Tampere
24 May, Friday
22° C

Proakatemian esseepankki

Tekeekö kuluttaminen onnelliseksiKirjoittanut: Eetu Patronen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Maailman onnellisin mies
Eddie Jaku
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto

Luin Eddie Jakun elämänkerran – Maailman onnellisin mies. Kirja kertoo juutalaisvainosta natsisaksassa. Kirja oli todella pysäyttävä. Eddie Jakun tarina sai todella pohtimaan ihmisyyttä ja sen raadollisuutta. Miten todella ihminen voi käyttäytyä, Miten siihen aikaan on käyttäydytty? Miten omat ystävät voi tehdä täyskäännöksen ja kääntyä vastaan aivopestynä? Onneksi tämä kaikki on mennyttä, mutta se ei silti poista sen raakuutta ja ihmisen itsekkyyttä. Onneksi kirjan nimi jo paljastaa kirjassa olevan lopulta onnellinen loppu. Tämä antoi uskoa siihen, että kaiken pahan jälkeen tapahtuu myös jotain hyvää. Silti kaikkea raakutta ei voi vain antaa anteeksi, eikä todellakaan ole tarpeenkaan. Tässä on silti malli esimerkki siitä, että jokainen ihminen on oman elämänsä herra. Vaikka elämä potkisi kuinka paljon päähän, on itsestä kiinni, kuinka elämänsä haluaa elää. Eddie Jaku halusi kostaa kaiken kokemansa pahan päättämällä olevansa maailman onnellisin mies. Tämä kosto on mielestäni nerokkain, jonka olen koskaan kuullut.

Maailman onnellisin mies

Eddie Jaku kertoo kirjassaan, että suurin syy siihen, että hän selvisi läpi kauheuden, oli usko parempaan ja rakkaus lähimmäisiä kohtaan. Hän oli yksinkertaisesti päättänyt selvitä, tapahtui mitä tahansa. Eddie oli korkeasti koulutettu, viisas ja hyvä käytöksinen, josta varmasti oli myös apua selviytymiseen. Eddie kuitenkin sanoo rakkauden olleen tärkein motivaattori, joka oli niin syvää, ettei hän yksinkertaisesti voinut luovuttaa. Ihailen suuresti hänen elämänsä filosofiaa. Kuinka paljon parempi paikka maailma olisi, jos jokainen ymmärtäisi saman? Ymmärrän, että näin syvällisen itsetuntemuksen ja rakkauden tajuaminen on lähes mahdotonta kokematta samanlaista kauheutta, jonka Eddie joutui kokemaan. Sellaista en tietenkään toivo kenellekään. Mutta en silti voi olla ajattelematta asiaa; millaista olisi, jos jokainen osaisi ajatella ensin muita ja vasta sitten itseään? Kuinka antoisaa elämä olisi, kuinka paljon hyvää saisit aikaan ja todennäköisesti saisit hyvää takaisin myös itse.

Elämä on nykyään hektistä. Elämme maailmassa, jossa tietotulva on käsittelemättömän suurta. Tietoa tulee niin paljon ja monesta suunnasta, ettei ihmismieli yksinkertaisesti pysy kaiken tietotulvan mukana. Uskon tämän olevan yksi suurimmista syistä, miksi ihmiset ajattelevat niin itsekkäästi. Yleistän nyt suuresti, on toki edelleen upeita ihmisiä, jotka ajattelevat lähes poikkeuksetta muita ennen itseään. Hekin ovat silti kulutusyhteiskunnan jäseniä ja usein omat halut määräävät, tai ainakin vaikuttavat omiin valintoihin. Ajattele maailmaa, jossa Eddien kokema rakkaus lähimmäisiä kohtaan olisi ajava voima, eikä omat tavoitteet, jotka usein liittyvät materiaan ja saavuttamisen tarpeeseen. Toisin sanoen, miksi olla niin tyytymätön, kun hyvin vähään voisi olla todella tyytyväinen? Uskon tämän johtuvan siitä millaisessa maailmassa nykyisin elämme. Surullista.

Miten voisin tehdä viisaampia valintoja jatkossa? Kuinka voisin elää kuten Eddie Jaku? Voinko tavoitella menestystä, mutta samalla arvostaa, rakastaa ja auttaa lähimmäisiä? Siinä kysymyksiä, joita kirja herätti itsessä. Myönnän olevani itse myös hyvin itsekeskeinen. En sitä haluaisi olla, mutta siihen havahduin ajautuneeni. Olen toki hyvin onnellinen siitä mitä teen ja missä olen, mutta samalla Eddie sai ajattelemaan sitä tärkeintä; tekeekö omat tavoitteet minut onnelliseksi? Vastaus kysymykseen tekee, mutta ei yskistään. Tarvitsen tavoitteiden lisäksi samanlaisen rakkauden ja motivaattorin, kuin Eddie.

Haaste on mammuttimaisen suuri, sillä oman navan tuijottelu on jokseenkin hyvin helppoa. Oma napa on aina lähellä. Joka puolelta tulee uusia ärsykkeitä, jotka saa vain entistä enemmän tavoittelemaan, entistä enemmän kuluttamaan, joten siinä onkin jo oravanpyörä valmis. Kuten kaiken muunkin saavuttaminen, tämäkin vaatii tekoja ja valintoja. Aion edelleen tavoitella asioita, joihin uskon ja joita haluan, mutta en halua saavuttaa niitä yksin.

Kommentoi