Tampere
17 May, Friday
9° C

Proakatemian esseepankki

Tekoälyn älykkäät käyttötavat



Kirjoittanut: Sinella Isopahkala - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tekoäly tuli tavallisen kansalaisen ulottuville marraskuussa 2022 kun OpenAI julkaisi ChatGPT nimisen chatbotin ja virtuaaliavustajan. Tämä maailmaa muuttava teknologia löysi saman tien reittinsä koululaisten taskuun ja tuli monelle tutuksi keinona huijata esseissä ja kotitehtävissä. Mutta miten käyttää tekoälyä järkevästi työskentelyssä? ChatGPT:n lisäksi on olemassa monia muitakin tekoälyä hyödyntäviä sovelluksia, joista esittelen tässä esseessä muutaman.

Vielä mielenkiintoisempia kuin tekoälychatit ovat mielestäni tekoälyllä toimivat kuvatyökalut, joilla pystyy tuottamaan kuvia kehotteiden perusteella. Yksi paljon huomiota saanut tällainen työkalu on DALL·E 2, joka ChatGPT:n tavoin on OpenAI:n kehittämä. Se pystyy muodostamaan monimutkaisiakin kuvia kuvailun perusteella. Dall-E-2:ta voidaan hyödyntää esimerkiksi mainonnan suunnittelussa, logojen tuottamisessa, pelien kehittämisessä ja kuvankäsittelyssä. Sen tuottamat kuvat ovat erittäin vaikuttavia ja realistisia. DALL·E 2 on yksi esimerkki siitä, miten tekoälyä voidaan hyödyntää luovassa työssä ja visuaalisten elementtien tuottamisessa. (Open AI n.d.)

Kuvatyökaluista DALL·E 2 on ehkä tunnetuin ja helppokäyttöisin, vaikka sen tuotokset eivät vedäkään vertoja kehittyneimmille ohjelmille. Kuvien tuotto onkin valtaisassa kehityksessä, mutta jo tällä hetkellä tekoälykuvat ovat niin kehittyneitä, että niitä saattaa olla mahdotonta erottaa oikeista valokuvista.

Digital Camera World uutisoi hiljattain, kuinka tekoälyllä tuotettu kuva voitti australialaisessa valokuvauskilpailussa. Sydneyläinen tekoälystudio loi kuvan ilmasta otetusta merinäkymästä, jossa surffailija näkyi aallonharjalla auringonlaskussa. Kuva päihitti oikeat valokuvat ja voitti kilpailun. (Rooke 2023)

Entä kiinnititkö huomiota tämän esseen kuvituskuvaan? Halusin tietää, miltä tekoäly itse ajattelee näyttävänsä, jos se olisi ihminen. Loin kyseisen kuvan käyttäen Midjourney -nimistä tekoälytyökalua. Midjourney on vielä betamuodossa, mutta sen testikäyttäjäksi on mahdollista liittyä Discord-ohjelman avulla. Annoin ohjelmalle kehotteeksi luoda hyperrealistisen, inhimillistetyn kuvan tekoälystä.

Alla on toinen kuva, miltä tekoäly ajattelee näyttävänsä, jos se olisi ihminen. Kyseiseen kuvaan käytin kehotetta: “humanized artificial intelligence, high definition, hyperrealistic”, eli “inhimillistetty tekoäly, teräväpiirto, hyperrealistinen”.


Tekoäly ihmisen muodossa, tehty Midjourney -nimistä tekoälytyökalua käyttäen. (Midjourney 2023)

 

Chatit ja kuvansovellukset ovat ehkä tunnetuimpia tekoälyn käyttökohteita, mutta niiden lisäksi haluan esitellä vielä ohjelman, jota henkilökohtaisesti olen käyttänyt eniten tekoälytyökaluista.

Kyseessä on Notion Ai niminen ohjelma, joka on suunniteltu muistiinpanojen tallentamiseen ja tiedonhallintaan. Ivan Zhao esittelee kyseisen työkalun sen omilla sivuillaan seuraavasti: “Notion AI on kirjoitusapuri, joka voi auttaa sinua kirjoittamisessa, ideoinnissa, tekstin muokkaamisessa, tiivistämisessä ja monessa muussa asiassa. Ajattele, että Notion AI on kuin kumppanisi. Se avartaa ajatteluasi – auttaen siten sinua säästämään aikaa tai käyttämään sitä järkevämmin”.

Notion AI:n avulla käyttäjä voi nopeasti löytää tarvitsemansa tiedot, sillä ohjelma pystyy tunnistamaan ja yhdistämään eri muistiinpanoja. Lisäksi Notion AI osaa suositella käyttäjälle muita samankaltaisia tietoja. Ohjelma on erityisen hyödyllinen tiimeille ja organisaatioille, sillä se auttaa pitämään tiedot järjestettynä ja löydettävissä. Kyseinen ohjelma on yksi esimerkki siitä, miten tekoälyä voidaan hyödyntää työskentelyssä ja arkielämässä. (Notion AI, 2023)

Henkilökohtaisesti hyödynnän Notion AI:ta kaikessa kirjoittamisessa ja muistiinpanoissa. Se on kuin ChatGPT, Word, OneNote ja Excel yhdessä paketissa. Samoin kuin ChatGPT:lle myös Notion AI:lle voi esittää kysymyksiä. Sitä voi pyytää kirjoittamaan jostain aiheesta, tiivistämään tekstikappaleita, korjaamaan virheitä, kääntämään tekstiä, ideoimaan tai vaikka runoilemaan. Tekoälyn tuottamaa tekstiä pystyy sitten muokkaamaan ja sen voi yhdistää omaan tekstiin. Toisin sanoen Notion AI on muistikirjasovellus, jota voit pyytää tekemään muistiinpanot puolestasi.

Miten Notion AI:sta, ChatGPT:stä, DALL·E 2:sta, Midjourneystä sekä muista tekoälytyökaluista saa todellisen hyödyn irti? Kuten esseen alussa mainitsin, chatbotteja on mahdollista käyttää huijaamiseen ja opiskelun välttelyyn. Kaikki riippuu käyttäjästä. Oikeilla kehotteilla niissä piilee kuitenkin lähes rajaton potentiaali.

Vielä emme elä aikakautta, jossa tietokoneet päihittäisivät ihmisaivot kaikessa ajattelussa. Tekoäly näyttää olevan vain yhtä älykäs kuin sitä käyttävä ihminen. Oikein käytettynä se voi kuitenkin helpottaa merkittävästi elämää. ChatGPT:n lisäksi on korkea aika tutustua muihinkin tekoälysovelluksiin ja opetella hyödyntämään niitä.

 

LÄHTEET:

Notion AI. Verkkosivu. Viitattu 14.3.2023. https://www.notion.so/product

Open AI. n.d. DALL·E 2. Verkkosivu. Viitattu 14.4.2023. https://openai.com/product/dall-e-2

Rooke, H. 2023. AI image fools judges and wins photography competition. Digital Camera World 10.2.2023. Viitattu 14.4.2023. https://www.digitalcameraworld.com/news/ai-image-fools-judges-and-wins-photograpy-competition

Zhao, I. 2022. Introducing Notion AI. Notion 16.11.2022. Viitattu 14.3.2023. https://www.notion.so/blog/introducing-notion-ai

Midjourney. Verkkosivu. Viitattu 14.4.2023. https://www.midjourney.com/

Kommentoi