Tampere
17 Jun, Monday
19° C

Proakatemian esseepankki

The World DynastyKirjoittanut: Toni Ryöppy - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Elon Musk
Maailman rikkaimman muistelmat
Ashlee Vance
John.D Rockefeller
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

The World Dynasty

Esseen tekijä: Toni Ryöppy

Johdanto
1.John.D Rockefeller
2.Jeff Bezos
3.Elon Musk
4.Omat päätelmät

Huhtikuu 2019
Proakatemia
Yrittäjyyden ja tiimijohtamisen koulutus

Johdanto

Mitä yhteistä on John.D Rockefellerin öljybisnes imperiumilla, Jeff Bezoksen perustamalla Amazonilla ja Elon Muskin, SpaceX firmalla tai Teslalla? Se, että jokainen yritys on tuonut jo olemassa olevalle tarpeelle tai pitemminkin, tulevaisuuteen suuntaavalle olevalle asialle ratkaisun.
Mitä kaikki haluavat, mutta eivät välttämättä vielä osaa kuvitella tarvitsevansa, mutta lopulta tarvitsevat ja haluavat?

John.D Rockefeller

John.D Rockefellerin öljybisnes, hän osasi vastata tulevaisuuden kysyntään, skaalautua ja sopeutua senhetkiseen tilanteeseen. Kun ala oli taantumassa, hän osasi hyödyntää tilanteen ja rupesi jalostamaan normaalisti prosessissa syntyviä poisheitettäviä sivutuotteita itse tuotteiksi.

Kun hintoja poljettiin alas suuren ylituotannon ja kysynnän laskun takia, hän rakennutti varastoja lähelle kuljetusverkostoja laskeakseen omia kustannuksia öljyntuotannossa. Lopulta hän osti itse kuljetusverkostot ja rakensi niitä lisää, rakennutti öljyputkia eri osavaltioiden halki, jotta kustannukset laskisivat entisestään.

Hänelle oli tärkeää, että hänen firmansa pystyi vastaamaan asiakkaan kysyntään ja kuljettaa asiakkaalle tuotetta, vaikkei se olisi ollut sillä hetkellä mahdollista, niin hän teki siitä mahdollista. Hän osasi nähdä isomman kuvan ja tarttui tilaisuuteen häikäilemättömästi. Hän osasi hyödyntää voimansa ja fuusioitti yrityksiä ja maksoi täten samalla parhaat palkat ja korvaukset aiheutuneesta työstä ja vaivasta. Hän eli aikaansa edellä ja se teki hänestä edelläkävijän ja merkittävän henkilön ei pelkästään öljybisneksessä vaan globaalisti yritysmaailmassa.

Jos John.D Rockefellerin kuolinaikaisen omaisuuden suhteuttaa nykypäivään, on se moninkertainen verrattuna tämänhetkiseen maailman rikkaimpaan ihmiseen.

”John D. Rockefeller net worth: John D. Rockefeller was an American businessman and philanthropist who had an inflation-adjusted net worth of $340 billion at the time of his death.” -Celebritynetwoth.com

Jeff Bezos

Mitä Jeff Bezos teki internetin aikakauden alussa? Hän perusti nettikirjakaupan ja missä hän on nyt? Hän on maailman rikkain ihminen ja merkittävä osa onlinemyynnistä kulkeekin hänen firmansa Amazonin verkkokaupan kautta maailmalla. Hän osasi nähdä tulevaisuuden tilanteen mihin kuluttajat tai muutkaan eivät vielä olisi voineet uskoa edes parhaimmissa unissansa. Me ihmiset olemme laiskaa kansaa ja pidämme mukavuuden ja helppouden tunteesta, itse Bill Gateskin on sanonut, että kannattaa palkata työtehtävään laiska, mutta taitava insinööri, koska hän löytää asialle helpoimman ratkaisun. Nykyään on ihan arkipäivää tilata tuotteet internetistä, tilanne oli tosin eri, reilu kaksikymmentä vuotta sitten, mutta Bezos ymmärsi sen silloin, mitä hetkeä elämme nyt.

Elon Musk

Mitä Elon Musk tekee parhaillaan? Hän perusti Teslan jossa valmistetaan sähköautoja ja sen seurauksenakin muut perinteiset autonvalmistajat ovat lähteneet kilpaan mukaan niin vauhdilla, että he jopa hieman kompuroivat pysyäkseen Muskin Teslan perässä. Puhumattakaan SpaceX firmasta, hän haluaa luoda yhteiskunnan Marsiin, joka itsestä tuntuu, ehkä hieman kaukaiselta ajatukselta, mutta on ehkä lähempänä kuin kukaan voi uskoakkaan. Silti, Muskikin ymmärtää sen tilanteen ja maailmantilan mihin maailma on menossa ja mihin sen on mentävä, jotta kehitys jatkuu ja jotta voimme turvata itse ihmiskunnan rodun selviytymisen.

