Tampere
21 May, Tuesday
5° C

Proakatemian esseepankki

Tiimejä ja johtamistaKirjoittanut: Joonatan Halonen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto

Tiimityöskentely on yleistynyt huimasti 1990-luvun jälkeen. Monet työpaikat ovat huomanneet tiimien merkityksen ja sen tuomat edut. Yksin tekeminen ei olekaan enää ainoa vaihtoehto, vaan tiimityö on noussut yksin tekemisen rinnalle jopa parempana vaihtoehtona. Kuinka tärkeitä tiimityötaidot ovat? Oletko miettinyt millainen tiimityöskentelijä sinä olet?

 

Tiimit ja johtaminen Proakatemialla

Proakatemialla on käytössä tiimioppimismalli, joka tarkoittaa siis sitä, että opinnot suoritetaan noin 20 hengen tiimissä yritystä pyörittäen. Opimme tiimeistä ja tiimityöskentelystä siis paljon, jo ennen työelämää. Pääsemme myös kokeilemaan tiimijohtamista erilaisissa tilanteissa. Jokaisella tiimillä Proakatemialla on oma BL, eli business leader. BL on yrityksen keulakuva, vertaisjohtaja. Tapana on ollut, että tiimijohtamista business leaderin roolissa saa kokeilla puoli vuotta kerrallaan, jotta mahdollisimman moni halukas pääsisi kokeilemaan roolia.

Meillä on myös Proakatemian johtoryhmä, johon kuuluu markkinointi-, data- ja kansainvälisyyspäälliköt yhdessä apuvalmentajan, päävalmentajan ja tiimien yhteisövastaavien kanssa. Edellä mainituista rooleista kaikki muut ovat opiskelijoille, paitsi päävalmentajan pesti. Päälliköt saavat koota itselleen tiimin opiskelijoista ja he johtavat sitä vuodenpäivät. Myös jokaisessa projektissa, jonka teemme on hyvä olla projektipäällikkö. Projektipäällikkö pääsee vetämään projektitiimiä ja samalla harjoittelemaan tiimijohtamista.

Voin siis sanoa, että mahdollisuuksia tiimityöhön ja tiimien vetämiseen Proakatemialla on rutkasti. Koko koulutuksemme perustuu tiimeihin. Ilman tiimiä ei ole meitä. Mielestäni on älyttömän hyvä juttu, että opimme jo tässä vaiheessa tiimityöstä ja tiimeistä, sillä se nyt vaan on fakta, että tarvitsemme tiimityötaitoja tulevaisuudessa.

 

Tiimityötaidot

Liisa Huusko kertoo kirjassaan Työpaikkana tiimi, että työelämässä useimmat tehtävät kytkeytyvät toisten tekemisiin vähintään jostain reunasta. Yhteistyötaito, tiimitaito, neuvottelutaito tai laajemmin sosiaaliset taidot ovat hyvin tavallisia ominaisuuksia työpaikkailmoituksissa. Näitä taitoja tai niiden puuttumista ei aina kuitenkaan havaita työhön oton yhteydessä (Huusko, 163). Olisi hyvä pystyä havaitsemaan edellä mainittuja taitoja haastattelutilanteissa, sillä ilman niitä saattaa tulla hankaluuksia. Ruotsissa yhteistyökyvyttömyys on jopa peruste työsopimuksen irtisanomiselle.

Kyky toimia ryhmässä rupeaa olemaan jo välttämättömyys työelämässä. Olisi suotavaa, että HR-vastaavat testaisivat tiimityötaitoja jollain tavalla rekrytointitilanteissa. Proakatemian käyttämät ryhmähaastattelu + pieni tehtävä ryhmissä ovat oivallisia työkaluja tiimityötaitojen kartoittamiseen. Olen nyt päässyt aloittamaan firmamme HR-vastaavana ja olen helpottunut siitä, että pohja tiimityöskentelylle ja luottamukselle on jo luotu aiemmin. Pääsen siis ylläpitämään ja kehittämään henkilöstömme taitoja. Haaveilen myös siitä, että pääsen auttamaan jokaista löytämään oman sisäisen motivaationsa ja löytämään vahvuutensa. Uskon, että HR-rooliani edesauttaa oma persoonani, jossa on hyvä sekoitus tiimipelaajaa ja tarkkailijaa.

 

Pohdinta

Elän tällä hetkellä tiimien maailmassa. Törmään sanaan tiimi joka päivä jossain yhteydessä. Uskon että tiimityöskentely on tulevaisuuden toimintatapa. Olen siis erittäin onnellinen siitä, että olen saanut mahdollisuuden opiskella koulussa, jossa tiimityötaidot kehittyvät huippuunsa. Nyt tulevana kesänä pääsen osaksi yhtä uutta tiimiä kesätöideni ansiosta. Aion siellä hyödyntää taitoja, joita olen oppinut Proakatemiassa. Muun muassa roolitukset, avoimuus ja keskusteluilmapiiri tulevat mukanani kesän töihin.

Työelämään pystyn viemään myös samat asiat. Valmistumisen jälkeen mitä ikinä tapahtuukaan, tiedän olevani valmis kohtaamaan uusia haasteita tällä työkalupakilla, jonka olen Proakatemialta saanut. Toivon, että saisin vietyä edes murto-osan opeista mukanani uusille tai vanhoille työtovereilleni.

 

 

 

 

 

 

Lähteet:

Huusko, L. 2007. Työpaikkana tiimi. Helsinki: Edita Oy.

Kommentoi