Tampere
23 May, Thursday
20° C

Proakatemian esseepankki

Tavoitteiden asettaminen: hyvinvointiKirjoittanut: Jenna Korpi - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Hyvinvointi ja tavoitteet.

 

Saawa osk viimeisenä vuotena liikevaihto tavoitteemme on 333 800€ tähän sisältyy tulos tavoite jonka tulisi olla noin 50 000€ final camp reissua varten. Final camp on valmistuvien opiskelijoiden viimeinen opintojen osa. Tiimissä heräsi huoli jaksamisesta kun määrätietoisten tavoitteiden lisäksi viimeisenä vuotena opiskelijoilla on edessään opinnäytetyöt, perus kurssit, esseet sekä paine omasta henkilökohtaisesta taloudesta. Lähdimme tutkimaan aihetta sillä koimme teeman tärkeyden oman kokemuksen kautta.

Tässä esseessä pohdin hyvinvoinnin huomioimista tavoitteissa.

 

Tavoitteena hyvinvointi

Erikoispsykologi Satu Pihlaja kertoo että tavoitteiden asettamisella on yhteys onnellisuuteen, hyvinvointiin ja motivaatioon.  (Tunne & Mieli, 2018)  Tavoitteet voivat siis johtaa meidät onnellisuuteen ja onnistumisen kokemukseen. On luonnollista että kun ihminen tavoittelee esimerkiksi uutta työpaikkaa, hän saavuttaa itse jotain suurta ja etenee elämässään. Tämä lisää tietysti positiivisia kokemuksia eikä itsensä haastaminen ole ikinä huonoksi. Kun kerran onnistuu jossain, madaltuuko kynnys tavoitella jotakin vieläkin suurempaa? Voiko tavoitteet sitten luoda meille mielipahaa, stressiä ja viedä kauemmaksi hyvinvoinnista? Kokemukseni mukaan liian suuret tavoitteet jotka ei kohtaa realiteettien kanssa, saattaa tuoda meidät vaikean tilanteen äärelle. Ihmiset eivät enää jaksa ja työn jälki kärsii.

 

Koen että Saawa on asettanut tänä vuonna suuret tavoitteet final campin suhteen enkä ole itse kokenut tavoitetta aina realistisena tilanne huomioon ottaen. Tähän asiaan vaikuttaa varmasti myös oma resilienssini sekä elämäntilanne. Koen että olen väsynyt ja kuluttanut itseni loppuun tänä keväänä sillä vaakakupissa on painanut tiimin yhteiset tavoitteet, oma projekti yrittäjänä, omat työt, opinnäytetyö ja tietenkin henkilökohtainen elämä. Huomasin että myös muut tiimin jäsenet alkavat väsymään kevään mittaan. Viestintä ja kommunikaatio ei aina pelitä, tai viestintä tiimiläisten kesken saattaa olla stressin sävyistä. Opinnäytetyöt eivät etene ja paineet siinäkin onnistumiselle ovat kovat. Saimme tiiminä erittäin paljon hyvää kokemusta esimerkiksi Herkku poppari kojusta! Tiimiläisemme innovoi lyhyessä ajassa popcorn konseptin jota myimme Tampereen vapputorilla. Heti Herkku popparin jälkeen kuvaan astui MM-kisakoju. Pyöritämme MM-kisojen ajan kahvilaa Tampereen keskustorilla aivan kisakatsomon vieressä. Myös tämä verottaa tiimiläisten voimia, varsinkin kun monella on jo kesätyöt alkaneet tai pian edessäpäin. Tämän lisäksi käynnissä on erilaisia promootio keikkoja ja muita tiimin projekteja. Koimme epäonnistuneemme siinä että emme kyennyt saamaan projekteja tasaisesti kevään mittaan, vaan kaikki kasaantui samoille kuukausille. Olisiko tavoitteen realistisuuden tarkastelu auttanut meitä tilanteessa jolloin huomasimme että asiat kasaantuu?

 

Työkalu tavoitteiden asettamiseen

Tavoitteiden asettamisessa on hyvä hyödyntää erilaisia työkaluja keskustelua tukemassa. Mielestäni tiimin tavoitteita asettaessa on tärkeää että jokainen pystyy sitoutumaan tavoitteisiin jolloinka on erityisesti huomioitava että jokaisen ääni tulee kuulluksi.

Löysin mielenterveystalon nettisivuilta erinomaisen työkalun tavoitteiden asettamiseen. SMART työkalun avulla voit pohtia tavoitteen saavutettavuutta. SMART kriteerit ovat

 

S specific, selkeästi määritelty tavoite

M measurable eli onko tavoite mitattavissa

A achievable eli onko tavoite saavutettavissa

R relevant eli onko tavoite oleellinen

T time bound eli tavoitteet tulee olla sidottu aikaan

(mielenterveystalo, N.d.)

 

Koen että tavoitteen asettamisessa yksi kulmakivi on tavoitteeseen pääsemisen kannalta seuranta. On tärkeää seurata ja huomioida muuttuvia tilanteita jotta tavoitteet eivät ruokkisi väsymystä. Tavoitetta voi aina muuttaa tai se voi ottaa toisenlaisen suunnan!

 

 

 

Lähteet

 

Opi asettamaan tavoitteita. Mielenterveystalo. N.d. Nettisivu.

https://www.mielenterveystalo.fi/sv/node/800

 

 

Tavoitteellinen elämä voi viedä kohti hyvinvointia- mutta miten asettaa toimivia tavoitteita?. Tunne ja Mieli. N.d. Nettisivu.

Tavoitteellinen elämä voi viedä kohti hyvinvointia – mutta miten asettaa toimivia tavoitteita?

Kommentoi