin ja odotimme. Seurasi pitkä hiljaisuus. Joku halusi kuulla miten tuotokset syntyivät, mutta oikein mitään kunnon keskustelua ei syntynyt. Kaikki katselivat hermostuneina toisiaan. Tämän jälkeen yksi huudahti, että tämä on tylsää, voidaanko vaikka leikkiä jotain. Siitä kehkeytyi nimileikki, jossa kaikki liikkuivat dialogiringin keskellä ja kättelivät toisiaan. Nimet vaihtuivat aina kätellessä. Tämän jälkeen palasimme dialogirinkiin ja valmentajat kertoivat, että olivat itsekin jättäneet lillat keskenään eivätkä oikein tienneet mitä on edessä. Lillat olivat jättäneet meidät tiimit keskenämme ja tiimit avasivat ajatuksiaan ja tuntemuksiaan lillojen tempusta. Lopetimme päivän tähän ja saunat oli taas lämmitetty meitä varten. Kävin taas lepäämässä huoneessani, mutta menin tällä kertaa saunaan ja jäin sen jälkeen juttelemaan muiden kanssa yhteiseen tilaan.

 

Seuraava aamu alkoi jälleen aamupalalla ja sen jälkeen kokoonnuimme omaan huoneeseen pienryhmämme kanssa vaihtamaan ajatuksia ja antamaan lilloille palautetta. Keskustelimme myös jonkun verran edellisestä päivästä ja sen aiheuttamista tuntemuksista. Tämän jälkeen kokoonnuimme yhteen koko porukan kanssa. Pidimme check out kierroksen, jossa tuli hieman kiire, kun yksi porukka unohtui antamaan omassa tiimissään palautetta. Tämän jälkeen kävimme vielä lounaalla ja suuntasimme takaisin kohti Tamperetta. Matkustin takaisin akatemian alumnin kyydillä ja juttelimme matkalla heidän tiiminsä matkasta akatemialla ja eteenkin projekteista sekä jaoin jotain ajatuksia meidän tiimistämme.

 

Mielestäni tämä oli ihan onnistunut jakso, vaikka tiimikaverini ei päässytkään mukaan. Pidän normaalisti siitä, että voimme päivän päätyttyä vaihtaa ajatuksia keskenämme tiimimestareista ja jutella omasta tiimistämme. Olemme aina myös eri pikkutiimeistä, joten kokemuksemme tiimimestareista eroaa toisistaan. Samalla tulee ulkoiltua, mikä on kiva. On kuitenkin kiva saada hänet mukaan seuraavalle kerralle! Meillä on enää kaksi kertaa jäljellä.

 

 

 

 

Kommentit
  • Santeri Simonen

    Kiitos Inka tuon valmennuksen reflektoinnista. Auttoi huomattavasti ymmärtämään, kun olin oman TM129 lillatapaamisessa, jossa oli ilmassa hieman turhautuneisuutta. Olin itse estynyt tulemaan paikalle tuohon jaksoon ja käyn myöhemmin sen ristipölyttämässä. Ilmeisesti kahden ryhmän yhteinen valmennusjakso aiheutti haasteita esimerkiksi siinä, että prosessissa olisi päästy aiempaa syvemmälle. Kenties kahden ryhmän kohtaaminen olisi vaatinut enemmän suunnittelua ja kenties jopa lillojen tapaamista etukäteen? Ideana erittäin mielenkiintoinen ja kokeilemisen arvoinen kuitenkin. Minusta mielenkiintoisinta on nimenomaan seurata mitä tiimin sisällä tapahtuu kun prosessi kulkee eteenpäin ja miten erilaisiin tilanteisiin reagoidaan. Sitä kautta rakentaa myös omaa valmentajaroolia sekä kehittyy tiimissä toimijana. Tiimimestarit on parhaalla mahdollisella tavalla myös avannut silmiä omasta osaamisesta tiimioppimisen, johtamisen ja valmentamisen saralla, joita on tarttunut matkaan Proakatemialta.

    25.9.2022
Kommentoi