Tampere
30 May, Thursday
18° C

Proakatemian esseepankki

Terveellinen ruoka hyvinvoinnin tukenaKirjoittanut: Veeti Kivistö-Rahnasto - tiimistä Flyyna.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Terveellinen ruokavalio on perusta sekä fyysiselle että henkiselle hyvinvoinnille, mutta sen laaja merkitys ei ole aina selvinnyt ennen kuin itse kokee sen vaikutukset. Tässä esseessä tarkastellaan terveellisen ruokavalion tärkeimpiä osatekijöitä sekä pohditaan omia kokemuksia niiden merkityksestä ihmisen kokonaishyvinvoinnille. 

 

Tasapainoista ateriarytmiä omassa ruokavaliossa tarkastellessa huomasin, että ateriarytmin säännöllisyydellä on todella suuri merkitys päivän energiatasoihin ja keskittymiskykyyn. Aikaisemmin söin usein kiireessä ja jätin aterioita väliin, mikä johti verensokerin äkillisiin laskuihin ja seurauksena huonoon oloon ja mm. ärtyneisyyteen. Kun aloin panostaa tasapainoiseen ateriarytmiin, huomasin suuren eron: energiatasot pysyivät tasaisempina, ja päivän suorituskyky parani huomattavasti.  

Monipuolisten raaka-aineiden käyttö ruoassa oli toinen tärkeä oivallus kehittäessäni omaa ruokavaliotani terveellisemmäksi. Aluksi saatoin sortua syömään samoja helposti valmistettavia ruokia päivästä toiseen, mutta kun aloin kiinnittää erityishuomiota myös ruoan monipuolisuuteen, huomasin ruokavalioni rikastuneen. Eriväriset kasvikset, eri proteiininlähteet ja viljatuotteiden vaihtelu tekivät aterioista herkullisia ja ravinteikkaita. Tämä monipuolisuus ei ainoastaan tarjonnut erilaisia makuja vaan varmisti myös monipuolisen ravinteiden saannin, ja oli täten suorassa yhteydessä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. 

 

Kuitujen merkitys terveellisessä ruokavaliossa tuli erityisen selkeäksi omassa arjessani, kun kiinnitin huomiota siihen, kuinka kuitupitoinen ruoka vaikutti vatsan hyvinvointiin. Aiemmin kärsin toisinaan vatsavaivoista ja epämukavuudesta ruokailun jälkeen. Kuidun lisääminen ruokavaliooni, erityisesti täysjyväviljatuotteiden ja kasvisten muodossa, auttoi vatsan toiminnassa. Voi siis olla todella tärkeää ja hyödyllistä ottaa selvää, mitä omasta ruokavaliosta saattaa puuttua, ja miten huomattava merkitys sillä voi olla pieniinkin asioihin. 

Proteiinien ja rasvojen merkitys taas korostui omassa terveyden edistämisessäni, kun aloin kiinnittää huomiota lihasmassan ylläpitoon ja aivojen toimintaan. Kovan fyysisen harjoittelun yhteydessä huomasin, että riittävä proteiinin saanti oli välttämätöntä lihasten palautumisen ja vahvistumisen kannalta. Lisäksi terveet rasvat, kuten oliiviöljy ja pähkinät, ovat osa päivittäistä ruokavaliotani, ja huomasin, että ne vaikuttivat myönteisesti mielialaani ja keskittymiskykyyni. 

  

Oma kokemukseni riittävästä nesteen saannista ovat opettaneet minulle sen tärkeyden. Erityisesti harrastaessani liikuntaa olen huomannut, kuinka nestehukka voi vaikuttaa suorituskykyyn ja yleiseen hyvinvointiin dramaattisesti. Olen pyrkinyt juomaan riittävästi vettä päivän aikana ja huolehtimaan elektrolyytti tasoistani ja välttänyt sokerilla maustettuja juomia. Tämä on auttanut minua pysymään energisenä ja terveenä. 

Omat kokemukseni terveellisestä ruokavaliosta ovat opettaneet minulle sen merkityksen ihmisen kokonaishyvinvoinnille. Tasapainoinen ateriarytmi, monipuoliset raaka-aineet, riittävä kuitujen saanti, sopiva määrä proteiinia ja rasvaa sekä riittävä nesteen saanti ovat olennaisia osia terveellisessä ruokavaliossa. Nämä kokemukset ovat vahvistaneet vakaumustani siitä, että terveellinen ruokavalio on ennen kaikkea investointi pitkäaikaiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Oma terveyteni ja elämänlaatuni ovat parantuneet huomattavasti sen myötä, kun olen kiinnittänyt enemmän huomiota ruokavaliooni ja tehnyt tietoisia valintoja päivittäin. Myös yksittäiset arkiset asiat, kuten vedenjuonnin lisääminen, voivat vaikuttaa paljonkin. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio ei ole vain polttoainetta, vaan se on tie parempaan elämään.  

 

Lopuksi omia käytännön vinkkejä terveellisen ruokavalion löytämiseksi 

  • Tiedä mitä syöt! Valmistan ruuat itse niin tiedän tarkalleen mitä ne sisältää 
  • Kuuntele kehoasia älä luota 100% netin ruokavalioguruihin 
  • Selvitä mitä kehosi tarvitsee ja tee ruokavaliosi itse 
  • Älä ajattele ruokavalioita dieettinä vaan elämäntapana 

 

Lähteet: 

Kommentoi