Tampere
02 May, Thursday
16° C

Proakatemian esseepankki

Tee sitä mitä rakastat, rakasta sitä mitä teet



Kirjoittanut: Ilona Pankko - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Johdanto

 

Olemme jokainen varmasti olleet tilanteessa, jossa asiakaspalvelija tai -neuvoja vastaa meille vähän kyllästyneen ja nyrpiintyneen kuuloisena puhelimeen ja pohdimme, että ”se on vain kyllästynyt työhönsä.” En tiedä olenko ainoa, joka on pohtinut useamman kerran, että mitäs jos jonain päivänä se olen minä. Aloin pohtimaan, voisinko tai voimmeko me tehdä asiat toisin, jotta emme päätyisi tähän tilanteeseen.

Oman lyhyen työelämän pohdinta

Kuuntelin tuossa taannoin artikkelin nimeltä ”Työ kutistaa, jos sitä ei rakasta.” Eija Hinkkala (2020) kirjoittaa oman elämänsä kautta, kuinka meidän jokaisen olisi tärkeä kulkea elämä asenteella, joka tuottaa meille jotain hyvää, ihan jokaisella elämän osa-alueella. Valintojen edessä, kun pohdimme mitä teemme seuraavaksi, on hyvä pohtia mm: mitä arvostan? Mitä osaan? Mitkä ovat vahvuuteni ja miten voin hyödyntää niitä? Mitä haluan oppia? Ketkä tarvitsevat osaamistani? Miten olla hyödyksi muille ja maailmalle? Palveleeko tämä unelmiani? (Hinkkala 2020.)

Tässä 22-vuotiaana olen kerennyt kokea erilaisia töitä, ja niistä jokainen ei todellakaan ole edistänyt unelmiani ja olen voinut olla se ”elämäänsä kyllästynyt” työntekijä. Kuitenkin koen, että näin nuorena olen voinut olla ylpeä ja tyytyväinen siitä, että olen päässyt kokemaan erilaisia työympäristöjä ja erilaisia työnkuvia. Virtaa on riittänyt, sillä eihän minun ole vielä tarvinnut päättää, että mikä haluan olla isona. Kirjoitin 3-vuotiaana päiväkodin haastattelussa, että isona haluan olla ”iso.” Näin parinkymmenen vuoden jälkeen voin todeta, että voin, olla jotain isoa, ja jokainen työpaikka on edistänyt kuitenkin johonkin suuntaan.

Olen se henkilö, joka kyllästyy nopeasti. Mietin välivuosina, että onko ok, jos olen vaihtanut työpaikkaa vuoden sisään 3 kertaa, ja välillä tehnyt kolmea eri työtä samaan aikaan. Asunto vaihtui samana vuonna myös sen kolme kertaa. Tampere ja Helsinki välin muutto tuli tutuksi. Välillä rakastin hikoilla salilla tavoitteellisesti, kun taas kuukauden päästä harjoittelin puolimaratonia varten. Ei kulunut aikaakaan, kun olin mukana pilates-haasteessa.

Nämä asiat summattuna yhteen, voin todeta, että joka ikinen päätös minkä tahansa asian suhteen vei minua kuitenkin kohti jotain uutta. Pystyin nauttimaan ja toteamaan, että on tärkeä kokea monia asioita, jotta voin tietää, mikä on minun juttuni. On ok kyllästyä asioihin ja testata jotain muuta, niin kauan kuin se palvelee omia unelmia ja omaa intohimoa.

Meillä on vain yksi ja ainoa elämä. ELÄMÄ.

On pähkähullua ajatella, että kuinka moni voi sanoa olevansa unelmiensa työpaikassa. Olemme valveillaoloajasta yli puolet töissä. Eikö olisikin paljon motivoivampaa tehdä työtä, josta voi sanoa, että tämä on minun unelmatyöni (Hinkkala 2017.)

On helppoa ajatella, että on monta elämää, työelämä, perhe-elämä, rakkauselämä tai vaikka vapaa-ajan elämä. Jos emme tee työtä, josta pidämme, olemmeko tyytyväisiä muihin elämiimme. Onko vapaa-aikamme jotenkin mielekkäämpää tai perhe-elämässä menee hyvin? On hyvä muistuttaa itseä tässä kohtaa, että meillä on vain yksi elämä. Elämä (Hinkkala 2017.)

Mites, kun kohtaat työssäsi vastoinkäymisiä? Tarkoittaako se taas sitä, että nyt on vaihdettava työpaikkaa ja löydettävä itselleen jotain merkityksellistä? Ei, se ei tarkoita sitä. Jos rakastat sitä, mitä teet, otat vastoinkäymiset innolla ja intohimolla vastaan. Et pelkää, tai lannistu niihin. Ne tuovat työhösi haluamaasi haastetta (Hinkkala 2017.)

Tästä olen aivan samaa mieltä, ja tätä on hyvä heijastaa Proakatemiaan. Meillä on kaikki ovet avoinna alkaa luomaan jotain meille erityistä. Jokaisessa työssä ja projektissa tulemme kohtaamaan vastoinkäymisiä, mutta ainakin itse voin tällä hetkellä sanoa, että nämä vastoinkäymiset ovat niitä, jotka opettavat minua, sekä tiimiäni Hurmosta. Vastoinkäymiset kasvattavat niin kauan tiimiämme, kun voimme seistä sen takana, että tämä paikka, tämä tiimi ja nämä projektit ovat niitä jotka ovat meille merkityksellisiä ja menemme intohimolla eteenpäin.