Omat pätelmät
Näitä jokaista miestä yhdistää se, että he ovat osanneet ajatella pidemmälle kuin valtaosa muista ja ovat ottaneet sen riskin, uskaltaa yrittää ja muuttaa maailmaa. Haastankin ajattelemaan kuin nämä menneet, nykyiset ja tulevaisuuden sankarit.

Mikä kannattaa? Missä pyörii isot rahat? Mikä olisi sen-lainen tuote tai palvelu, joka voisi kasvaa niin suureksi kuin edellä mainittujen henkilöiden firmat. Jokainen edellä mainituista firmoista tähtää enemmän tai vähemmän kuluttajamarkkinoille, esimerkkinä mainittakoon Amazon Prime, jolla on 101 miljoonaa tilaajaa viime vuoden lopussa ja jolle odotetaan seuraavan kymmenen vuoden sisällä 275 miljoonaa tilaajaa. Täten voimme päätellä, että jos jokainen maksaa muutaman dollarin kuukaudessa palvelusta, joka on todellisuudessa lähemmäs seitsemää dollaria, mutta kuitenkin sen yhteenlaskettu tulos jopa kahden dollarin kuukausihintaan kuukausihenkilömäärällä kerrottuna, ylittää rajan, jonkalaista summaa yksikään firma maan päällä ei pystyisi kuluttamaan joka kuukausi omiin hankintoihinsa. Ja tarkentaen, nyt puhuimme vaan Amazon Primesta eikä koko Amazonin vuosittaisesta 232,9 miljardin dollarin liikevaihdosta. Siis mikäli haluat suunnata tähtiin, suuntaa kuluttajamarkkinoille? Kenties ei ole siis sattumaa, että kuluttajia kutsutaan kuluttajiksi.

Mikä on tällä hetkellä tulevaisuuden innovaatio minkä pystyy skaalaamaan ja viemään samalle tasolle kuin edellä mainitut firmat? Mikä on palvelu tai tuote mitä ihmiset eivät vielä osaa ajatella tarvitsevansa, mutta kuitenkin välttämättä haluaisivat sen, mikäli sen-lainen olisi olemassa? Tai pystyykö joku keksimään tuotteen mikä taistelisi ilmastonmuutosta vastaan, mikä koettaisiin välttämättömäksi joka taloudessa.

Tulevaisuus, sen tuomat tarpeet ja siitä syntyvät innovaatiot, Dronet ja niiden skaalaaminen eri tarpeisiin. Rakennusala, Kuljetus, Metsätalous, Valvonta yms.

”Merikonttiasunnot” voisivat toimia kiinteistöjen tilansäästäjinä räjähtävän väestön kasvun takia tietyissä maissa ja muuttovirran suoraviivaisuus suurkaupunkeihin, joista käytetään nimitystä ”megacities”.

Erilaiset innovaatiot vedelle ja elintarvikkeille, koska nykyinen tuotantotahti ei vastaa riittävää kysyntää ja sen seurauksena maapallon kantokyky on vaakalaudalla, jolloin jo nyt puhtaasta vedestä on pulaa ja esimerkiksi ylikalastuksen seurauksena tietyt lajit ovat kuolemassa tätä tahtia sukupuuttoon. Ja tulevaisuuteen katsoessa kaikki tämä on vain kiihtymään päin ja faktana on se, että puhdasta vettä ei riitä kaikille, saati sitten ruokaa.

3D-Printing firma, kaikessa yksinkertaisuudessaan ihmiset haluavat helppoutta Amazonin tavoin. Esimerkkinä toimipisteeseen voi lähettää rikkinäisen auton osan, joka skannataan ja tulostetaan välittömästi asiakkaalle. Ja tuotteen voi kuljettaa esimerkiksi samalla periaatteella, miten Wolt tai Foodora kuljettaa ruokaa, voiko saman tehdä muille tuotteille ja palveluille?
Unohtamattakaan tekoälyä tai algoritmeja? Mitä mahdollisuuksia ne tuo, tai miten niitä voi hyödyntää?

Lähteet:
Maailman rikkaimman muistelmat – Nidottu, suomi, 2019
Kirjailija: John D. Rockefeller

Elon Musk – Nidottu, suomi, 2018
Kirjailija: Ashlee Vance

https://www.celebritynetworth.com/richest-businessmen/richest-billionaires/john-rockefeller-net-worth/

Kommentoi