Tampere
25 May, Saturday
19° C

Proakatemian esseepankki

Tietoturvasuunnitelma kotiinKirjoittanut: Kaisa Ojaniemi - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Riskianalyysi

­­Tietoturvassa ei ole kyse pelkästään tekniikasta, vaan myös toimintatavoista. Siksi minun pitää teknisten asioiden ohessa keskittyä myös omaan käyttäytymiseeni. Ehkä suurin riski itsellä on se, että jotain tärkeitä tietoja katoaisi. Minulta varastettiin kerran puhelin, joka oli ainut laite, missä oli tärkeitä työhön liittyviä kuvia. Lisäksi myös samanlaisten salasanojen käyttö useassa eri paikassa on riski. Ei saa ajatella, että tietoturva olisi pelkkä yksi toimenpide tai tuote. Se on prosessi, jota tulee kehittää jatkuvasti. Se, että tiedostot ovat varmuuskopioitu fyysisesti, ei välttämättä riitä. Myöskin se, että oma tietoturvatietämys vanhenee, on uhka.

 

Tietoturvasuunnitelma

On tärkeää pitää oma osaaminen ajan tasalla ja olla tietoinen erilaisista tietoturvauhkista. Mitään epäilyttäviä liitetiedostoja ei saa avata, tai ladata mitään epäilyttäviä sovelluksia. Kaikki tiedostot, joita tulee tarvitsemaan, on hyvä varmuuskopioida pilveen. Onneksi koulu tarjoaa ilmasta tilaa pilvipalvelussa, koska oma Google Drive on jo todella täynnä. On myös hyvä tapa jakaa tiedostot pilvipalvelussa, koska silloin tiedosto ei katoa tietokoneen tiedostoihin. Joskus tiedostot kieltämättä vain katoaa tietokoneelle. Tähän auttaa se, että tietokoneella on kansiot erilaisille tiedostoille, ja tiedostoja pyrkii aktiivisesti myös siivoamaan. Kävi myös kerran niin, että kaveri oli poistellut omia ”turhana” pitämiään tiedostoja. Hän olikin poistanut ne myös yhteisisistä Teams-tiedostoista. Tiedostot saatiin kuitenkin palautettua Teamsin kautta, mutta kyllä siinä tuli pieni hätä, että minne tiedosto on kadonnut. Siksi teams on todella hyvä kanava jakaa tiedostoja, koska tarvittaessa ne saa aina palautettua. Sitten vielä perinteiset keinot: salasanojen hallintaohjelman käyttö ja virustorjunta. Molemmat löytyy, mutta salasanojen hallintaohjelmaa pitäisi käyttää enemmän. Pitää myös muistaa se, että keneen tahansa ei kannata luottaa netissä ja asiat, jotka kuulostavat liian hyvältä eivät usein ole totta. Myöskään mitään epämääräisiä muistitikkuja ei saa kytkeä tietokoneeseen. Vanhojen tietokoneiden ja puhelimien hävittämisessä täytyy myös olla tarkka, sillä koneella saattaa olla jotain omia henkilökohtaisia tietoja.

 

Toipumissuunnitelma

Menetettyjä tiedostoja ei saa takaisin. Jos epäilee, että on mennyt tietojenkalasteluhuijaukseen, on syytä vaihtaa salasana. Omaa kännykän suojakoodiaan ei tule antaa kenelle tahansa, ja jos epäilee että sen tietää joku, jonka ei pitäisi, se pitää vaihtaa. On hyvä käyttää myös kaksivaihteista tunnistusta, koska tämä hidastaa muiden pääsyä omiin tietoihisi.

Kommentoi