Omasta kokemuksesta voin nyt kertoa, että tein Onestopilla renkaanvaihtoa, koska tiedän, että se vie minua yrittäjänä sekä meidän tiimiämme eteenpäin. Se vei minulta aikaa, olen fyysisesti jokaisen vuoron jälkeen aivan loppu, en tiedä autoista mitään, en sitten mitään. Joka tapauksessa kaikki vastoinkäymiset, mitä siellä tapahtui, pyrin ottamaan enemmän kasvun paikkana. Omistajat ovat tiimistäni ja tämä oli aivan upea juttu heille ja pystyin tiimini ansiosta lopettamaan palkkatyöt, joten tottakai työt tehdään kunnialla ja kokemuksesta otetaan kaikki irti, vaikka työnä tämä ei ollut. millään tavalla unelmieni työ.

Miten löytää juuri sopiva työ?

Oman juttunsa löytäminen voi vaatia aikaa, mutta se vaatii myös hyvää tutustumista itseensä. Apukeinoja näihin on netti pullollaan, tai sitten voi ottaa asenteen ja tavan mikä minulla on, eli kokeilee vaan laidasta laitaan asioita, ja tunnustelee, mikä on sinulle mielekkäintä ja mitä ominaisuuksia haluat työstäsi löytää. Käydään läpi seuraavaksi kysymyksiä, jotka voivat auttaa oman jutun löytämisessä.

Mitä rakastan?

Mitä minä rakastan ja mikä innostaa aina uudelleen ja uudelleen (Hinkkala 2017)? On tärkeä reflektoida itse, että mikä on minulle tärkeää. Kysymyksenä tämä voi kuulostaa yksinkertaiselta ja sitä se onkin. Kuinka moni kuitenkaan oikeasti arvottaa tätä kysymystä miettiessään, mihin hakee töihin seuraavaksi?

Missä olen hyvä?

Omia vahvuuksiaan on aina hyvä miettiä. On kiva haastaa itseään asioissa, joissa on hyvä, ja joissa haluaa olla hyvä ja kehittyä. Tähän kysymykseen on hyvä miettiä myös, että missä haluat kehittyä ja mitä haluat oppia (Hinkkala 2017.)

Miten voin palvella?

Tehdessään unelmatyötä on hyvä miettiä, että palveleeko tämä myös muita ihmisiä tai maailmaa, ja onko ylipäätään itselle tällaiset asiat tärkeitä. Ketkä tai mikä paikka voisi tarvita osaamistani (Hinkkala 2017)?

Keitä ovat rinnallakulkijani?

Minkälaiset ihmiset innostaisivat meitä ja keiden kanssa meidän olisi hyvä jakaa ajatusmaailmat (Hinkkala 2017)? Tämä kysymys on nyt erittäin ajankohtainen kysymys meidänkin tiimissämme Hurmoksessa. Avunanto ja hyvä tiimi ympärillä tuovat turvan tunnetta, joka lisää taas hyvinvointia (Hinkkala 2017).

Näitä kysymyksiä on hyvä miettiä lähtiessään miettimään seuraavaa askelta.

Pohdinta

Niin, miksi tekisin jotain mistä en pidä, jos voisin tehdä jotain mitä rakastan?  Kukaan ei meitä pakota yhtään mihinkään. Meillähän oli vain yksi elämä. ELÄMÄ. Koen näin 22 – vuotiaana aihetta pohtiessani, että on ok olla hukassa siitä, mitä tulee tekemään. Pääasia on, että uskalletaan mennä eteenpäin, ei tyytyä. Kuitenkin on muistettava, että mikään ei ole aina hauskaa, ei aina nautinnollista ja alamäkiä tulee. Täytyy miettiä nämä kaikki asiat kehittymisen kannalta ja tietää, että missä se raja menee, kun työ tuottaakin pelkkiä negatiivisia tuntemuksia. Minä en siis ainakaan itse koskaan aio olla se henkilö, jonka tavattua joku toteaa, että ”se on vain kyllästynyt työhönsä!”

Hinkkala, E. 2017. Voit olla vapaa vain, kun pystyt tekemään omiin unelmiisi johtavia valintoja ja tekoja. Blogi. Luettu 2.11.2023. https://hidastaelamaa.fi/2017/10/voit-olla-vapaa-ja-oman-voimasi-lahde-vain-jos-pystyt-tekemaan-hyvinvointiisi-ja-unelmiisi-johtavia-valintoja/

Hinkkala, E. 2017. Kun löydät unelmatyösi, virtaa energiasi vahvana ja vapaana – saat elämältä onnea, terveyttä, menestystä ja pitkän iän. Blogi. Luettu 3.11. 2023. https://hidastaelamaa.fi/2017/05/kun-loydat-unelmatyosi-virtaa-energiasi-vahvana-ja-vapaana-saat-elamalta-onnea-terveytta-menestysta-ja-pitkan-ian/

Kommentoi