Tampere
30 May, Thursday
24° C

Proakatemian esseepankki

Tavotteista ja niiden saavuttamisestaKirjoittanut: Olivia Pynnönen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Pura rutiinit atomeiksi
James Clear
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olet varmasti joskus asettanut itsellesi tavoitteen ja tehnyt kurinalaisesti töitä sen saavuttamiseksi. Jossain kohtaa matkaa olet huomannut, etteivät tulokset olleet toivotunlaisia ja motivaatiosi on alkanut kärsiä. Pikkuhiljaa yksi toisensa jälkeen olet poistanut päivästäsi rutiineja, joiden oli tarkoitus johdattaa sinut lopputulokseen. Puolen vuoden päästä havahdut siihen, että projektisi on enää muisto, kuten myös tavoite, jonka eteen alun perin aloit työskennellä. Tunnet itsesi epäonnistuneeksi ja päätät aloittaa projektin uudelleen, mutta sama kaava toistuu yhä uudelleen.

 

Mitäpä jos lähestyisit tavoitettasi ensi kerralla eri näkövinkkelistä.

 

James Clear on yhdysvaltalainen kirjailija ja puhuja, jonka esikoisteos ”Pura rutiinit atomeiksi” kertoo tavoitteiden saavuttamisesta pienten muutosten ja rutiinien avulla. Purkamalla tavat atomeiksi ja keskittymällä tavoitteen sijasta itse muutosprosessiin, onnistut projektissasi varmemmin kuin pelkkää maaliviivaa tuijottamalla.

 

Rutiinien merkitys

Saatamme usein aliarvioida pienten jokapäiväisten rutiinien ja muutosten merkityksen, esimerkiksi elämäntapamuutoksessa onnistumisessa. Pienen muutoksen aikaansaama vaikutus ajan saatossa on valtaisa. Clear on laskenut, että mikäli parannat tapojasi prosentilla joka päivä vuoden ajan, vuoden loppuun mennessä olet kehittänyt itseäsi 37 kertaa paremmaksi. Jos puolestaan lasket tasoasi päivittäin prosentilla, putoat lähelle nollaa. Mitä enemmän siis toistat tiettyä rutiinia, sitä enemmän voit huomata vaikutuksia ajan kuluessa.

Meillä on usein tapana sivuuttaa pienet muutokset, koska niiden arvoa on vaikea nähdä nykyhetkessä. Esimerkiksi jos syöt tänään, huomenna ja ylihuomenna hampurilaisaterian, se tuskin heilauttaa vaakaa suuntaan tai toiseen, mutta mikäli syöt hampurilaisaterian päivittäin seuraavan puolen vuoden ajan, tulokset näkyvät nopeammin kuin huomaammekaan.

Menestys elämämme eri osa-alueilla on päivittäisten rutiinien ja tapojen tulosta, ei niinkään yksittäisen onnistumisen aikaansaannos. Seuraamalla pienten voittojen ja häviöiden kaarta voit ennustaa kuinka päivittäiset valintasi tulevat kertaantumaan kymmenen vuoden aikana. Kulutatko joka kuukausi enemmän kuin ansaitset? Jos jatkat samaa rataa seuraavat kymmenen vuotta, minne päädyt nykyisillä kulutustottumuksillasi?

 

Luo itsellesi toimivat menetelmät

”Rutiineihin ja menestykseen liittyvä viisaus kuuluu, että paras keino saavuttaa se, mitä elämässä haluamme, on asettaa tarkkoja ja toteutettavissa olevia tavotteita.” Clear, J. 2020. 38.

Meidät on opetettu tavoittelemaan menestystä elämän eri osa-alueilla edellämainitulla ohjeella. Clearin mukaan tulokset korreloituvat hyvin vähän asettamiemme tavoitteiden kanssa. Sen sijaan niillä on vahva yhteys noudattamiimme menetelmiin. Tavoitteet ovat tuloksia, jotka haluat saavuttaa, menetelmät puolestaan ovat keinoja ja prosesseja, jotka johdattavat sinut tuloksiin. Yrittäjänä tavoitteesi voi olla vaikkapa miljoonien eurojen liikevaihto. Menetelmäsi siihen päästäksesi on se, miten kokeilet liikeideoita, palkkaat työntekijöitä ja toteutat markkinointikampanjoita. Unohtaessasi pelkän tavoitteen ja keskittymällä itse prosessiin saat yhtä lailla aikaan tuloksia ja ehkä jopa vielä tehokkaammin: lopputulos tulee kuin itsestään.

Uudenvuodenlupauksia laatiessasi tai miettiessäsi tavoitteita ensi vuodelle joko opiskeluihin tai yrittäjyyteen liittyen, yksittäisen tavoitteen sijaan luo itsellesi menetelmät jotka auttavat sinut pääsemään haluamaasi lopputulokseen, siten ettei sinun tarvitse hetkeäkään epäillä etteikö se olisi mahdollista.

Lähteet:

Clear, J. 2020. Pura rutiinit atomeiksi – näin saat aikaan muutoksen joka pysyy. Otava Kirjapaino Oy. Keuruu.

Kommentoi