Tampere
18 May, Saturday
22° C

Proakatemian esseepankki

The Leadership ChallengeKirjoittanut: Jasmeet Saini - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
The Leadership Challenge
James Kouzes
Barry Posner
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tämä malli on mielenkiintoinen siitä, että meillä käytetään tästä ainakin yhtä osaa Proakatemialla päivittäin huomaamatta. Meidän aulamme seinältä löytyy polku, jonka nimi on Team Leadership Principles of team leading. Meillä oli Tästä aiheesta paja torstaina, joka herätti paljon mielenkiintoa ja puhetta heti kun kaikki älysi tietävän jotain mallista.

 

Made the Way ( Mallinna tie)

 

Meillä Proakatemiassa näkyy tämä hopsin muodossa. Se kertoo mitä tietä pitää mennä, jotta me valmistutaan koulussa. Se auttaa myös ihmisiä ymmärtämään mitä heiltä vaaditaan. Meidän tyylimme toimia on yleensä kuvattu polkuna, joten hopissakin se näkyy sillä tavalla. Ensimmäinen steppi on firman perustaminen. toinenon asiakasverioston rakentaminen, kolmas kasvava yritystoiminta, neljäs kannattava yritys, viides ideasta kestäväksi liiketoiminnaksi ja viimeinen eli viides vaihe on Final camp. Nämä toimivat puolenvuoden sykleissä, jolloin yleensä yritykset keskittyvät näihin asioihin aika huomaamatta. Kyllä valmentajat vähän ohjaavat laivaa siihen suuntaan.

 

Mitenkä kukaan pystyy sitoutumaan mihinkään, jos he ei tiedä yhtään mistään mihinkä on ryhtymässä. Tämän avulla pystymme suurpiirteisesti kertomaan asiasta. Hienointa tässäkin hopsissa on se, että jos haluaa erikoistua johonkin tiettyyn aiheeseen voi vielä opiskeluiden aikaan vaihtaa sitä sillä hopsissa löytyy monta eri erikoistumis alaa.  Ne erikostumis alat tulevat tietenkin kirjojen ja seminaarien muodossa.

 

 

Inspire a shared vision

 

Visio on erittäin tärkeässä roolissa. Sillä pystytään myös näyttämään pidemmän ajan suuntaa. Parasta Proakatemialla on se, ettei Veijo mieti valmentaja tiimin kanssa visiota missään lukitussa huoneessa. Me yhdessä rakennamme sen ja siihen on yleensä otettu tiimi toteuttamaan suurimman työn. Me käydään sitä läpi Proakatemiapäivillä, jolloin se hiotaan meidän opiskelijoiden näköiseksi.

 

Chalange the Process

 

Se ei pelkästään riitä, että on tie edessä mitä kulkea sekä visio. Tiimiläisiä pitää myös haastaa siihen. Se on johtajan työ. Yleensä Prosessiin luottaminen on erittäin vaikeata alku vaiheessa. Mietitään, miksi on Proakatemialla. Sitten kun saadaan se ensimmäinen kunnon tönäisy kaikki muu rullaa omalla painolla. Kliseisin sanonta mitä käytetään Akatemialla, on Luota prosessiin, joka yleensä pitää paikkaansa. Jossain vaiheessa vaan älyää että on saanut pulmat ratkaistua tai ajattelee asioita eri tavalla, joka mahdollistaa tekemään niitä asioita mitä pelkäsi tai ei uskonut tekevänsä.

 

Enable Others to act

 

Jotta tiimi, jota johtaa me saamme aikaan niitä asioita mitä koulu meiltä vaatii pitää mahdollistaa perus tarpeet niinkin yksinkertaiset kuin tila, keittiö, kirjasto jotta voidaan kirjoitella esseitä ja lista vain jatkuu. johtajan pitää olla sellainen, joka poistaa esteitä eikä lisää niitä.

 

Encourage the hart

 

Tietenkin polun viimeinen steppi rohkaise sydäntä. Tämä on siitä tärkeätä, sillä aina tulee kaikilla niitä lasku vaiheita, kun ei ole ihan 100 % varma pystykö johonkin. Johtajan työ on siinä vaiheessa tulla ja rohkaista. Vaihtoehtoisesti silloin kun tulee sellainen pieni notkahdus esimerkiksi yrityksen toiminnassa ja silloin kun pystyy rohkaisemaan ihmisiä tekemään yhdessä töitä ja pääsemään sen yli. Mennään yleensä koreammalle kuin aikaisemmin ja vauhdilla.

 

Tähän myös liittyy pienien ja isojen onnistumisien juhliminen. Sillä tavalla näytetään tiimiläisille tai työntekijöille se, että heidän työllään on väliä. Jos sinua kehutaan töissä, niin sinä tiedät sen, että olet tehnyt jotain oikein. Samalla ajattelet tekeväsi homman ainakin niin hyvin mistä sait kehun sekä mitä minä voisin parantaa, ettei se sitten jää siihen.

 

Tässä vielä kuva aulan seinältä tästä polusta

 

 

Silloin kun pitää nämä viisi asiaa mielessä ei voi epäonnistua johtajana. Mielestäni tämä on yhden tyyppinen sapluuna, jossa ei ole mitään mittareita eli sellaista hönttöä. Mittarit tulevat sitten eri työkalujen kautta. Tällä pystyt itsellesi hahmottamaan miten sinun pitäisi toimia tilanteissa arvioimalla missä kohtaan mennään. Sitten pitää vain miettiä mitä työkalua käyttää esimerkiksi hopsi on työkalu millä valmentaja ja sinä itse pystyt seuraamaan missä kohtaa tiellä mennään.

Kommentoi